Wethouder Peter van de Wiel presenteert de vernieuwde vormgeving van de website van Beleef Boxtel. Links ambtenaar Marloes van de Wetering, rechts projectleider Marieke Maas. (Foto: Henk van Weert).
Wethouder Peter van de Wiel presenteert de vernieuwde vormgeving van de website van Beleef Boxtel. Links ambtenaar Marloes van de Wetering, rechts projectleider Marieke Maas. (Foto: Henk van Weert). Foto: Henk van Weert

TUSSENBALANS BELEIDSPROGRAMMA 2014-2018 GEMEENTE BOXTEL

Recreatie als volwaardige bedrijfstak

HENK VAN WEERT

Vorige week heeft deze krant een start gemaakt met een nieuwe artikelenreeks onder de titel 'Politieke barometer'. Aan de hand van de tien speerpunten van het college van B. en W., in het voorjaar van 2014 geformuleerd in beleidsakkoord van de vier coalitiepartijen, wordt een tussenbalans opgemaakt. Vandaag gaat het over toerisme en recreatie. Het streven is om hiervan een volwaardige bedrijfstak te maken in de gemeente Boxtel.

Toerisme en recreatie zitten enorm in de lift en zijn zeker geen zorgenkindje meer, concludeert het gemeentebestuur. Met meer dan vijfhonderd evenementen en activiteiten, kan de veel gehoorde leus dat in Boxtel 'niks te doen is' definitief de prullenbak in. Het afgelopen jaar werden inwoners opgeroepen de toeristische parels van de gemeente te benoemen. Oertijdmuseum De Groene Poort, met zo'n 60.000 bezoekers op jaarbasis, kreeg daarbij de meeste stemmen.

Het met een miljoenensubsidie uitgerolde project Kloppend Hart van Het Groene Woud (onderdeel van het provinciale programma Landschappen van Allure) loopt voorspoedig, meldt wethouder Peter van de Wiel die recreatie en toerisme in zijn portefeuille heeft: ,,Het programma biedt een gouden kans, óók voor natuurontwikkeling."

NIEUWE WEBSITE

Het college wijst op de diverse ontwikkelingen die in gang zijn gezet door Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde, maar ook op de restauratie van de voormalige herberg Den Eijnghel en een ambitieus groenplan in Lennisheuvel. Ook een zomer vol kunst en evenementen in het toekomstige stadslandgoed rond kasteel Stapelen dragen bij aan een beter toeristisch klimaat in Boxtel.

Van de tien gemeenten in Het Groene Woud is Boxtel kartrekker op het gebied van recreatie en toerisme. En om daar nog meer invulling aan te geven wordt momenteel gewerkt aan een nieuwe website voor het merk Beleef Boxtel. Dat maakte wethouder Van de Wiel maandagmiddag bekend.

Samen met ambtenaar Marloes van de Wetering en projectleider Marieke Maas presenteerde hij de nieuwe vormgeving die aanhaakt bij de VVV-site die is ontwikkeld in 's-Hertogenbosch. Buurgemeenten Sint-Oedenrode en Best hebben volgens Van de Wiel al laten weten dezelfde site ook te willen gaan gebruiken, maar dan toegespitst op hun eigen dorpen: ,,Maar wel met de bedoeling dat we elkaar evenementen en activiteiten gaan promoten. Zodat we op toeristisch vlak regionaal sterker worden."

OVERNACHTEN

De nieuwe website van Beleef Boxtel wordt opgebouwd rond de tien toeristische parels die dit jaar zijn gekozen door het publiek.

Politieke
barometer

,,Op de site moet je in maximaal drie klikken kunnen vinden wat je zoekt. Voor pc en tablet komt een andere versie dan voor smartphone. Simpelweg omdat je vaak al op de plaats van bestemming bent als je een mobieltje raadpleegt", aldus Van de Wetering. Door aan te haken bij de Bossche VVV-site, kan de site relatief voordelig worden opgebouwd. Er is een bedrag van zes- à zevenduizend euro mee gemoeid", zegt projectleider Maas van Beleef Boxtel.

De nieuwe website gaat in het eerste kwartaal online en is er onder mee op gericht om toeristen langer hier te houden. En dat is ook in overeenstemming met de wens van veel raadsfracties. ,,Er zijn nog kansen en uitdagingen om ervoor te zorgen dat recreanten meerdaagse bezoeken willen brengen aan Boxtel. Wat nog ontbreekt zijn voldoende overnachtingsadressen", zegt fractievoorzitter Jos Hegeman (D66). Het CDA vindt dat de gemeente mee zou moeten denken om meer verblijfsaccommodaties te realiseren, onder meer met het opstellen van bestemmingsplannen. INbox wijst op het ontbreken van een camping of camperplaats. PvdA/GroenLinks pleit ervoor meer verbindingen te leggen: over hetgeen in het buitengebied is te vinden, moet in het centrum informatie voorhanden zijn. Boxtel heeft alles in huis om een toerist langer te boeien dan één dag, concludeert de VVD.

GETALLENBRIJ

Dat toerisme en recreatie beter op de kaart staan, is met name te danken aan particulier initiatief, vindt oppositiepartij Balans. Die wijst daarbij op De Groene Poort, de paters assumptionisten van kasteel Stapelen en de ondernemersfamilie Van Dijke die het initiatief nam tot automuseum Classic Park. Daarnaast is het aan een grote groep enthousiaste vrijwilligers te danken dat er zoveel evenementen worden gehouden. De gemeente moet in de ogen van Balans nog wel een mindset maken: 'Er is nog niet zoveel veranderd ten aanzien van nieuwe initiatieven en ook het beleid is nog niet aangepast aan de ambitie. Dit nieuwe toeristische beleid werd in 2010 reeds aangekondigd'.

Dat het college schermt met de projecten in het kader van Landschappen van Allure leidt ertoe dat Balans ook vraagtekens plaatst. 'Door de vele projecten is het moeilijk om precies helder op het netvlies te krijgen waar het gemeenschapsgeld verdwijnt en of het efficiënt en waardevol wordt ingezet. Soms lijkt het erop dat deze getallenbrij bewust ingewikkeld gehouden wordt om andere zaken te verdoezelen...', stelt de grootste oppositiepartij.

SUBSIDIËRING

De veelheid aan activiteiten en evenementen is een goede zaak vinden zowel INbox als het CDA, maar beide fracties geven ook aan dat deze beter op elkaar afgestemd zouden moeten worden. De christendemocraten stelden onlangs ook vragen over de wijze van subsidiëren van diverse activiteiten en daarop heeft de partij nog geen helderheid gekregen. ,,De gemeente ondersteunt een aantal evenementen, ondernemers en verenigingen, maar het is niet duidelijk welke keuzes hierin worden gemaakt. Waarom krijgt het ene evenement maximale subsidie en een ander evenement helemaal geen subsidie? Wij willen een subsidiebeleid dat rechtvaardig en transparant is voor iedereen", aldus fractievoorzitter Hélène van As.

In de volgende aflevering van de Politieke Barometer komt het derde speerpunt van de coalitie aan bod: Boxtel versterkt zijn positie als werkgelegenheidsgemeente.

Boxtel

Danny Everett

Boxtelaar Herman van der Velden, beter bekend als de zanger Danny Everett, presenteert zondag 20 december om 14.00 uur zijn zeventiende album in zaal De Brug aan de Dunantlaan in Reeuwijk. Tegelijkertijd viert hij zijn 25-jarig jubileum als artiest en verzorgt hij een kerstshow. De opbrengsten van het album zijn voor het goede doel KiKa. De cd is te koop bij dansschool Denziz aan de Stationsstraat; op 16 januari verzorgt de zanger daar een kort optreden.

             ...JOS HEGEMAN...
           ...HÉLÈNE VAN AS...