Zangeres Charlotte Pennings zingt 'Somebody To Love' van popgroep Queen met Boxtel's Harmonie. Het winterconcert Sparkling Music Night in het Jacob-Roelandslyceum was zaterdag uitverkocht. (Foto: Albert Stolwijk).
Zangeres Charlotte Pennings zingt 'Somebody To Love' van popgroep Queen met Boxtel's Harmonie. Het winterconcert Sparkling Music Night in het Jacob-Roelandslyceum was zaterdag uitverkocht. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

BOXTEL'S HARMONIE VOERT PUBLIEK ONDER MEER MEE IN ORIËNT EXPRESS

Sprankelende muzikale opmaat naar de feestdagen...

Zo'n 250 luisteraars genoten zaterdagavond met volle teugen van de Sparkling Music Night die Boxtel's Harmonie verzorgde in het aula van het Jacob-Roelandslyceum. Na een klassiek programma voor de pauze, met muziek van onder anderen Tsjaikovski en Sjostakovitsj, schakelde het orkest zonder moeite over op een meer swingend repertoire waarin een hoofdrol was weggelegd voor zangeres Charlotte Pennings.

De muzikanten kregen na afloop, net als dirigent Jules van de Loo uit Vught, veel lovende reacties toegezwaaid. Onder meer van cultuurwethouder Marusjka Lestrade die, samen met haar collega's Eric van den Broek en Herman van Wanrooij, als eregast op het winterconcert werd verwelkomd. ,,Wát een prachtige avond. Geweldig om dit mee te mogen maken. Orkest, zangeres én dirigent verdienen een groot compliment!", jubelde Lestrade. Van den Broek liet zich al even complimenteus uit. Op Facebook omschreef hij het concert als een van vele topevenementen die Boxtel dit jaar beleeft.

Dirigent Van de Loo, die het orkest sinds mei leidt, toonde zich na afloop ook tevreden. ,,De muzikanten zaten op het puntje van hun stoel en hebben prima gespeeld. Wel wil ik de klank van de harmonie verder verbeteren. We zijn qua akoestiek verwend met repetitielokaal De Dishoek. Hier in het JRL klinkt het allemaal toch wat droger en daardoor komt het muzikale spel ook wat minder rond over."

Dat een oud-docent van Fontys Conservatorium in de zaal zat, vond Van de Loo een leuke gewaarwording, vertelde hij gisteravond. Toen kwam Boxtel's Harmonie opnieuw bijeen tijdens de wekelijkse repetitie waar werd gestart met de voorbereidingen op een optreden tijdens een interne nieuwjaarsreceptie. Oud-Boxtelaar en jazzlegende Niko Langenhuijsen was volgens de dirigent enthousiast over het optreden en gaf tips om met name de swingende composities nóg beter tot hun recht te laten komen. Dat Langenhuijs zich zaterdag onder het publiek bevond was niet helemaal toevallig; zijn nicht Renate speelt immers eerste klarinet in het orkest.

STOOMLOCOMOTIEF

In een uitverkocht huis leidde presentator Nick Verbunt het publiek door een repertoire met muziek uit de Notenkrakerssuite, de films Home Alone, Frozen en The Wiz. Veel minder bekend in de oren klonk Oriënt Express van de Britse brassbandcomponist Philip Sparke. Daarin nam het orkest de luisteraars mee op een denkbeeldige reis met de luxueuze internationale trein. Vanuit het rumoer op Victoria Station in Londen zette een stoomlocomotief zich beeld in gang voor een adembenemende reis via Parijs en de Alpen naar Venetië.

Zangeres Pennings kroop na de pauze vol overtuiging in de huid van onder meer Shirley Bassey (Big Spender) en Randy Crawford (Street Life). Dat ze op de honderdste geboortedag van Frank Sinatra heel even de tekst kwijt was van Strangers In The Night nam niemand de vocaliste kwalijk. Pennings liet horen over een prachtig stemgeluid en een indrukwekkend bereik te beschikken.

LIMOENWIJN

Het optreden werd afgesloten met een toegift waarin Boxtel's Harmonie optrad samen met de Swanee Bridge Jazzband. De formatie van saxofonist Theo Schoenmakers had voor aanvang van het concert en in de pauze ook al van zich laten horen. De echte New Orleans-traditional Just A Closer Walk With Thee bracht de luisteraars in de juiste stemming voor een feestelijke afterparty. Mede dankzij een glaasje limoenwijn sprankelde het tijdens de afterparty in de Bracbantzaal al even enthousiast. En daardoor bleef het nog lang gezellig in het JRL.

De oproep om een steentje bij te dragen aan de totstandkoming van Muziekhuis Boxtel, het toekomstige repetitielokaal van de harmonie, leverde ruim tweehonderd euro op. Daarnaast werd gisteren bekend dat de harmonie ruim 450 euro krijgt uit de actie Hart voor de Meierij van de regionale Rabobank.