...ERIC VAN DEN BROEK...
...ERIC VAN DEN BROEK... Foto:

BALANS HAALT UIT NAAR VAN DEN BROEK

Wethouder laakt verwijten over willekeur in centrum

HENK VAN WEERT

De afwijzing van het tijdelijk buiten werking stellen van parkeermeters is de Boxtelse centrumwethouder Eric van den Broek op hevige kritiek komen staan van oppositiepartij Balans. Fractievoorzitter Wim van der Zanden nam dinsdag grote woorden in de mond en verweet de wethouder 'willekeur' en 'vriendjespolitiek'. Van den Broek wierp de kritiek van zich af; diens partijgenoot, SP-fractievoorzitter Dave van de Ven noemde de actie 'puur een poging om de wethouder te beschadigen'.

Het verzoek om in aanloop naar de feestdagen in december de parkeermeters buiten werking te stellen, kwam van Arjen Witteveen. De oud-voorzitter van de Ondernemingsvereniging Centrum Boxtel was van mening dat winkeliers, horeca-exploitanten én het winkelend publiek in hartje Boxtel wel een opstekertje konden gebruiken door de maandenlange overlast door wegwerkzaamheden. Dat zou kunnen door het parkeren tijdelijk gratis te maken, redeneerde Witteveen, maar hij kreeg onlangs nul op rekest. Het verzoek voldeed niet aan de criteria van onder meer cofinanciering en vliegwieleffect.

'DUBIEUS'

Maar Van den Broek gaf ook aan dat in plannen voor het centrum al rekening wordt gehouden met (gratis) blauwe parkeerzones en dat tussen de kerstdagen en de jaarwisseling de parkeerautomaten toch al buiten werking worden gesteld om vuurwerkvandalisme te voorkomen. Die laatste twee redenen noemt Balans 'dubieuze argumenten'.

De kostenderving van het tijdelijk uitschakelen van de parkeermeters zou gefinancierd kunnen worden uit het economisch stimuleringsbudget van 1 miljoen euro dat de gemeenteraad heeft uitgetrokken. Maar zoals gemeld: de wethouder wees het verzoek af.

Andere verzoeken werden wel toegekend: onder meer 4.000 euro voor openbaar gebied in de Croonpassage en 10.000 euro voor het festival Slowlands, in augustus op landgoed Velder. ,,Er lijkt bij de toekenning sprake van willekeur en vriendjespolitiek en dat begint ook inwoners van Boxtel op te vallen", sprak fractievoorzitter Van der Zanden. Hij verwees daarbij naar een mailtje dat de raadsleden hadden ontvangen 'een bezorgde inwoner'. Daarin werd ook gesproken over vriendschappelijke banden tussen de wethouder en uitbater John van de Langenberg van restaurant De Rechter. Die zouden ertoe geleid hebben dat een kapvergunning voor de paardenkastanje op het terras bij dat horecabedrijf is afgegeven en dat een zitbankje voor plotsklaps verdween.

Wethouder Van den Broek vond het geen stijl dat Balans hem in op deze manier tijdens het vragenhalfuurtje voorafgaand aan de raadsvergadering te kijk zette. ,,Dit soort kritiek zou in een politiek debat besproken moeten worden. Dan ben ik in staat om inhoudelijk te reageren, nu kan ik slechts antwoord geven op vragen." Besloten werd de kritiek van Balans op een andere moment nog eens ter sprake te brengen.


IN JANUARI HEEFT GESPREK PLAATS

Boxtel praat over ruimere
opening fietsenstalling NS

In januari gaat verkeerswethouder Herman van Wanrooij van de gemeente Boxtel in gesprek met de NS over de bewaakte fietsenstalling bij het station. Nadat eind november de plaatselijke afdeling van de Fietsersbond al aandrong op ruimere openstellingstijden, deed dat deze week ook de raadsfractie van PvdA/GroenLinks.

Fractievoorzitter Anja van den Einden van PvdA/GroenLinks vroeg dinsdagavond tijdens het vragenuurtje voorafgaand aan de raadsvergadering aan de wethouder om actie te ondernemen. Terwijl de eerste treinen 's ochtends om iets over half zes vertrekken, is de rijwielstalling pas om kwart voor zes open. Ook 's avonds doen zich problemen voor omdat de fietsenstalling om 19.30 uur al op slot gaat. In het weekeinde is er geen gelegenheid om tweewielers veilig op te bergen.

PRAKTISCHE OPLOSSING

Wethouder Van Wanrooij gaf in de raadsvergadering aan dat hij openstaat voor alle suggesties voor een praktische oplossing. ,,Het zou kunnen om de medewerkers van werkvoorzieningschap WSD die de fietsenstalling beheren langer te laten werken, maar dat vind ik geen goed idee."