Afbeelding
Foto: Peter de Koning

ONDERNEMERS: DUURZAAMHEID EN EDUCATIE HAND IN HAND

'Kleine Aarde prima re-integratieplek'

MARC CLEUTJENS

De Boxtelse ondernemers Wim van der Vorst en Albert Peijnenburg hebben deze week een plan gepresenteerd dat voormalig milieu-educatiecentrum De Kleine Aarde kan omvormen in een plek waar duurzame innovatie en educatie hand in hand gaan. Van der Vorst en Peijnenburg willen De Kleine Aarde kopen en exploiteren en legden deze week een idee op tafel waarvan de financiële exploitatie in hun ogen helemaal rond is. ,,We zijn ervan overtuigd dat de plannen aansluiten op een succesvolle en duurzame invulling van De Kleine Aarde."

In navolging van andere lokale initiatiefnemers zullen ook Van der Vorst en Peijnenburg hun plan voor een nieuwe toekomst van De Kleine Aarde op 5 januari voorleggen aan de gemeenteraad. Die buigt zich in een speciale zitting over alle ideeën die de voorbije maanden zijn bedacht om op de plek van het voormalige milieu-educatiecentrum een nieuw concept te ontwikkelen.

Het plan dat beide ondernemers hebben opgesteld, voldoet volgens het duo aan alle uitgangspunten die de gemeente op papier heeft gezet. Van der Vorst is de bedenker van het plan en wil De Kleine Aarde inclusief de bijna drie hectaren eromheen verwerven. Met zijn gezin wil hij de Van Coothhoeve betrekken. ,,Die wil ik herbouwen met behoud van de oorspronkelijke elementen en de fraaie voorgevel. In de nieuwe hoeve keren alle duurzame uitgangspunten terug zodat het een nulenergiewoning wordt."

De Van Coothhoeve is slechts een klein radertje in de ideeën die Van der Vorst met compagnon Peijnenburg heeft ontwikkeld. Het bezoekerscentrum, dat momenteel bewoond wordt door minderjarige vluchtelingen uit Eritrea, zien de twee ondernemers als het kloppend hart van hun plan waarin educatie en innovatie centraal staan. ,,Het bezoekerscentrum wordt in ons plan de thuisbasis voor mijn bedrijf Peijnenburg Re-integratie", vertelt de naamgever van de onderneming die thans is gehuisvest aan de Molenstraat.

,,Ons team bestaat uit twaalf medewerkers die momenteel meer dan driehonderd mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op een duurzame manier begeleiden naar een reguliere baan", legt Peijnenburg uit. Hij ziet grote kansen op het terrein van De Kleine Aarde waar hij 'maatwerk' kan bieden aan zijn cliënten. ,,Dat zijn veelal jongeren die begeleid en gecoacht worden en leertrajecten volgen,


zodat ze op termijn weer gaan deelnemen aan het arbeidsproces."

In het bezoekerscentrum wil hij een horecapunt ontwikkelen waar jongeren niet alleen leren in een horecabedrijf te werken, maar ook kennismaken met andere vaardigheden en werkterreinen, zoals de schoonmaakbranche. ,,Het bezoekerscentrum krijgt ook faciliteiten voor vergaderingen en kleine congressen of symposia. Daarnaast komt er een kantoor met een balie en een receptie, zodat we cliënten ook daar een leertraject kunnen bieden op administratief vlak."

OPENBAAR PARK

De grote tuin van De Kleine Aarde kan in de plannen van Van der Vorst en Peijnenburg omgevormd worden tot een openbaar park, dat gastvrij openstaat voor bewoners van naburige wijken als Munsel/In Goede Aarde en Oost. ,,Het park kan een prachtige plek worden waar mensen uit de wijken maar ook bezoekers die van verder weg komen kunnen recreëren", vertelt Van der Vorst. ,,En wie zin heeft, is welkom om een kopje koffie te komen drinken en misschien een hapje te eten in de horecavoorziening."

Peijnenburg ziet in het park kansen voor re-integratietrajecten met zijn cliënten. ,,Veel van de mensen die we begeleiden, vinden een plek in het groenbeheer. En die kunnen meteen aan de slag in het park van De Kleine Aarde. Daarnaast hebben we het plan om ook de verzorging van dieren in het park op te nemen. Ook daarvoor is grote belangstelling onder onze cliënten."

LEGAAT VAN COOTH

Het educatieve aspect van het plan dat hij met plaatsgenoot Van der Vorst heeft bedacht, sluit in zijn ogen nauw aan bij de uitgangspunten van het Legaat van Cooth dat door alle plannenmakers voor De Kleine Aarde gerespecteerd moet worden. ,,Niet alleen sluiten onze ideeën er naadloos op aan, ook kunnen we aantonen dat ons plan financieel waterdicht is en niets de aankoop in de weg hoeft te staan", zegt Van der Vorst. ,,Ik denk dat ik met Albert iets kan neerzetten waar over pakweg tien of twintig jaar nog gesproken zal worden."

Peijnenburg bekent dat hij zijn enthousiasme voor het plan dat hij met Van der Vorst het liefst van de daken zou willen schreeuwen. ,,Ik lig niet gauw wakker hoor, maar ik zie zoveel kansen dat ik er voortdurend aan denk en telkens weer meer kansen zie."

Als de gemeenteraad kiest voor dit idee, verwacht de Boxtelaar zijn bedrijf medio 2016 al op het terrein van De Kleine Aarde te kunnen vestigen en er leer- en werktrajecten voor diverse doelgroepen te kunnen aanbieden.

Van der Vorst en Peijnenburg zeggen een waterdichte financiële paragraaf te hebben voor de aankoop van De Kleine Aarde. De plannen zijn opgesteld door een landschapsarchitect en een specialist op het gebied van ruimtelijke ordening. De bolwoning en de ecologische woning op het terrein kunnen gehandhaafd blijven, maar dienen - net als het bezoekerscentrum - ingrijpend gerenoveerd te worden.

Om de plannen te kunnen realiseren, is kleinschalige woningbouw een optie op het terrein aan de Munselse Hoeve. Van der Vorst: ,,Denk niet aan grootschalige woningbouw. Wij denken eerder aan een klein hofje waaraan enkele duurzame huizen staan die je ook ziet aan de Lorentzhof en de Dopplerhof in de wijk In Goede Aarde."

FOTO BOVEN: Wim van der Vorst (rechts) en Albert Peijnenburg presenteerden deze week hun plannen voor het terrein van De Kleine Aarde. De Van Coothhoeve wordt in hun plan duurzaam herbouwd, het bezoekerscentrum gaat onderdak bieden aan een re-integratiebedrijf. De tuin van De Kleine Aarde wordt een openbaar park compleet met horecavoorziening. (Foto: Peter de Koning).


Energiecoöperatie

geeft startsein

Liempde Isoleert

Met twee informatiebijeenkomsten in Liempde geeft de Energiecoöperatie Boxtel (ECB) deze week het startsein voor de actie Liempde Isoleert.

Dinsdag was de eerste sessie in café 't Wapen van Liempde, zaterdag 19 december zijn belangstellenden om 10.00 uur welkom in het Streekhuis aan de Keefheuvel 1a. Via de ECB kunnen inwoners van Liempde hun woning laten isoleren. Met name over spouwmuurisolatie wordt informatie verstrekt. Meer weten? Kijk op www.ecboxtel.nl.