Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

onderdeel van vrouwencontact liempde bestaat 35 jaar

Spanning én plezier bij culturele club

Tijdens een algemene ledenvergadering van de Katholieke Vrouwenbond, zoals Vrouwencontact Liempde voorheen heette, werd besloten de toneelclub, die eerder was opgehouden te bestaan, nieuw leven in te blazen. ,,Het eerste stuk dat we in 1981 tijdens de kerstviering van de vrouwenbond opvoerden, was 'De nieuwe kerststal van de pastoor' van Godfried Bomans. Daarin speelden ook verschillende kinderen van de leden een rol", aldus Scheutjens. Ze nam samen met Hillie van de Ven negen jaar lang de leiding van het culturele clubje op zich, daarna bleef ze meespelen in stukken. Het notitieboekje met alle stukken en de acteurs heeft ze nog altijd bewaard. Ze grijpt het 35-jarig bestaan van de culturele club aan om afscheid te nemen. ,,Het zal even wennen zijn, maar het is mooi geweest."

Tijdens de kerstviering van Vrouwencontact wordt jaarlijks een stuk gespeeld en ook rondom Moederdag zorgen de leden van de culturele club voor vermaak, vaak door middel van korte stukjes. ,,Tot op heden doen we het nog steeds op deze manier", legt Scheutjens uit. Ze geeft aan dat het vrij lastig is om jaarlijks een grappige toneelvoorstelling over Kerstmis te brengen. ,,Soms zorgen we dan door middel van het decor dat een stuk zich tijdens de kerstperiode afspeelt..."

OP ZICHT

Als Scheutjens door het notitieboekje bladert, komen de herinneringen aan de verschillende toneelstukken weer boven. ,,Via een speciale organisatie bestelden we toneelboekjes 'op zicht', zodat we eerst konden kijken of een voorstelling iets voor ons was", legt Scheutjens uit. ,,We hebben veel mooie stukken gespeeld. Zo voerden we eens een voorstelling op over een tehuis dat zwervers opving. Al deze mensen hadden een eigen verhaal, maar later hielpen ze elkaar. Zelf speelde ik de boze buurvrouw die liever geen zwervers naast zich had wonen", grinnikt Scheutjens. Ook 'Keetje Container', over een meisje dat wegloopt uit een tehuis en door een leeftijdsgenote verborgen wordt gehouden, roept herinneringen op. ,,En ook de rol van dienstmeisje dat stiekem een doosje kaviaar opat. Het bleek echter een haargroeimiddel te zijn, waardoor ik een baard kreeg. We hebben inmiddels dozen vol met toneelboekjes die amper zijn hergebruikt. We bestaan nu 35 jaar, dus nu zouden we best een voorstelling van vroeger voor de tweede keer kunnen opvoeren", aldus Scheutjens.

Vrouwencontact Liempde telt ruim tweehonderd leden. Zeventien van hen zijn lid van de culturele club. Sinds dit jaar vinden de repetities plaats in café 't Wapen van Liempde. ,,Voorheen repeteerden we bij mensen thuis. Vier tot zes weken van tevoren gingen we naar zaal De Punder om daar op het podium te kunnen oefenen", legt voorzitter Mieke Kan van de culturele club uit. Naast de opvoering voor de leden van Vrouwencontact speelt de culturele club regelmatig in verzorgings- en verpleegtehuizen. Scheutjens: ,,En vroeger voerden we onze toneelstukken op voor andere vrouwenverenigingen in Noord-Brabant."

Daarnaast maakten de leden van de culturele club allerlei uitstapjes. Scheutjens: ,,We gingen dikwijls naar het theater en hebben verschillende cursussen gevolgd. Het is een gezellige club waar plezier, spanning en lol centraal staan."

In september van dit jaar werd gestart met de repetities voor de kerstviering. Dit jaar is gekozen voor het stuk 'Boerenbont en rode lampjes'. ,,De voorstelling gaat over een boerenzoon die op de vlucht is voor zijn verloofde en in een bordeel terecht komt.", vertelt Kan, die samen met twee 'hulpjes' de regie van het stuk op zich heeft genomen. Vorige week werd het stuk opgevoerd in verpleeghuis Liduina, maandag konden de leden van Vrouwencontact genieten van de voorstelling.

De reünie van de club vindt plaats op vrijdagavond 29 januari in café 't Wapen van Liempde. (Oud-)leden die graag bij de reünie willen zijn, kunnen zich aanmelden bij Mieke Kan of Maria van Os.

FOTO BOVEN: Op de bank v.l.n.r: Maria van Osch, Joke Brewel, Maria Termeer en Mieke van Kan. Achterste rij v.l.n.r.: Elly Kramer, Karien van Kempen, Anja van de Brand, Gerrian Habraken, Angelina van de Velden, Dorien van Beers, Annie Scheutjens, Mariëtte Thomassen, Marga Habraken, Lia van de Schans, Ine Verhagen en Berry Blummel. Niet op de foto: Marij Hoppenbrouwers. (Foto: Gerard Schalkx).


Haaren buigt

zich over klachten

militaire voertuigen

De gemeente Haaren en Defensie hebben sinds 1998 de afspraak dat militaire lesvoertuigen niet door Esch zouden rijden. Bewoners aan de Haarenseweg en Leunisdijk in Esch lieten echter vorige week in deze krant weten dat die afspraak regelmatig geschonden wordt. De gemeente Haaren onderneemt nu actie.

Ook vorige week kwam weer een rupsvoertuig door Esch, laat inwoners Henk van Sambeek weten. Hij legde zijn klacht neer bij de gemeente. ,,Defensie heeft ons aangeraden meldingen te doen bij de gemeente. Ik heb vernomen dat er meerdere klachten zijn binnengekomen en dat Haaren momenteel een actie op bestuurlijk niveau voorbereidt. Er lijkt nu schot in te komen."