Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Kollenberg Esch verrijkt met stralende kerststerren

carry dirkx

Een sfeervolle aanblik aan het begin van de Kollenberg in Esch: er hangen grote, zelfgemaakte kerststerren te stralen aan de gevels van ieder huis. De kerststerren zijn een initiatief van de gelijknamige buurtvereniging.

Harry van de Loo, lid van de vereniging, timmerde eigenhandig de houten frames van de sterren. ,,De straat is donker in deze tijd van het jaar. Vorig jaar ontstond al het idee om met kerst de gevels te versieren", zegt hij. De houten sterren werden vervolgens wit geverfd door Carlo Vlassak, ook lid van de vereniging. ,,Daarna hebben we de lichtslangen eraan bevestigd", zegt Harry. ,,En energiezuinig, hè, daar hebben we ook aan gedacht. Als je de ster tot en met Driekoningen 24 uur per dag laat branden, kost je dat maar 1,50 euro." De sterren zitten vast aan een witgeverfde bezemsteel, die weer in een vlaggenstokhouder steekt. Overdag, maar vooral 's avonds een mooi gezicht. Vorige week werden de verlichting tijdens een buurtborrel officieel ontstoken.

Buurtvereniging Kollenberg bestaat zo'n 25 tot 30 jaar, schatten enkele aanwezigen en is actief. Er worden onder andere spelletjesavonden, borrels en een buurtfeest georganiseerd. De vereniging is niet voor de hele Kollenberg, maar alleen voor het beginstukje, tot aan de bocht. ,,Bij elkaar zo'n 24 mensen", zegt Harry. ,,Dat is te behappen; zo kunnen we met zijn allen nog in één huiskamer." Ze hebben zelfs een logo, bestaande uit twee kollen op een berg. En een 'vreselijk lelijke trofee' die te winnen is tijdens de spelletjesavond. Bij winst móet de trofee op de vensterbank, maar daar houdt niemand zich aan... Op deze avond geen spelletjes, maar nog wel even een glaasje glühwein. De komende donkere dagen zijn de sterren nog te bewonderen aan de Kollenberg.

FOTO LINKS: Bewoners van de Kollenberg in Esch rondom de zelfgemaakte kerststerren. Harry van de Loo (tweede van links) timmerde de houten frames in elkaar. (Foto: Peter de Koning).