Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Projectkoor brengt ode aan inspirator Adri Aalbers

Kerstconcert trekt bomvolle basiliek

MARGO BARTELDS

De Sint-Petrusbasiliek was gisteravond ruim voor aanvang al tot de laatste plaats bezet voor het kerstconcert dat het Projectkoor en orkest voor de 22e keer verzorgde. Alle voorgaande keren stonden koor en orkest onder leiding van de in april van dit jaar overleden Adri Aalbers. Het concert werd dan ook opgedragen aan de Boxtelse.

Onder leiding van dirigent Kees Doevendans werd het programma ten gehore gebracht dat Aalbers aan het begin van dit jaar al had samengesteld. Het concert van gisteravond werd opgedragen aan de inspirator en initiator van dit gelegenheidskoor die met enthousiasme en doorzettingsvermogen een mooie traditie opbouwde. De volle kerk getuigde van grote belangstelling voor deze traditie.

waardering

Koor, orkest én solisten hebben, onder leiding van Doevendans, met grootse inzet en passie een schitterend en sfeervol concert verzorgd. Het koor straalde; een mooiere ode aan Aalbers had er niet gebracht kunnen worden. Met een langdurig ovationeel applaus toonden de bezoekers hun grote waardering voor de sfeervolle muzikale aanloop naar de kerstdagen.

Vorig najaar benaderde Aalbers Doevendans met de vraag of hij zou willen inspringen voor het geval haar ziekte het haar niet mogelijk maakte het kerstconcert zelf te dirigeren. De samenwerking van Doevendans met dit koor heeft dit jaar verder gestalte gekregen. Vanaf september is wekelijks intensief gerepeteerd om het mooie resultaat van dit concert te kunnen bereiken. Doevendans gaf voorafgaand aan het concert aan dat de traditie en de geest van Aalbers bij het koor heel herkenbaar aanwezig zijn. ,,Daar ben ik op verder gegaan", verklaarde de dirigent. ,,Het is heel fijn werken met dit koor want ze zijn allemaal enorm betrokken en gefocust."

De 64 koorleden werden begeleid door een orkest van twintig musici. Zanger en oud-Boxtelaar Rob Hazenberg (bas-bariton) verleende solistische medewerking. Organist Hans van der Haagen speelde een driedelige orgelfantasie waarbij het monumentale Smitsorgel volledig tot zijn recht kwam. Onder andere werken van componisten Händel, Schubert, Mendelsssohn-Bartoldy, Puccini, Bach en Rutter werden door koor en orkest ten gehore gebracht. Zesmaal werden de bezoekers uitgenodigd voor samenzang.

warme sfeer

In haar slotwoord dankte Joyce Vermeer met name dirigent Doevendans omdat hij op voortreffelijke wijze in de voetsporen van Aalbers was getreden. Koorleden én bezoekers onderschreven dit met een groot applaus. Het in de nagenoeg donkere basiliek gezamenlijk gezongen kerstlied 'Stille nacht' als afsluiting gaf uiting aan de warme sfeer die het concert bood. Vermeer wenste dat ieder de verbondenheid die gisteravond werd ervaren, meeneemt in de aanloop naar Kerstmis.

Betty van Eekelen, voorzitter van het Projectkoor, was blij met het resultaat. ,,In het begin had ik wel een brok in mijn keel en een dubbel gevoel. Adri wordt gemist, maar Kees heeft het zó fijn gedaan. Echt met respect en luisterend naar ons." Bestuur en dirigent zullen in overleg met koorleden na de kerstdagen dit concert bespreken. ,,Dan besluiten we hoe we verder gaan. Nu willen we vooral de avond feestelijk afsluiten."

FOTO LINKS: Kees Doevendans gaf dit jaar leiding aan het Projectkoor tijdens het jaarlijkse kerstconcert. De Sint-Petrusbasiliek was gisteravond weer tot de nok toe gevuld. (Foto: Peter de Koning).