Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Sint-lambertusschool versiert kerstboom met wensen en ballen

Jeugd zorgt voor stralende dorpsboom

MARGO BARTELDS

Ook dit jaar staat op initiatief van de Leefbaarheidsgroep Gemonde weer een grote kerstboom in de Dorpstraat. De spar is van én voor de hele gemeenschap. Zo zorgden leerlingen van de Sint-Lambertusschool er met kerstwensen en kerstballen voor dat de boom er piekfijn uitzag.

De kerstboom prijkt direct naast de kiosk. Ook ín de kiosk zijn versieringen en wensen aangebracht. De dorpsboom is een initiatief van Leefbaarheidsgroep Gemonde, waar met name Maria van de Oever zich ook dit jaar weer bijzonder voor heeft ingespannen. John Troeijen en Ronnie de Vroom leverden en plaatsten de spar en voorzagen van verlichting, zodat de boom voor iedereen in het dorp kan stralen.

Maandag brachten leerlingen uit de groepen 6, 7 en 8 van de Sint-Lambertusschool versieringen met kerstwensen aan in de kiosk, een dag later hebben leerlingen van de groepen 3,4 en 5 de kerstballen in de grote boom gehangen. Er is gekozen voor doorzichtige ballen die door de onderbouwleerlingen op een creatieve manier zijn gevuld. Door de medewerking van cafetaria 't Lambertje kon Marjan Kuijpers, ouder van twee leerlingen van de school, alle kinderen bij de boom trakteren op een kop lekker warme chocolademelk met een kerstkransje.

geluk

Soms rustig en aandachtig, maar regelmatig ook duwend en trekkend, verdrong de schooljeugd zich maandag rond de boom om de eigen versiering met wens te kunnen ophangen. De wens 'Geluk voor iedereen' kwam meerdere malen terug in de boom. Op de vraag wat de kinderen bedoelden met 'geluk' en wat dat voor henzelf betekent viel het gesprekje wat stil. 'Tja, uh, nou.. '. Er werd diep nagedacht maar concrete antwoorden bleken voor een aantal kinderen net een brug te ver.

Noore van der Horst had wél een antwoord paraat: ,,Dat je je op je gemak voelt en dat je kunt zijn wie je bent", meent ze, waarna ze snel een beker chocolademelk haalt, want de groep liep alweer richting school.

Een van de jongens zag vooral een praktisch voordeel van de dorpsboom. ,,Dan weet meteen iedereen mijn wens en dan hoef ik niet iedereen apart een kerstwens te geven", meent hij nuchter.
Amber Schelstraete keek met haar wens verder dan het eigen dorp. Zij vindt het belangrijk dat alles in de wereld beter verdeeld wordt. Op haar kaart in de boom was te lezen: 'Meer geld aan de armen'.

gezellig

In het zitje in de kiosk praatten leerlingen over hun hun wens voor anderen. Noa van der Meijden wenste iedereen vooral gezondheid toe. Robin Schneider vond dat niemand alleen mag zijn tijdens Kerstmis. ,,Bij ons is het altijd gezellig", motiveerde Robin. ,,Gezelligheid wens ik iedereen toe en dat is het niet als je alleen bent."

Een versierde en verlichte kiosk vol kerstwensen met daarnaast een grandioze, uitbundig verlichte kerstboom vol mooi versierde ballen zijn het resultaat van de inspanningen waar alle dorpsgenoten tot het einde van het jaar van kunnen genieten. Jens van Kessel verwoordde het mooi: ,,De kerstboom met lichtjes maakt het gezellig in het dorp."


TWEE VOORSTELLINGEN IN THEATER DE ENCK (OIRSCHOT)

F-Act met musicalhoogtepunten op de planken

De jeugdige leden van de Boxtelse musicalschool F-Act staan zaterdag 19 en zondag 20 december op de planken in theater De Enck te Oirschot. De voorbije maanden is tijdens de repetities in de brede school Wilgenbroek hard gewerkt aan de voorbereidingen van de productie All About Muscial.

Hoogtepunten uit vijf musicals vormen de rode draad in de voorstelling die Vincent en Matasja Renes ook nu weer zelf geschreven hebben voor hun leerlingen. All About Musical gaat over het meisje Carmen dat de vol spanning in slaap valt. De volgende dag zal ze namelijk haar eerste musicalles krijgen. In haar droom wordt ze wakker en staat ze oog in oog

met Assepoester en de goede fee.

De fee neemt haar mee naar een wonderlijke wereld waarin ze in een notendop het sprookje van Doornroosje beleeft, Annie en de kinderen uit het weeshuis ontmoet en een pootje krijgt van Simba de leeuw. Ook mag ze meezingen met de kinderen Von Trapp uit The Sound of Music. Vol verve zingen en acteren de leerlingen van F-Act in de mooiste rollen en luiden zo de kerstvakantie in.

KAARTVERKOOP

De voorstelling All About Musical door musicalschool F-Act begint zaterdag 19 december om 19.30 uur en zondag 20 december om 14.00 uur. Kaartjes kosten

13,50 euro en zijn ook te bestellen via internet: www.musicalfact.nl/boxtel.


Kerstontbijt BHC

Voor leerlingen uit alle klassen van het Baanderherencollege in Boxtel vindt morgen, vrijdag 18 december, een kerstontbijt plaats om de kerstvakantie op feestelijke wijze in te luiden. Dit jaar is ervoor gekozen geen kerstactie te organiseren, omdat de school onlangs al de jaarlijkse talentenjacht Let's See Action combineerde met een inzamelingsactie voor Dance4Life hield. Deze stichting heeft als doel om hiv en aids wereldwijd terug te dringen.