Afbeelding
Foto: Peter de Koning

ASSURANTIEBEDRIJF KLOMP BESTAAT 65 JAAR IN GEMONDE

'Investeren in duurzame klantenrelaties'

MARC CLEUTJENS

Assurantiebedrijf Klomp aan de Dorpstraat is een in Gemonde geworteld bedrijf waarvan de meeste medewerkers op een steenworp afstand wonen. De eerste boerderij die de grondlegger in 1950 verzekerde staat even verderop aan de Besselaar en ook veel klanten komen uit het kerkdorp, al is het verzorgingsgebied de voorbije decennia natuurlijk fors groter geworden.

Directeur Jan Klomp (62) vertelt met dochter Miriam (31) graag over zijn bedrijf dat zich vooral richt op het midden- en kleinbedrijf en particulieren. Miriam werkt net als haar broer Marcel (37) als adviseur mee op de werkvloer en als het aan vader Jan ligt, nemen zij de zaak over als hij met pensioen gaat.

Groot is assurantiebedrijf Klomp niet; in de tot kantoor verbouwde villa aan de Dorpstraat werken acht medewerkers. Veelal doen ze dat al heel lang, waarbij Elly van Iersel-van de Rijdt de kroon spant. ,,Volgend jaar neemt ze na 48 jaar en acht maanden afscheid", grinnikt Klomp senior. ,,En dan moet je bedenken dat ze vervroegd uittreedt. De betrokkenheid is dus héél groot."

ONAFHANKELIJK

Klomp is trots op zijn bedrijf en steekt dat niet onder stoelen of banken. ,,Ik vind het bijzonder dat we er nog steeds in slagen een onafhankelijke positie te bekleden en klanten een ruime keuze kunnen bieden op het gebied van verzekeringen, pensioenen en hypotheken. Ik heb het zojuist nog even nagekeken. We kunnen producten aanbieden van niet minder dan 120 verschillende maatschappijen."

Klomps dochter Miriam rolde via een secretaresse-opleiding de zaak van haar vader binnen en is thans adviseur. ,,Het is belangrijk dat iedereen blijft bijscholen en nascholen", vertelt ze. ,,En dat is ook leuk en uitdagend omdat het iedereen scherp houdt. Je weet dat je elke twee maanden moet aantonen dat je op de hoogte bent van alle regels die komen kijken bij het verzekeringswezen."

Directeur Klomp juicht toe dat de regels voor de financiële branche de voorbije jaren zijn aangescherpt. Gevoed door de bankencrisis gelden strenge eisen en is er voortdurend toezicht van de Autoriteit Financiële Markten. ,,De regels zijn streng en daar ben ik hartstikke blij mee. Waarom? Omdat dit ervoor zorgt dat de bedrijven die kwaliteit bieden overeind blijven en de cowboys uit beeld raken."

Ook Klomp zelf ontkomt na al die jaren niet aan bijscholing. ,,Ik bezat zo'n beetje het allerhoogste diploma in mijn vakgebied. Door alle aanscherpingen van de wet kon dat diploma de vuilnisbak in. Niet erg, het daagt je uit om ervoor te zorgen de beste papieren op zak te hebben. En dat hebben we hier allemaal."

GEEN EENDAGSVLIEG

Op 1 oktober bestond assurantiebedrijf Klomp formeel 65 jaar. ,,We hebben het niet uitbundig gevierd, maar natuurlijk staan we wel graag stil bij deze mijlpaal", zegt de directeur. ,,Wie kan bogen op een staat van dienst van 65 jaar heeft laten zien geen eendagsvlieg te zijn", vindt de Gemondenaar.

Opvallend is dat Klomp zich voornamelijk richt op zogeheten 'totaalklanten'. ,,We bieden onze klanten graag een uitgebreid pakket aan verzekeringen aan en zitten eigenlijk niet te wachten op mensen die van het ene naar het andere product hoppen." Daarnaast is hij een groot voorstander van een duurzaam relatienetwerk met zijn klanten. ,,Ik geef het iedereen binnen ons bedrijf mee: niets is belangrijker dan een goede en hechte band opbouwen met je klant."

Opvallend is dat Klomp altijd oog heeft gehad voor innovatie. ,,Papierloos werken doen we al sinds 1995", lacht de directeur van het Gemondse assurantiebedrijf. ,,Als een van de eersten kochten we een server zodat we alle documenten digitaal konden bewaren. Waar bij anderen de kasten nog uitpuilden, stond bij ons alles op de computer. En dat was toen nog een héle grote met een opslagcapaciteit van één gigabyte. Dat is nu niks, maar was toen revolutionair."

LOPEND NAAR KANTOOR

De geschiedenis van assurantiebedrijf Klomp start in 1950 als grondlegger Harrie Geerts in de avonduren verzekeringsproducten gaat aanbieden aan inwoners van Gemonde. ,,Vaak waren dat boeren die helemaal niet verzekerd waren", vertelt directeur Klomp. Geerts sloot zich aan bij verzekeringsmaatschappij Oude Zwolsche, die thans onderdeel is van Aegon. Hij bleef tot begin jaren negentig verbonden aan het bedrijf, maar moest noodgedwongen stoppen. ,,Een jaar later heb ik het bedrijf overgenomen", vertelt Klomp, die al vanaf 1971 betrokken was bij het bedrijf.

De band met Gemonde heeft altijd bestaan. ,,Ik speelde vroeger bugel in de fanfare en was als tiener al organist in de Sint-Lambertuskerk", vertelt Klomp. Ook nu is de worteling met de lokale samenleving er nog steeds, al komen de klanten van heinde en verre. De meeste medewerkers wonen om de hoek. ,,Letterlijk", lacht Miriam. ,,Net als mijn broer Marcel kunnen we lopend naar kantoor."

FOTO BOVEN: Jan en Miriam Klomp poseren voor het kantoorpand van assurantiebedrijf Klomp aan de Dorpstraat 2 in Gemonde. (Foto: Peter de Koning).