Onder meer in Stationsstraat maken parkeermeters plaats voor blauwe zones waar met een parkeerschijf gratis geparkeerd kan worden. (Foto: Henk van Weert).
Onder meer in Stationsstraat maken parkeermeters plaats voor blauwe zones waar met een parkeerschijf gratis geparkeerd kan worden. (Foto: Henk van Weert). Foto: Henk van Weert

GEMEENTERAAD BOXTEL STELT PARKEERVERORDENING VAST

Uitrollen parkeerplan vergt geduld...

HENK VAN WEERT

Er gaat veel veranderen in hartje Boxtel als het gaat om parkeren. In bijna alle straten in het gebied dat wordt omsloten door Brederodeweg, Mgr. Wilmerstraat, Baroniestraat, Parallelweg-Noord en Grote Beemd hebben bewoners een parkeervergunning. Daarnaast komen er enkele blauwe zone's. Rondom het gemeentehuis blijft betaald parkeren van kracht.

Een ruime meerderheid van de gemeenteraad ging dinsdagavond akkoord met de parkeerverordening. Die zorgde overigens wel voor een flinke discussie. Dat had alles te maken met een kaartje waarop de diverse parkeerregimes waren ingekleurd. Afgelopen voorjaar besloot de raad om het aantal parkeervakken op de Markt fors in te perken.

Daarbij beloofde centrumwethouder Eric van den Broek om bij wijze van proef twee jaar lang blauwe zones in te stellen op een nieuw parkeerterrein waarvoor de 'binnentuin' van het gemeentehuis én de daar aanwezige openbare fietsenstalling aan de Rechterstraat wordt opgeofferd. Ook op de groenstrook aan het Zusterspad zouden autovakken komen waar een parkeerschijf nodig is.

Beide blauwe zones voor beperkt gratis parkeren stonden op het plattegrondje bij de verordening echter aangeduid als betaald parkeren en dat schoot met name oppositiepartij Balans in het verkeerde keelgat. De verwarring was begrijpelijk, maar wethouder Van den Broek benadrukte dat hij nog altijd van plan is om blauwe zones rondom het gemeentehuis in te stellen.

MINIMA

Namens het CDA vroeg raadslid Vera Brouns aandacht voor minima in het centrum. Die worden volgens haar extra zwaar getroffen nu in vrijwel straten voor 110 euro een parkeervergunning gekocht moet worden. Brouns vroeg of deze doelgroep ontzien kan worden en verkeerswethouder Herman van Wanrooij beloofde de mogelijkheden daartoe te onderzoeken. ,,Maar als mensen een auto kunnen bekostigen, liggen de muizen niet dood voor de kast...", gaf de wethouder mee. Raadslid Bart Louwers (D66) zei dat een tegemoetkoming in de kosten van de parkeervergunning voor zijn fractie niet nodig: ,,Dan kunnen we ook wel dure benzine gaan subsidiëren...:"

Nu de parkeerverordening is vastgesteld, zouden de gewijzigde situaties met ingang van 1 juni 2016 van kracht kunnen worden. Als er echter zienswijzen worden ingediend, duurt het langer. Mogelijk zelfs jaren als mensen tot in hoogste instantie bezwaar maken. Eén zienswijze komt er in elk geval, kondigde wethouder Van Wanrooij aan. Winkeliers aan het begin van de Molenstraat hebben gemeld dat zij in plaats van parkeervergunningen in hun buurt, liever vakken voor betaald parkeren hebben zoals ook nu het geval is. Om er zo voor te zorgen dat klanten die gericht naar hun zaak komen, ook voor de deur kunnen parkeren.

DOOLHOF

Betaald parkeren is straks van kracht op de Markt, Rechterstraat, Dr. Van Helvoortstraat, Mgr. Bekkersstraat, het parkeerterrein Prins Hendrik nabij de Zwaanse Brug en aan de achterkant van het NS-station aan de Van Salmstraat. Blauwe zones worden ingericht op het parkeerterrein bij Albert Heijn en in delen van de Oude Kerkstraat, Prins Bernhardstraat, Stationsstraat en Breukelsestraat. Gratis parkeren blijft mogelijk op het Breukelsplein, Fellenoord (bij 040Fit!) en rondom Hoogheem.

De verschillende parkeerregimes die straks in het centrum van Boxtel ontstaan, zorgen voor een doolhof voor bezoekers, voorspelt Balans. De afwijzing van een verzoek om in aanloop naar de feestdagen in december tijdelijk de parkeermeters in het centrum buiten werking te stellen, bracht Balans er deze week toe om centrumwethouder Van den Broek te betichten van 'willekeur' en 'vriendjespolitiek'.

Op pagina 6: 'Wethouder laakt willekeur in centrum'.

FOTO BOVEN: Het betaald parkeren in onder meer de Stationsstraat en Breukelsestraat wordt vervangen door blauwe zones waar een parkeerschijf moet worden gebruikt. (Foto: Henk van Weert).