De zesde autobrand in zes dagen vond plaats op maandag 8 juni in een brandgang achter de woningen aan de Molenweide. (Foto: Henk van Weert).
De zesde autobrand in zes dagen vond plaats op maandag 8 juni in een brandgang achter de woningen aan de Molenweide. (Foto: Henk van Weert). Foto: Annelieke van der Linden

inhoudelijke zitting op 7 maart 2016

'Voortschrijdend inzicht' bij verdachte autobranden

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,Ze realiseert zich dat ze haar leven niet op orde heeft en dat ze dit niet op eigen houtje kan oplossen." Kees de Kock, de advocaat van de 35-jarige vrouw die onder meer wordt verdacht van een reeks autobranden, meldde dinsdagmiddag tijdens een tussentijdse zitting dat de verdachte openstaat voor klinische behandeling. De inhoudelijke zitting is vastgesteld op maandag 7 maart 2016.

Boxtel werd in juni opgeschrikt door een reeks autobranden. In anderhalve week gingen met name in de wijk Breukelen negen auto's en een opslagruimte in vlammen op. Kort daarna werd een 35-jarige vrouw aangehouden in haar woning in Boxtel. Tot op heden ontkent ze alle betrokkenheid bij de branden. Tijdens de zitting in de rechtbank van 's-Hertogenbosch bleek dat de vrouw ook verdacht van het digitaal bedreigen van de politie en belaging van een ex-partner.

In september werd de rechtszaak aangehouden. Dinsdagmiddag zou in eerste instantie een inhoudelijke zitting plaatsvinden, die werd echter gewijzigd in een zogenoemde 'regiezitting', omdat het dossier nog niet volledig was. Inmiddels zijn alle rapportages binnen, zo meldde de officier van justitie. Advocaat De Kock pleitte dinsdag namens zijn cliënt echter nog voor enkele aanvullingen in het onderzoek.

alibi

Deskundigen adviseerden na onderzoek dat de vrouw klinisch behandeld zou moeten worden. Waar de verdachte aanvankelijk aangaf dat niet te willen, is er nu sprake van voortschrijdend inzicht, aldus advocaat De Kock. ,,Wat de uitspraak ook wordt, mijn cliënte beseft dat ze dit niet op eigen houtje kan oplossen." Zo vroeg hij de rechtbank om aanvullend onderzoek, zodat bepaald kan worden welke kliniek geschikt zou kunnen zijn. Daarmee ging de rechter akkoord.

Ook het verzoek voor het nader horen van een getuige werd ingewilligd. ,,Een persoon heeft verklaard mijn cliënte te hebben gezien tijdens één van de autobranden. Het blijft echter onduidelijk wat de getuige precies gezien heeft. Ik zou daar meer duidelijkheid over willen." Ook vroeg advocaat De Kock om de beelden van een bewakingscamera die bij de woning van de verdachte vrouw hing. ,,Belangrijk bewijsmateriaal, omdat hieruit duidelijk wordt of mijn cliënte haar huis slechts verliet ten tijde van de branden of veel vaker haar woning verliet." De officier van justitie beloofde hem dat hij de beelden mag zien.

In de zaak wordt een afbeelding van een WSD-bus opgevoerd die op de telefoon van de verdachte vrouw is aangetroffen. Het voertuig brandde op 13 juni af. ,,Mijn cliënte verklaart dat ze die foto gemaakt heeft vanwege een containerbrand, die op 20 mei plaatsvond, op de achtergrond te zien is. Ik zou de foto graag beter willen bekijken", aldus De Kock. Tenslotte vroeg hij ook nog om opheldering wat betreft berichten via WhatsApp. ,,Volgens mijn cliënte blijkt uit dit contact dat ze een alibi heeft voor één van de branden." De raadsman vroeg om nader onderzoek, ook dat verzoek werd ingewilligd.

Tijdens de tussentijdse zitting werd ook de datum van de inhoudelijke rechtszaak bepaald op maandag 7 maart 2016.