'GEEN VERTROUWEN IN SJAAK BEIRNAERT'

Bestuurlijke twist over toekomstplan Stapelen

Het bestuur van de Assumptie Stichting heeft vorige week de samenwerking met directeur Sjaak Beirnaert beëindigd. Met name de ontwikkeling van nieuwbouw bij het voormalig klooster van de zusters oblaten aan de Prins Hendrikstraat zorgde voor fricties, zo geeft Beirnaert aan. Dit plan is volgens hem 'de financiële motor' om stadslandgoed Stapelen te realiseren.

De directeur van de Assumptie Stichting, die al sedert 1997 werkzaam is voor de paters assumptionisten, erkent dat al maandenlang sprake is van een dispuut over het toekomstig beleid voor kasteel en landgoed. Dat zegt ook regionaal overste in een communiqué waarin gesproken wordt over 'een 'langdurig en onoverbrugbaar verschil van mening'.

Het bestuur heeft unaniem het vertrouwen in de directeur opgezegd. ,,Ik ben verbijsterd en teleurgesteld, zeker omdat ik het idee heb dat we hier best uit zouden kunnen komen", reageert Beirnaert. Regionaal overste Zuiker verwijst naar de inhoud van het communiqué en wil niet verder niet reageren.

De paters assumptionisten hebben enkele jaren geleden een nieuwbouwplan gepresenteerd aan de Prins Hendrikstraat. Op de plek van het voormalig klooster van de zusters oblaten wil men een wooncomplex realiseren. Met de verdiensten die hieruit voortkomen willen de paters onder meer het stadslandgoed financieren.

Buurtbewoners ageren al geruime tijd tegen de plannen, een langdurige bezwarenprocedure ligt op de loer. ,,Het bestuur van de Assumptie Stichting twijfelt over de voortgang van de bouwplannen en men is beducht voor de gevolgen als dit project nog meer vertraging oploopt of misschien wel strandt", reageert Beirnaert. ,,Ik ben van mening dat je voor hobbels niet moet weglopen, maar met de mensen in gesprek moet gaan om plooien glad te strijken."

De weggestuurde directeur geeft aan dat de paters assumptionisten in zijn ogen te bang zijn voor de financiële aspecten die met het bouwproject gemoeid zijn. Volgens overste Zuiker zal getracht worden alles wat Beirnaert heeft opgezet 'voor zover haalbaar' uit te voeren.

Op pagina 9 uitgebreid aandacht voor het vertrek van directeur Sjaak Beirnaert van de Assumptie Stichting.