Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

WOUDGRAEF VAN KASTEREN BIJ OFFICIËLE OPENING

Hooglanders in schutskooi Geelders

TONNIE WESSELING

In het hart van natuurgebied De Geelders in Liempde is gistermiddag een schutskooi officieel in gebruik genomen. Zelfs de Woudgraef van Kasteren kwam op bezoek...

De schutskooi werd enkele weken geleden gebouwd door een groep enthousiaste vrijwilligers van de projectgroep Natuur en Cultuur die deel uitmaakt van Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL). Ook Rogier Biekens van de Hollandia Groengroep leverde een bijdrage aan het project.

Vooraf waren genodigden bijeengekomen in café 't Groene Woud aan de Kasterensestraat. SPPiLL-voorzitter Tossy de Man sprak van een feestelijke middag.

GRENSWALLEN

De schutskooi kent een rijke historie en staat op een plek waar vroeger ook een soortgelijke voorziening stond. In de kooi die in het hart van de gemeijnt - gemeenschappelijke gronden - stond, werd loslopend vee opgesloten dat andere mensen benadeelde of waarvan onbekend was van wie het was. De eigenaar kon het vee terugkrijgen tegen betaling bij de schutter en anders werd het publiek verkocht.

De Man: ,,Bij de schutskooi liggen grenswallen waar vier wandelpaden samen zullen komen. De projectgroep Natuur en Cultuur heeft twee waardevolle cultuurhistorische elementen gecombineerd. Met de al eerder gerealiseerde waterputten wordt Liempde een steeds aantrekkelijker wandelgebied."

RIJMELARIJEN

Met de laarzen aan en de paraplu op wandelden de genodigden via de Savendonksestraat richting de Schutsstraat waar de schutskooi is gebouwd. Hier wachtte de bezoekers een verrassing in de persoon van Woudgraef van Kasteren, een historische figuur die werd gespeeld door Paul Saris.

Deze kleurrijke acteur, die zo leek weggelopen uit de kartuizerperiode, verraste met middeleeuwse rijmelarijen: 'Hoort mij aan: de schavuit Hendrikus heeft me dit aangedaan. Ik zweer u dat hier hedenmorgen nog runderen stonden. Het door mij ingeschaarde vee is wég. Ik kan naar mijn florijnen fluiten.'

Na het vertrek van de Woudgraaf van Kasteren ging Lex Schregardus van SPPiLL-projectgroep Natuur- en Cultuur rijmend verder. ,,De Woudgraef maakte zich zorgen om zijn vee, maar op de kooi zit nu een ketting met een slot.".

KARTUIZERWIJN

Vervolgens was het woord aan wethouder Peter van de Wiel: ,,Ik heb geen toespraak voorbereid die rijmt, maar ik ben heel blij dat ik hier mag staan. Je ziet dat er een kentering plaatsvindt en mensen nieuwe initiatieven willen oppakken. We moeten de vrijwilligers koesteren die zich hiermee hebben bezig gehouden".

Daarna maakte Van de Wiel het slot van de schutskooi open en schoof hij de poort opzij. De eerste bewoners van de schutskooi zullen acht pikzwarte hooglanders zijn van buurtbewoner Ger van den Oetelaar, die een stuk land pacht van Staatsbosbeheer. Op een informatiepaneel staan alle achtergronden over de schutskooi; aan de achterkant is een insectenhotel geplaatst.

De doorweekte bezoekers bij de schutskooi werden na de opening verblijd met warme kartuizerwijn. En die was welkom na zo'n kletsnatte middag in de bossen van Kasteren…

FOTO BOVEN: Wethouder Peter van de Wiel (rechts) opent het slot van de Liempdse schutskooi, die in het hart van De Geelders is gebouwd.

FOTO ONDER: De Woudgraef van Kasteren (Paul Saris) houdt een rijmende verhandeling over de geschiedenis van de schutskooi. (Foto's: Albert Stolwijk).

Afbeelding