Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BOXTEL SCHRAPT BEGRIP 'CULTUURHISTORISCHE AS'

Verlichte platanen kroon op route Sta-P

HENK VAN WEERT

Met het planten van vier bomen langs de cultuurhistorische as tussen kasteel Stapelen en de Sint-Petrusbasiliek hebben de gemeente Boxtel en aannemingsbedrijf Heijmans gistermiddag de herinrichting in dit deel van het centrum afgerond. Later worden nog muurschilderingen en een informatiepaneel geplaatst. En de zeven jaar geleden speciaal ontworpen straatnaambordjes om de route extra cachet te geven, kunnen weer worden verwijderd...

In de Oude Kerkstraat, Clarissenstraat, Kruisstraat, Rechterstraat en Burgakker is 1.800 vierkante meter natuursteen hergebruikt voor het vernieuwde wegdek. Omzoomd met gebakken straatklinkers geven de afgevlakte kinderkopjes, waarmee eerder het Breukelsplein was geplaveid, het straatbeeld een fraaie uitstraling. Het aanleggen van geveltuintjes en het 'aanlichten' van karakteristieke gevels en bomen maken plaatje compleet. Boxtel trok voor de reconstructie 900.000 euro uit.

Nabij de Sint-Petrusbasiliek plantte wethouder Herman van Wanrooij gisteren een linde, een bomensoort die nogal eens in opspraak raakt door overlast van luizen en een plakkerige afscheiding. Maar de Tilia heterophylla Prestige die heeft deze kenmerken niet, benadrukte ambtenaar Peter van den Oetelaar van de afdeling Openbare Ruimte van de gemeente Boxtel. Op het pleintje bij boekhandel Bruna zijn bij de zitbankjes twee platanen geplant; het gaat om een relatief kleine soort. Bij de Burgakker staat voor de bibliotheek een Valse Christusdoorn.

De herinrichting startte in oktober vorig jaar en is vlot verlopen, aldus wethouder Van Wanrooij. Hij maakte complimenten aan aannemingsbedrijf Heijmans dat het werk heeft uitgevoerd. Ook gaf de wethouder aan dat de term cultuurhistorisch as niet meer wordt gebezigd in het gemeentehuis. Lees meer daarover op pagina 9.

FOTO BOVEN: De bomen die gisteren bij de afronding van het project Route Sta-P zijn geplaatst, worden aangelicht en dat zorgt voor een sfeervolle aanblik in hartje Boxtel. (Foto: Peter de Koning).