Scheidend gemeentesecretaris Jan Fraanje (rechts) kreeg bij zijn afscheid een kunstwerk cadeau van de Boxtelse gemeenteraad. Samen met echtgenote Gerda en burgemeester Mark Buijs bekijkt hij de installatie uit het Boxtelse atelier Amb8. (Foto: Albert Stolwijk).
Scheidend gemeentesecretaris Jan Fraanje (rechts) kreeg bij zijn afscheid een kunstwerk cadeau van de Boxtelse gemeenteraad. Samen met echtgenote Gerda en burgemeester Mark Buijs bekijkt hij de installatie uit het Boxtelse atelier Amb8. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

RAAD BOXTEL LUIDT SECRETARIS UIT

Jan Fraanje: integer, heel loyaal én onkreukbaar...

,,Ik dank je uit de grond van mijn politieke hart namens de voltallige gemeenteraad voor het feit dat je dertig jaar lang een rots in de branding was voor Boxtel." Met die woorden nam vicevoorzitter Anja van den Einden dinsdagavond aan het begin van de raadsvergadering afscheid van Jan Fraanje. De vertrekkende gemeentesecretaris kreeg een kunstwerk cadeau: een lichtinstallatie uit het atelier Amb8.

Voordat Van den Einden haar afscheidstoespraak hield, omschreef burgemeester Mark Buijs Fraanje (56) als een heel betrokken man die niets ontgaat en in alles wat hij doet kwalitatief, sociaal en duurzaam te werk gaat. Zijn meervoudig strategisch inzicht en gave om creatief te kunnen denken hebben Boxtel in de voorbije drie decennia veel moois gebracht. Buijs noemde daarbij nieuwe woningbouwlocaties en herstructurering van bestaande wijken, maar ook programma's als Landschappen van Allure en ontwikkelingen op gebied van automatisering en digitalisering. ,,Je werd wel eens de vijfde Boxtelse wethouder genoemd en dat mag je als compliment oppakken."

Vicevoorzitter Van den Einden noemde Fraanje integer, betrouwbaar, onafhankelijk, onbeschrijfelijk loyaal en onkreukbaar. ,,Wie naar je kijkt, ziet niet meteen iets van geestdrift. En toch, je móet een gepassioneerd man zijn om te kunnen bewerkstelligen wat je hebt gedaan. Dat kán niet anders..."

Fraanje nam ook zelf kort het woord. ,,Mijn echtgenote Gerda en ik hebben ons altijd welkom gevoeld in Boxtel en ik vond het een voorrecht de gemeenteraad te mogen ondersteunen. Zeker ook vlak na verkiezingen als een nieuw beleidsakkoord moest worden opgesteld." De gemeentesecretaris is niet uit vrije wil vertrokken; B. en W. vindt dat Boxtel een secretaris met een ander profiel nodig heeft. Fraanje liet dat niet onbesproken: ,,Ik had het hier nog makkelijk tien jaar vol kunnen houden. De laatste maanden gaven me dan ook een dubbel gevoel." Aan het einde van zijn toespraak had Fraanje het even moeilijk mee. Met een brok in de keel zei hij het gemeentebestuur te danken voor de kansen die hij heeft gekregen. ,,Ik wens Boxtel alle goeds." Met een symposium en een informele receptie heeft Fraanje gistermiddag afscheid genomen van de medewerkers en relaties van de gemeente Boxtel.

FOTO BOVEN: Scheidend gemeentesecretaris Jan Fraanje (rechts) kreeg een kunstwerk cadeau van de Boxtelse gemeenteraad. Samen met echtgenote Gerda en burgemeester Mark Buijs bekijkt hij de installatie uit het Boxtelse atelier Amb8. (Foto: Albert Stolwijk).