Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

55 GEZINNEN IN VOEDSELCOÖPERATIE

Herenboeren kunnen van start in Wilhelminapark

MARGO BARTELDS

Met de handtekening van weer acht deelnemers op zaak is de kogel nu echt door de kerk: de Herenboeren gaan beginnen. In de raadzaal van het Boxtelse gemeentehuis zetten de nieuwe leden hun krabbel op het certificaat dat recht geeft op deelname aan de coöperatie die voedsel gaat verbouwen in het Wilhelminapark tussen Boxtel en Sint-Michielsgestel.

De coöperatie Herenboeren Wilhelminapark, zoals de formele naam luidt, bestaat thans uit 55 deelnemende gezinnen waarmee de minimale grens van vijftig gepasseerd is en concrete stappen gezet gaan worden. ,,Gas erop; we gaan aan de gang", verklaarde voorzitter Pim Ketelaars enthousiast.

De deelnemers in de coöperatie financieren samen een agrarisch bedrijf waarvan ieder zich ook verplicht om wekelijks een minimale hoeveelheid producten af te nemen. Inrichting en beheer van het boerenbedrijf is in handen van de coöperatie. Duurzaamheid, gezonde voeding met een eerlijke prijs, maar ook aandacht voor optimalisatie van landouwgrond, voor huidige én toekomstige generaties, zijn uitgangspunt voor dit concept.

BEVLOGEN

Het ontstaan van dit idee, gestart in Boxtel maar nu al resulterend in een landelijke organisatie, werd vrijdagavond bevlogen en geïnspireerd door kartrekker en landelijk voorzitter Geert van der Veer uit de doeken gedaan. Het Wilhelminapark ligt centraal tussen Boxtel, Vught, Sint-Michielsgestel en Esch en trekt daarmee ook deelnemers uit omliggende plaatsen. Hierdoor krijgt het initiatief een regionaal karakter heeft.

Van der Veer vertelde trots dat het bestuur van nationaal landschap Het Groene Woud de coöperatie op meerdere gebieden gaat ondersteunen en dat ook een financiële bijdrage van Het Groene Woud verwacht mag worden. Een landelijke stichting, die de naam Vrienden van Herenboeren krijgt, zal zich inzetten om fondsen te werven. Belangstellenden kunnen daardoor gaan deelnemen, ook als een inleg van tweeduizend euro financieel niet direct haalbaar is. Met een gunstige financiële regeling kunnen ook zij meedoen in de coöperatie die in Boxtel wordt aangestuurd door Pim Ketelaars, die voorzitter wordt van de vriendenstichting.

WERKGROEPEN

In het Wilhelminapark, dat eigendom is van de Marggraff Stichting, is al een aantal mensen bezig om de grond te prepareren voor een duurzame en optimale verbouw van gewassen. In diverse werkgroepen is gestart met het maken en uitvoeren van concrete ontwikkelingsplannen.

Voorafgaand aan de feestelijke ondertekening werden de Herenboeren uitgebreid geïnformeerd over de werkwijze. Het was zeker geen droge opsomming van feiten, maar een op inspirerend verhaal van onder meer Tabe Aardema van de werkgroep Groen & Doen en Liset van Pinxteren van de Teeltgroep.

Na de ondertekening van de acht certificaten vond in de raadzaal een ongedwongen en plezierige ontmoeting plaats waarbij alle Herenboeren met elkaar kennismaakten. De gezamenlijke inzet voor dit vernieuwende agrarische concept biedt de deelnemers een gevoel van verbondenheid. Zo ook bij Monique Giesselink en Patrick Timmermans uit Sint-Michielsgestel, naaste buren van het Wilhelminapark. ,,Het geeft binding om samen aan de slag te gaan en na alles wat we vanavond hoorden zijn we razend enthousiast", vertelde Giesselink.

FOTO ONDER: De laatste leden van de coöperatie Herenboeren Wilhelminapark zetten vrijdagavond hun handtekening. Van links naar rechts Ria Ketelaars, Patrick van Weert, Monique Giesselink, Patrick Timmermans en Evert Harmeling. Giesselink en Timmermans zijn tevens de naaste buren van het Wilhelminapark. (Foto: Albert Stolwijk).


Certificaat Holland Recycling
voor hergebruik elektronica

Holland Recycling kreeg afgelopen week het internationaal Weeelabex-certificaat voor verantwoorde recycling van afgedankte elektronica, ook wel e-waste genoemd. Het in Boxtel gevestigde bedrijf is de tweede onderneming in Nederland die zich bovendien wist te certificeren voor hergebruik van elektronisch apparatuur als beeldschermen en harde schijven. Met name voor datadragers zijn de eisen extra streng in het kader van de vernietiging van vertrouwelijke informatie.

Sinds 1 juli mag e-waste alleen nog maar gecertificeerd worden verwerkt. Tevens mag e-waste alleen maar door een gecertificeerd bedrijf als product terug op de markt worden gebracht. Directeur Dennis Bekkema van Holland Recycling is trots om als een van de weinige en eerste Nederlandse recyclingbedrijven het Europese certificaat te ontvangen. ,,Het is een beloning voor jarenlang duurzaam beleid en flinke inspanningen van onze medewerkers", meldt hij. Donderdag verraste Bekkema zijn personeel dan ook met de langverwachte mededeling. In een jubelstemming, vooral op de fonkelnieuwe locatie in Boxtel, het kloppend hart van de demontage, waar een deel van de grote groep betrokken WSD-medewerkers zich met de verwerking bezighoudt.

Over de collega's van het sociale werkvoorzieningsbedrijf WSD zegt Bekkema: ,,Dit is voor hen net zo'n feestelijk moment als voor de medewerkers die bij ons in dienst zijn. Wij beschouwen deze mensen met een lichte afstand tot de arbeidsmarkt als onze eigen medewerkers. Ze vormen dan ook een belangrijk onderdeel van onze bedrijfsvoering en ze hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan het behalen van dit prestigieus certificaat."

Het doel van de Weeelabex-certificering is om de recyclingpercentages te verhogen en hierdoor bij te dragen aan de terugwinning van waardevolle en steeds schaarser wordende secundaire grondstoffen zoals bijvoorbeeld koper, goud, zilver en palladium.

FOTO ONDER: Medewerkers van Holland Recycling sneden vorige week een taart aan nadat bekend werd dat zij het felbegeerde certificaat kregen.

Afbeelding