Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Een etmaal ontwerpen en bouwen voor oorlogskinderen

SintLucas in actie voor Serious Request

Vierentwintig uur ontwerpen en bouwen voor het goede doel: 120 tweede- en vierdejaarsstudenten van de Boxtelse locatie van SintLucas begonnen vorige week donderdag om tien uur 's ochtends aan hun actie. De studenten deden mee aan de bekende geldinzamelingsactie 3FM Serious Request.

3FM zamelt dit jaar geld in voor kinderen in oorlogsgebieden. Thema van de inzameling is 'keep them going'. Gastdocent Pieter Verbraak vertelde de leerlingen van de opleiding 'projectleider interieur en exterieur' pas een uur voor de aftrap van de 24-uursactie, wat ze precies moesten doen.

In groepen ontwierpen de jonge designers verschillende attracties, die tot en met morgen, vrijdag 18 december te bezoeken zijn in de centrale hal van SintLucas. ,,Alle attracties moeten mensen uitdagen. Of dat nou met een wedstrijdelement is of doordat bezoekers hun grenzen moeten verleggen, dat maakt niet uit", lichtte Verbraak toe.

De docent, die ook zelfstandig interieurarchitect is, verbond vier uitgangspunten aan de actie. ,,De leerlingen werken met een deadline: binnen vierentwintig uur moeten ze samen een attractie ontwerpen, bouwen en aan het einde van de rit móet deze ook werken. Ze leren intensief samenwerken, zetten zich in voor een goed doel, maar het belangrijkste vertrekpunt is dat ze lol hebben. Toen ik nog op de academie zat, hebben we ooit in een etmaal een ontwerp gemaakt en uitgewerkt, daar kijk ik nog steeds met plezier op terug. Dát moeten mijn studenten ook ervaren", lachte Verbraak.

Keep them going

De attracties sluiten aan op het Serious Request-thema 'Keep them going'. ,,De leerlingen moeten iets ontwerpen dat zelfstandig werkt en dus zelf aan de gang kan blijven", vertelde de docent.

Na het startsein begonnen de ontwerpers in spe driftig te brainstormen en hun plannen uit te tekenen. Danae (18) en Amber (17) werkten aan het ontwerp van een hindernisbaan. ,,Bezoekers moeten het tegen elkaar opnemen. Degene die het eerst over de finish is, trekt aan de bel", vertelde Danae. ,,Andere leerlingen zijn nu blauwe knikkers, de zogenaamde 'keep them going balls', aan het verkopen op straat, daarmee kunnen mensen straks betalen."

De studenten hadden verschillende tactieken om wakker te blijven. ,,We gaan straks naar de 'Appie' voor een rugzak vol energiedrankjes, dan komt het vast goed", giechelden Danae en Amber. Ook konden leerlingen gebruik maken van bankjes om een hazenslaapje te doen. ,,Maar of dat nou zo'n goed idee is? Straks word je wakker met een getekende snor op je gezicht!"

Verdacht stil

De dag na de actie sierden verschillende attracties de centrale hal van SintLucas. Hindernisbanen, midgethockey, een ballengooitent: allerlei spellen werd onder luid gejoel uitgeprobeerd door de verschillende leerlingen. Maar vanaf tien uur was het verdacht stil. ,,Alle leerlingen zijn naar huis gegaan om te slapen, ze waren zo ontzettend moe", vertelden enkele docenten lachend.

Iedereen is tot en met morgen welkom om de spellen te spelen. ,,Bezoekers kunnen bij de receptie blauwe knikkers kopen die nodig zijn om de spellen in gang te zetten. Daarmee steunen ze automatisch Serieus Request", aldus Verbraak.

FOTO BOVEN: Studenten en bezoekers van SintLucas deden mee aan de attracties die door tweede- en vierdejaars studenten zijn ontworpen voor de actie Serious Request van 3FM. (Foto: Peter de Koning).


wachten op vaststaande bar

Podium Boxtel: óók voor
goede doelen en onderwijs

Podium Boxtel aan de Burgakker is de komende zeven jaar gegarandeerd van subsidie, zo maakten het bestuur van de theaterzaal, de gemeente Boxtel en SintLucas bekend. Plannen heeft het stichtingsbestuur volop.

Om een kwalitatief goede theatervoorziening te zijn, was een aantal aanpassingen nodig, vertelden voorzitter Paul van Alphen van Podium Boxtel en hoofdconciërge Henny van den Boom van SintLucas gistermiddag. Een aantal daarvan is al gerealiseerd. Zo is de kleedkamer van de artiesten volledig vernieuwd, is er een nieuwe laad- en losruimte en is de airconditioning in de zaal vernieuwd. En waar voor iedere voorstelling de bar opnieuw moest worden opgebouwd, is gekozen voor een vaste bar in de foyer. ,,Eindexamenleerlingen van SintLucas hebben een ontwerp gemaakt. Na wat aanpassingen van onze kant is dit ontwerp nu klaar", legt hoofdconciërge Henny van den Boom uit. Hij is verantwoordelijk voor de operationele zaken wat betreft Podium Boxtel. ,,Binnenkort gaan we in gesprek met de aannemer."

podiumkunsten

Van den Boom, Van Alphen en cultuurwethouder Marusjka Lestrade zijn enthousiast over de samenwerking tussen SintLucas, het bestuur van Podium Boxtel en de gemeente. ,,Het is zo'n prachtige locatie, daarnaast is de samenwerking met SintLucas goed. Je moet toch telkens allerlei agenda's op elkaar afstemmen", aldus Van Alphen. Wethouder Lestrade knikt instemmend. ,,Van allerlei collega-wethouders hoor ik dat de theaters in hun gemeenten een grote last op de schouders zijn. Dat is in Boxtel niet zo, met name omdat Podium in het schoolgebouw van SintLucas zit."

Naast de programmering van allerlei culturele activiteiten, wil het bestuur van Podium Boxtel zich ook inzetten op onderwijs en goede doelen. ,,Zo liggen er inmiddels contacten met Brede Scholen Boxtel", laat Van Alphen weten. ,,Zo kan ik me voorstellen dat jeugd hier naar theater komt kijken of zelf een optreden verzorgt. Die doelgroep willen we graag bereiken." Ook benefietavonden voor goede doelen kunnen tegen een lager bedrag gehouden worden in de theaterzaal. Van Alphen: ,,We zijn geen commerciële horecagelegenheid, dus het is wel de bedoeling dat er een vorm van podiumkunst te zien is."

borreltje

Het bestuur is inmiddels al druk bezig met de programmering van het volgende theaterseizoen. Ondertussen worden met smart gewacht op de vaste bar. ,,En als deze bar er is, pakken we er een borreltje op", zei Van Alphen grinnikend tegen wethouder Lestrade.