GEMEENTE HUURT ECONOMISCH STRATEEG IN

'Boxtel laat kansen in
brainportregio liggen'

HENK VAN WEERT

In de gemeente Boxtel zijn tal van kleine ondernemers bezig met innovatieve projecten. Dat vergt vaak zoveel aandacht dat zij kansen in de technologische kennisregio Brainport Eindhoven niet of onvoldoende in beeld hebben. In het kader van het economisch aanvalsplan biedt het gemeentebestuur hen de helpende hand. Hoe? Dat gaat economisch strateeg Henry de Vaan in kaart brengen.

Wethouder Marusjka Lestrade glunderde van enthousiasme toen zij dinsdagmiddag de aanstelling van de economisch strateeg bekendmaakte. Met regionale economie in haar portefeuille is zij de drijvende kracht om het in Waalwijk gevestigde onderzoeks- en adviesbureau Fanion in de arm te nemen. Oprichter De Vaan, die eerder onder meer werkzaam was bij het enkele jaren geleden van Boxtel naar 's-Hertogenbosch verhuisde adviesbureau Erac, benadert komende maanden met name innovatieve ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (mkb) om op het netvlies te krijgen waarmee zij zich zoals bezighouden.

,,Daarnaast brengt hij in kaart welke subsidie- en stimuleringsregelingen voor innovatieve ondernemers bestaan. Het rapport dat De Vaan uitbrengt zal zich bovendien ook toespitsen op de sterke onderwijspositie die Boxtel met name heeft op het gebied van het mbo. Het is goed als deze scholen weten welke technologische bedrijven in onze gemeente zijn gevestigd. Want uit onderzoek blijkt dat mbo'ers kiezen vaak voor een baan in een omtrek van vijf kilometer", vertelde Lestrade deze week.

AGRIFOOD CAPITAL

Op gebied van regionale economie richt Boxtel zich tot dusverre vooral op de zogeheten Agrifood Capital, de term waarmee regio Noordoost-Brabant zich innovatief wil onderscheiden op het gebied van agrarische bedrijvigheid en voedselindustrie. ,,We blijven ons op het gebied van agrifood inzetten, maar gelet op onze ligging aan de zuidgrens van die regio is het ook goed dat we naar het zuiden kijken. In Brainport Eindhoven laat Boxtel naar mijn mening nog te veel kansen liggen. En dat is jammer. We hebben een hoogwaardige maakindustrie in huis en moeten van béide regio's zoveel mogelijk profiteren", vindt Lestrade.

De wethouder benadrukt dat Boxtel een geweldig potentieel heeft: ,,We hebben met zo'n vijftienduizend arbeidsplaatsen en dat is meer dan onze eigen beroepsbevolking nodig heeft. We liggen centraal tussen drie steden en zijn goed bereikbaar via zowel de rijksweg A2 als het spoor. Het vestigingsklimaat voor ondernemers is daarmee ideaal. Dat moeten we nóg meer uit zien te buiten."

De kosten voor economisch strateeg De Vaan, die tot eind maart gemiddeld 24 uur per week voor de gemeente Boxtel aan de slag gaat, worden betaald uit het economisch aanvalsplan waarvoor de gemeenteraad 1 miljoen euro uittrok.


Equivalenza Den Bosch

Sinds november is de Spaanse parfumerieketen Equivalenza, die bestaat uit meer dan achthonderd zaken in ruim dertig landen, ook in 's-Hertogenbosch te vinden. Boxtelaar Walther van der Meijden startte in november met de winkel die is gevestigd aan de straat Achter Het Stadhuis. Mensen kunnen hier terecht voor parfums die zijn onderverdeeld in geurfamilies als 'bloemig', 'houtig' en 'oriental'. Het parfum wordt verkocht in hervulbare flacons van 30, 50 en 100 milliliter.