Jaarlijks wordt in aanloop naar december feestverlichting in de Boxtels winkelstraten opgehangen. Die brandt sinds afgelopen vrijdag ook overdag. (Foto: Henk van Weert)
Jaarlijks wordt in aanloop naar december feestverlichting in de Boxtels winkelstraten opgehangen. Die brandt sinds afgelopen vrijdag ook overdag. (Foto: Henk van Weert) Foto: Henk van Weert

SPATVRIJE STEKKERDOZEN OP BUITENGEVELS

Kerstverlichting Boxtel brandt nu de hele dag

De voorbije jaren was regelmatig kritiek te horen op het feit dat de feestverlichting in het Boxtelse centrum in november en december pas ging branden tegen de tijd dat winkels hun deuren sloten. Sinds afgelopen vrijdag branden de lampjes voortaan van elf uur 's ochtends tot elf uur 's avonds.

Voorzitter Filipe van den Borne van de Ondernemingsvereniging Centrum Boxtel (OCB) heeft afgelopen jaar onderzocht waarom de kerstarmaturen ooit op de straatlantaarns zijn aangesloten. ,,Toen deze lampjes werden aangeschaft, wilde de gemeente de ondernemers faciliteren door ze aan te sluiten op de openbare straatverlichting. Daarover zijn destijds ook met stroomnetbeheerder Enexis afspraken gemaakt. Bovendien was het makkelijk omdat alle armaturen centraal bediend konden worden."

Maar er was afgelopen jaren nogal eens irritatie merkbaar bij winkeliers omdat de verlichting pas aanging op het moment dat zij hun deuren sluiten. ,,Terwijl wij als ondernemers wel zelf stroomkosten betalen", vertelt Van den Borne. De OCB-voorzitter ging met twee plaatselijke elektrobedrijven in gesprek hoe dat het anders geregeld kon worden. Daarin werd dankbaar gebruik gemaakt van de adviezen die de lokale verlichtingsdeskundige Martien van Esch inbracht.

,,Ik heb zowel met Jaap van Dongen als met Okke Dijkhuizen gesproken. De laatste heeft uiteindelijk in oktober jongstleden op 35 plekken spatvrije contactdozen tegen de buitengevels van winkelpanden gemonteerd. We hebben voor Dijkhuizen gekozen, omdat hij ervaring had opgedaan tijdens zo'n zelfde klus in Vught", aldus Van den Borne.

In de nieuwe situatie zijn de stekkerdozen aangesloten op het lichtnet van de ondernemer. Via een speciaal kastje in de winkel kunnen de tijden ingesteld en ook is daarin een zekering geplaatst om te voorkomen dat bij een eventuele kortsluiting in de feestverlichting ook de elektra ín de winkel uitvalt.

De stekkerdozen konden worden geplaatst dankzij een bijdrage van ruim 10.000 euro uit het economisch stimuleringsbudget van de gemeente Boxtel. De verlichtingsarmaturen die via kabels over de straten heen zijn gespannen branden nu ook overdag. ,,Dat zal niet veel mensen opgevallen zijn, want je ziet het natuurlijk pas goed als het donker wordt. Maar we zijn er wel heel blij mee." De armaturen op de lantaarnpalen nog niet aangesloten op de contactpunten; wellicht dat die in 2016 volgen.