Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

FRAAIE VOGELSHOWS ONS IDEAAL EN DE NOTENKRAKER

Vogels in honderden kleuren fluiten in Boxtel en Liempde

Voorzitter Jan Kreijveld van vogelvereniging Ons Ideaal opende zaterdagmiddag in gemeenschapshuis De Rots de tentoonstelling met het noemen van alle winnaars. ,,Het was een prachtige wedstrijd met 185 inzenders die volgens de keurmeester prachtige vogels hebben ingezet."

In De Rots waren welgeteld 1.134 vogels te bewonderen. In de grote zaal stond Joop Zwinkels uit Nistelrode vol trots te kijken naar zijn met goud bekroonde border postuurkanarie. ,,Ik ben op mijn veertiende met deze hobby begonnen vanuit mijn fascinatie voor vogels, óók in de natuur. De opmerkingen van de keurmeesters vind ik belangrijk. Met deze informatie kan ik weer verder aan de slag."

Gewestvoorzitter Wim van Weert uit Schijndel kweekt al vijftig jaar vogels en is er op zijn zesde al mee gestart. ,,Ik kocht voor 50 cent een blauwfazantje, mijn eerste vogeltje. Die kosten nu 50 euro!" Van Weert gaf aan dat de vogelliefhebberij sterk aan het vergrijzen is. ,,De kinderen hebben tegenwoordig hele andere interesses. We hebben momenteel maar één jeugdlid."

De Schijndelaar vindt zijn hobby niet kostbaar. ,,Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. Als je er mee naar andere landen gaat, wordt het wel een kostbare zaak. Ik kweek elk jaar 170 vogels; met de verdiensten kan ik voer kopen." Van Weert is ook keurmeester. ,,Ik keur al meer dan dertig jaar, vooral kleurkanaries. En die zijn er in zo'n tweeduizend kleuren. Ik ben er druk doende mee."

In een donkere kamer op de eerste etage van De Rots werden zangvogels geëxposeerd. Verenigingslid Wim van Hommel gaf uitleg. ,,Deze beestjes zijn heel kwetsbaar. Ze mogen maar twee keer per dag zingen, anders raken ze uitgeput." Liefdevol deed Van Hommel de doeken van de kooien even omhoog; meteen klonk een oorverdovend gezang. ,,Het kweken van zangvogels is een vak apart. Deze vogels moeten vooral een brede borstkas hebben."

DE NOTENKRAKER

In de handboogaccommodatie van L'Union in Liempde opende voorzitter Leo van de Laar van vogelvereniging De Notenkraker zondag een onderlinge tentoonstelling van zo'n 170 vogels. ,,Het is een mooie show geworden met volgens de keurmeesters een goede tot zelfs uitmuntende kwaliteit. Iedere inzender heeft een kampioen", jubelde Van de Laar.

Hij kreeg de liefde voor vogels met de paplepel ingegoten op de boerderij van zijn ouders waarbij onder meer een klein vogelpark was. ,,Later toen ik ging trouwen werd het wat moeilijker in een gewoon huis. Ik kweek nu al 37 jaar vogels op de vliering met een automatische luchtbevochtiger en verwarming. In de kooitjes ligt papier op de bodem zodat het minder stoft."

Op de vraag hoe je goede vogels kweekt, zei Van de Laar: ,,Een vogelsoort heeft een ideaalbeeld. Tijdens het kweken probeer je dit ideaal te benaderen. Iedere kweker heeft zijn eigen specialiteit. Zelf heb ik zo'n veertig tropische vogels."

Net als Ons Ideaal in Boxtel kampt De Notenkraker in Liempde met vergrijzing. ,,De jeugd heeft geen tijd en geen geduld", meent de voorzitter. Algemeen kampioen werd Jozef Quinten, die - toeval of niet? - aan de Vogelliusstraat woont. Hij ontving de wisselbeker voor zijn twee ongepigmenteerde putters wildvang. Quinten kweekt al 35 jaar vogels. Voetballen was zijn hobby maar door een blessure moest hij stoppen. ,,Ik zag een mooie kanarie en toen is het begonnen. Het moet wel een hobby blijven, móeten is er niet bij. Het voordeel is dat je dit thuis kunt doen."

Penningmeester Frans Smulders: ,,Het is een voordeel dat we allemaal dezelfde vogels kweken, al heeft iedereen zijn eigen voorkeur". Smulders kweekt onder meer grote kranssnavel valkparkieten. Die komen oorspronkelijk uit Australië maar zijn in kleuren gekweekt in Europa. Smulders is de man van de maandelijkse vogelmarkten en al penningmeester sinds de oprichting van De Notenkraker in 1969. ,,Met het geld dat we verdienen tijdens de Liempdse vogelmarkten, kunnen we investeren in mooie kooien."

FOTO BOVEN: Voorzitter Leo van de Laar (links) en penningmeester Frans Smulders laten een van de fraaiste volgens van de vogeltentoonstelling van De Notenkraker in Liempde zien. (Foto: Albert Stolwijk).

Wim van Weert (links) en Twan Cuppens beoordelen een van de vogels die is ingezet voor de gewestelijke tentoonstelling van Ons Ideaal in gemeenschapshuis De Rots (Foto: Albert Stolwijk).