De eliterenners zwoegen over het kletsnatte parcours van de Langspiercross in Boxtel. Zondag 20 december staat het wielerevenement weer op de Boxtelse sportkalender. (Foto: Peter de Koning).
De eliterenners zwoegen over het kletsnatte parcours van de Langspiercross in Boxtel. Zondag 20 december staat het wielerevenement weer op de Boxtelse sportkalender. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Boy van Poppel en Annemiek van Vleuten publiekstrekkers bij De langspier

Puike cyclocross Boxtel kampt met imago

De jaarlijkse veldrit van Boxtel rondom receatieplas De Langspier krijgt dit jaar een nieuwe opzet. De wedstrijden van de KNWU worden zondag 20 december op dezelfde dag verreden als het open Boxtels kampioenschap ATB. Met die nieuwe formule hoopt de organisatie meer publiek naar De Langspier te trekken. Het bezoekersaantal staat immers al jaren in schril contrast met de kwaliteit van het evenement.

Al vanaf 1997 staat de cyclocross rondom De Langspier ononderbroken op de kalender van de KNWU. Veel organisaties lijden aan de korte termijnziekte, maar de Boxtelse Langspiercross is niet bepaald een eendagsvlieg. Het evenement schaart zich daarmee in het rijtje van klassieke crossen zoals Gieten, Harderwijk, Moergestel, Reusel en Surhuisterveen. Het kleine, maar standvastige comité staat jaarlijks garant voor een groots wielerspektakel.

De mannen van het eerste uur slaan ook nu nog steeds de palen in de grond. Tiny Huijberts, Aad Krimp, Guus Bastings en Frank van Oirschot kennen als oud-renners de crosswereld door en door. Jan van der Steen en Henk Keukens sjouwen onder alle weersomstandigheden met zware afzetmaterialen. Frans van de Nostrum is het brein achter de natuurlijke hindernissen en de bekwame penningmeester, wijlen Rien van der Schoot, liet een gezonde financiële basis achter.

REÜNIE

De laatste jaren lijkt de Boxtelse cross op een reünie van oud-kampioenen die hun crossende zonen begeleiden. Zo zagen we Hennie Stamsnijder als verzorger van zoon Tom, Johan van der Velde als soigneur van Ricardo en Jean-Paul van Poppel die Boy en Danny van materiaal voorzag.

Ook bij de vrouwen is het al jaren kampioenenbal. De afgelopen edities was niemand minder dan de vicewereldkampioen op de weg, Anna van der Breggen, de sterkste. In 1998 won de latere wereldkampioen Daphny van den Brand de Langspiercross. En in 1999 zegevierde de Italiaanse kampioene Annabella Stroparo. Een andere meervoudige winnares was Miriam Melchers en, hoewel ze nooit won, stond ook Marianne Vos aan de start van de Boxtelse cross.

RECORDAANTAL

De editie van dit jaar kent al een recordaantal inschrijvingen. Al meer dan tweehonderd renners uit het hele land hebben zich voor de KNWU-wedstrijden gemeld. Onder hen grote namen die garant staan voor prachtige sport. Bij de masters staat nationaal kampioen en oud-beroepsrenner Erik Dekker aan de start. Hij hoopt zijn imponerende wegoverwinningen in het veld te continueren. Geduchte tegenstand zal hij zeker ondervinden van Micha de Vries uit Hilversum, die al zes keer dit seizoen de bloemen pakte. Ook comitélid Frank van Oirschot geeft acte de présence.

Bij de amateurs is Freek de Jong uit Vught de te kloppen man. Hij kan de meeste tegenstand verwachten van Mathijs Motshagen uit Nijkerk en de Belg Kenny Geluykens. Bij de nieuwelingen zijn alle ogen gericht op Perry Frijters uit Sint-Willebrord en Mees Hendrickx uit Valkenswaard. Liempdenaar Vincent Sanders is de plaatselijke favoriet.

Bij de vrouwen vinden we nieuwe favorieten. Geerte Hoeke uit Leiden, Inge van der Heijden uit Schaijk en Dorien Hoog Antink uit Ochten stonden dit seizoen al meerdere malen op de hoogste trede van het podium. Maar alle aandacht zal uitgaan naar de onbetwiste nummer twee van het nationale vrouwenwielrennen, Annemiek van Vleuten uit Wageningen. En ook hier een plaatselijke favoriet: Puck Moonen uit Liempde.

Bij de junioren is Stijn Kalvenaar uit het Twentse wielerdorp Wierden de te kloppen man. Jordi Steenbakkers verdedigt hier de Boxtelse kleuren. Bij de eliterenners zijn alle ogen gericht op profwielrenner Boy van Poppel. De wegrenner van Trek rijdt dit seizoen drie crossen, waaronder Boxtel. Of hij potten kan breken tussen de specialisten valt te bezien. Het geweld zal komen van Roderik Egberink uit Hilversum, Ingmar Uijttewilligen uit Zandvliet, Bjorn van der Heijden uit Schaijk, Roy van Heeswijk uit Sint-Oedenrode, Sten Raeymakers uit het Belgische Herentals en de winnaar van vorig jaar Maurits Lammertink.

SNELLE CROSS

Parcoursbouwer Frans van de Nostrum voorspelt een snelle cross. Momenteel ligt het er mooi egaal bij. Een biljartlaken! Alleen de beruchte spoorslootstrook zal voor het nodige oponthoud zorgen. Daar vallen de klappen en daar wordt de schifting doorgevoerd. Vanwege het hoog water ligt voor het paviljoen een extra brug. De renners kunnen zodoende vaart maken alvorens ze het zware zand van het beachvolleybalstrand door moeten ploegen. Aan weersvoorspellingen doet Van de Nostrum niet, alhoewel hij zeker weet dat de memorabele sneeuwstorm van 2009 geen navolging zal vinden.

De ATB'ers krijgen het zwaarste parcours voorgeschoteld voor hun Boxtels kampioenschap. Na een hele dag crossen zijn de gebaande wegen compleet stuk gereden. De winnaar hier mag zich met recht de allersterkste noemen. Inschrijven nog mogelijk via www.cyclocrossboxtel.nl.

De toegang is gratis.

PROGRAMMA

Amateurs 10.00 uur

Masters 11.00 uur

Vrouwen 12.00 uur

Nieuwelingen 13.00 uur

Elite/beloften 14.00 uur

Junioren 14.02 uur

ATB-kampioenschap 15.15 uur