Het gemeentehuis van Boxtel is afgelopen jaar verbouwd en werd in juni heropend. Ook na de ambtelijke fusie blijft het publiek hier welkom. (Foto: Peter de Koning).
Het gemeentehuis van Boxtel is afgelopen jaar verbouwd en werd in juni heropend. Ook na de ambtelijke fusie blijft het publiek hier welkom. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

RAAD BOXTEL UNANIEM AKKOORD MET BEGROTING GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING

'Ambtelijke fusie bespaart 2,6 miljoen'

HENK VAN WEERT

Burgemeester Mark Buijs van de gemeente Boxtel heeft dinsdag zijn handtekening onder 231 ontslagbrieven gezet. En ook zijn college Jan Pommer van Sint-Michielsgestel stuurt alle 168 medewerkers 'de laan uit'. Symbolisch dan. Want per 1 januari treden de personeelsleden in dienst van een gezamenlijk ambtenarenapparaat dat werkt voor beide colleges én beide gemeenteraden. De operatie moet over drie jaar leiden tot een structurele besparing van 2,6 miljoen euro.

De kostenreductie op ambtelijk personeel omvat 9 procent van de gemeentebegroting, vertelde Johan Vorstenbosch vorige week donderdag tijdens een gezamenlijk vergadering van de raadsleden uit Boxtel en Sint-Michielgestel. De Gemondenaar die elders in het land ook al gemeentelijke samenvoegingen leidde, vormt samen met de twee gemeentesecretarissen het directieteam van de gefuseerde ambtelijke organisatie. Dagmar van Deurzen vertegenwoordigt daarin de gemeente Sint-Michielsgestel.

Tijdens de bijeenkomst in de Gestelse raadzaal maakte burgemeester Buijs bekend namens Boxtel Harry van Berkel toetreedt tot dat directieteam. Hij is met ingang van het nieuwe jaar benoemd tot opvolger van Jan Fraanje, die gistermiddag na dertig jaar de gemeente Boxtel verliet. Elders op deze pagina is meer over de scheidende en komende gemeentesecretaris te lezen.

BAANGARANTIE

Na de gezamenlijke bijeenkomst donderdagavond in Sint-Michielsgestel vergaderde de Boxtelse raad dinsdag ook in eigen huis over de ambtelijke fusie. Daar plaatste raadslid Willy van Zuijlen (Balans) vraagtekens bij de baangarantie die ambtenaren tot en met 2017 hebben gekregen. ,,Daarmee wordt een taakstelling (kostenreductie - red.) van 9 procent in mijn ogen schier onmogelijk." Fractievoorzitter Hélène van As (CDA) vroeg zich af waarom überhaupt een werkgarantie is afgegeven: ,,Die zekerheid hebben ambtenaren nu toch ook niet? Overigens is toch bijna nergens in Nederland sprake van een baangarantie?"

Nico Bulter, raadslid voor PvdA/GroenLinks, pleitte ervoor in de nieuwe organisatie ook specialistische kennis op te bouwen. Fractievoorzitter Jos Hegeman (D66) vroeg zich af of het gefuseerde ambtenarenapparaat niet te veel belast gaat worden, nu zij twéé in plaats van één gemeenteraad moeten dienen.

Alle ambtenaren hebben moeten solliciteren naar een nieuwe functie in de gezamenlijke organisatie. Het is niet gelukt om de gesprekken met hen nog vóór het nieuwe jaar af te ronden, zo werd vorige week duidelijk. Ook het eerste kwartaal van 2016 is daarvoor nodig. De ambtelijke fusie moet volgend jaar een besparing van 2 procent ofwel 566.000 euro opleveren. Geleidelijk wordt dit percentage opgevoerd naar 9 procent in 2019 en dan moeten de ambtelijke fusie leiden tot veertig minder voltijdbanen. Nu tellen beide gemeenten samen bijna 350 fte's.

VERTREKREGELING

Oudere ambtenaren die de ambtelijke samenvoeging niet zo zien zitten, kunnen gebruikmaken van een zogeheten generatiepact. Deze vertrekregeling zal er volgens burgemeester Buijs toe leiden dat de gewenste kostenbesparing gerealiseerd wordt. ,,Maar we zullen eerst eens kijken hoe de organisatie gaat draaien. We hopen inhoudelijk snel slagen te kunnen maken en hebben aan Johan Vorstenbosch een hele goeie om 'de fabriek' prima te laten draaien."

Mocht het uiteindelijk niet lukken om de kostenbesparing te realiseren, bijvoorbeeld vanwege wensen en ambities van de gemeenteraad, dan zijn er altijd nog budgetten om extra capaciteit in te zetten, benadrukte burgemeester Buijs.

DIENSTVERLENING

De samenwerking per 1 januari betekent ook dat al het gemeentelijk materieel wordt overgeheveld naar een nieuw dienstverlenend ambtelijk bedrijf waarin Boxtel voor 57 procent participeert en Sint-Michielsgestel voor 43 procent. Het is de bedoeling dat burgers niets gaan merken van de ambtelijke fusie. De ontwerpbegroting onder de ambtelijke fusie werd dinsdagavond unaniem vastgesteld door de Boxtelse gemeenteraad.