Lekker spelen in het 'Sneeuwbad' van Jeugdvakantiewerk Liempde. De brandweer zorgde voor het schuim. (Foto's: Albert Stolwijk).
Lekker spelen in het 'Sneeuwbad' van Jeugdvakantiewerk Liempde. De brandweer zorgde voor het schuim. (Foto's: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

zesde editie 'op liemt gemunt' brengt ruim veertien mille op

Liempde haalt sneeuw naar de kerstmarkt

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Kerstmarkt Liemt Lopt Uit was vrijdag slechts een kwartiertje van start gegaan, toch struinden al honderden inwoners langs de kraampjes. Op zoek naar leuke kerstspulletjes of om te genieten van lekkernijen als poffertjes en oliebollen. Dit jaar koos de organisatie voor een andere opzet, zodat ook verenigingen en particulieren konden deelnemen. Daar gaven ze op originele wijze gehoor aan...

Verschillende kinderen liepen vrijdagavond met natte kleren over de kerstmarkt. De reden? Zij hadden een duik genomen in een grote bak met 'sneeuw', een initiatief van Jeugdvakantieweek Liempde. ,,Wij staan bekend om de schuimbak in de zomer en dachten: waarom halen we de sneeuw niet naar de Liempdse kerstmarkt", grinnikte Paul de Wit van de Jeugdvakantieweek. In samenwerking met de brandweer werd een bak vol met schuim gespoten en kinderen mochten op zoek naar houten schijfjes. Iedereen die zo'n schijf vond, kreeg een spijkerschort. ,,Die kunnen ze weer gebruiken tijdens het bouwdorp in de zomervakantie van volgend jaar."

pepernoten

Verschillende verenigingen presenteerden zich door middel van activiteiten aan het publiek. Prinsenvereniging De Ploegers liet kinderen noten stukslaan, buurtvereniging Looeind maakte foto's van mensen en had allerlei kerstaccessoires bij zich, zoals een neus in de vorm van een wortel en een takje hulst. Bij tennisvereniging De Peppelieren kon iedereen het aantal tennisballen in de kraam tellen en kans maken op een privéles. Stichting Algemeen Belang Liempde (ABL) had nog een voorraad pepernoten over van de intocht van Sinterklaas in Liempde en ook hier kreeg iedereen de kans het aantal te raden. Tegelijkertijd konden mensen een potje sjoelen in de kraam. ,,Mensen hebben bij ABL toch het idee dat het om een politieke partij gaat, terwijl we al vele jaren evenementen organiseren in Liempde", aldus Greetje Timmermans. ,,De kerstmarkt is een mooi moment om de naamsbekendheid te vergroten. Én om nieuwe bestuursleden te zoeken..."

Voor Maaike van de Laar was de kerstmarkt de perfecte gelegenheid om mensen kennis te laten maken met haar nieuwe bedrijfje 'Zoet & Lief'. Terwijl haar kinderen met schalen over de markt liepen om mensen te laten proeven, stond Van de Laar bij haar kraam met decoraties en lekkernijen als muesli en lepelbonbons. ,,Dit is een uit de hand gelopen hobby. De kerstmarkt in Liempde is áltijd gezellig en druk, dus ik hoop dat ik vanavond uitverkocht raak. En dan sta ik ook nog op de WinterWonderZondagen."

Ook jaarlijks terugkerende activiteiten waren populair, zoals een ritje in een kar die wordt getrokken door een ezel, optredens van allerlei muziekgezelschappen én de verkoop van kerststukjes- en bomen door Jong Actief Sport (JAS) Liempde. ,,Mijn kinderen Cézanne, Liselotte en Rutger zijn alle drie lid van JAS, dus hun kerststukjes waren gereserveerd voor onszelf", vertelde Penny Simons. ,,Een bezoekje aan de kerstmarkt hoort erbij als je in Liempde woont. De kinderen waren met name enthousiast over het schuimbad. En nu sluiten we het evenement af met een oliebol..."

OP LIEMT GEMUNT

Traditioneel wordt tijdens Liemt Lopt Uit de opbrengst van de spaaractie Op Liemt Gemunt bekendgemaakt. Dit jaar werd een bedrag van 14.152,60 euro verdeeld onder lokale verenigingen. ,,En dan zouden er nog ruim honderdduizend muntjes in de keukenlades van mensen moeten liggen. Het is voor de verenigingen alleen maar goed als die ingeleverd worden, dus doe dat ook", zei voorzitter Tossy de Man van de Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL). ,,Het concept van de spaaractie, lokaal boodschappen doen, zien we zeer zeker terug bij Liemt Lopt Uit. Ik sta ervan te kijken hoeveel publiek op dit evenement af komt", voegde Willy Beerens toe.

Vorig jaar werd een competitie-element ingevoerd, omdat er al jaren een wachtlijst is. De clubs die de minste munten krijgen, maken plaats voor verenigingen van de wachtlijst. Dit jaar zijn dat vogelvereniging De Notenkraker, bridgeclub Liempde en beugelclub De Klöskes. Zij worden tijdens de volgende editie vervangen door rijtuigenvereniging De Koetsiers, Motorclub Liempde en Live in Liempde.

Tijdens Liemt Lopt Uit werden folders met de route van de Kribkesroute uitgedeeld. Liefst 180 kerststallen zijn tot en met Driekoningen, woensdag 6 januari, in Liempde te bewonderen. De routekaart is ook te downloaden via www.kribkesrouteliempde.nl en af te halen bij diverse Liempdse horecagelegenheden. Startpunten van de route zijn Café De Durpsherberg, Café 't Groene Woud, Café 't Huukske, Het Wapen van Liempde en 't Struifhuis.

Verschillende muziekgezelschappen luisterden Liemt Lopt Uit op met kerst- en popliedjes.
Een kerststalletje aan de Bergstraat. De 180 kribkes die het straatbeeld in Liempde sieren, zijn tot en met Driekoningen te zien.