Medewerkers van het Haarense adviesbureau BTL Bomendienst deden vrijdag hernieuwd onderzoek naar de gezondheidstoestand van de zieke paardenkastanje. (Foto: Piet van Oers).
Medewerkers van het Haarense adviesbureau BTL Bomendienst deden vrijdag hernieuwd onderzoek naar de gezondheidstoestand van de zieke paardenkastanje. (Foto: Piet van Oers). Foto: Piet van Oers

BTL HAAREN ONDERZOEKT PAARDENKASTANJE ZWAANSE BRUG

Bomendokters geven second opinion

Medewerkers van het in Haaren gevestigde adviesbureau BTL hebben vrijdag opnieuw onderzoek gedaan naar de toestand van de zieke paardenkastanje bij de Zwaanse Brug in hartje Boxtel. Wethouder Herman van Wanrooij hoopt nog vóór de kerstdagen de bevindingen van de 'bomendokters' te horen.

Door de drie bezwaren die zijn ingediend, moet de gemeente Boxtel haar kapvergunning voor de monumentale, maar zieke paardenkastanje bij de Zwaanse Brug, heroverwegen. Om daarbij van de meeste actuele gegevens uit te gaan, werd opnieuw onderzoek gedaan. In januari van dit jaar namen medewerkers van het Vughtse bureau Pius Floris poolshoogte.

De veelbesproken en beeldbepalende kastanjeboom heeft de zogeheten kastanjebloedingsziekte. Bovendien is de stam aangetast door de tonderzwam. Vrijdag is gekeken hoe groot het risico is dat er spontaan takken uit de boom kunnen breken. Het verzoek voor een kapvergunning werd ingediend door uitbater John van de Langenberg die begin september restaurant De Rechter opende in Villa Het Hof. De kastanjeboom staat op zijn terras. Door de ingediende bezwaren is de gemeente wettelijk verplicht de kapvergunning opnieuw te bekijken. ,,Daarbij moeten nieuwe feiten en omstandigheden worden meegewogen. Vandaar dat we tot een nader onderzoek hebben besloten", meldde wethouder Van Wanrooij vorige week. Het zou zomaar kunnen dat de kapvergunning alsnog wordt ingetrokken.