Terwijl de gasten genoten van een lekkere lunch bij Brownies & Downies, knoopte Jasper vol enthousiasme gesprekjes aan met de ouderen die door de stichting Eet met je hart waren uitgenodigd. (Foto: Albert Stolwijk)
Terwijl de gasten genoten van een lekkere lunch bij Brownies & Downies, knoopte Jasper vol enthousiasme gesprekjes aan met de ouderen die door de stichting Eet met je hart waren uitgenodigd. (Foto: Albert Stolwijk) Foto: Albert Stolwijk

boxtelse restaurants trakteren ouderen op diner

Eet met je hart: samen ben je niet alleen

MARGO BARTELDS

Juist in de periode rond Kerstmis verlangen mensen naar ontmoetingen en contact met anderen. Op uitnodiging van de stichting Eet met je hart kregen zaterdag veertig ouderen de mogelijkheid anderen te ontmoeten tijdens een etentje. Vijf Boxtelse horecagelegenheden werkten mee: Brownies & Downies, De Deugniet, Tafel 25, En Garde! en De Waag.

Leden van de lokale afdeling van JCI, de voormalige Juniorkamer, maakten dit initiatief van Eet met je hart financieel én praktisch mede mogelijk. De jonge ondernemers haalden de gasten thuis op en begeleidden hen voor, tijdens en na het etentje. Enkele rolstoelgebonden ouderen, werden met een taxibus opgehaald en thuisgebracht. Zo werden in de middag gasten ontvangen bij Brownies & Downies, waar zij genoten van een bijzondere lunch. De andere restaurants ontvingen 's avonds de ouderen, waar ze genoten van een heerlijk diner .

Samen ben je niet alleen. Dat is het motto en uitgangspunt voor elke activiteit die Eet met je hart organiseert. De kwetsbare ouderen die door de stichting worden uitgenodigd, hebben minder mogelijkheden om er zelfstandig op uit te trekken waardoor ze weinig onder de mensen komen. Het mogelijk maken van ontmoetingen staat dan ook centraal.

boeiend gesprek

Deze keer was er voor gekozen om in meerdere restaurants een kleiner aantal ouderen te ontvangen. Daardoor waren het gezellige, intieme ontmoetingen waar volop gelegenheid was om met elkaar te praten over van alles en nog wat.

Enkele ouderen waren voor het eerst in de Croonpassage. Zij waren blij verrast door het warme welkom dat ervaren werd in het bijzondere lunchcafé Brownies & Downies. Marco Timmermans was gastheer voor de Liempdse vrouwen Corrie van de Boer en Oda Sanders. Hij vroeg geïnteresseerd naar het wel en wee van de dames. Hun leven nu, maar vooral ook hoe het vroeger was, werd op gezellige manier met elkaar besproken. De verschillen tussen het moderne gezinsleven van Timmermans nu en hoe dat was in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw, leidde tot een boeiend gesprek.

De dertig leden van JCI willen zich net als Eet met je hart actief inzetten voor de samenleving. ,,Daarom wilden we deze activiteit niet louter financieel steunen", gaf Timmermans aan. ,,We willen zelf de handen uit de mouwen steken. Eerder hebben we een doel in een ontwikkelingsland gesteund, maar we hoeven helemaal niet zo ver weg te gaan. Er is nog genoeg te doen om de eigen samenleving plezieriger te maken."

Tussen de verschillende gerechten door werd een quiz gehouden met vragen over vroeger. Het vragenspel was aanleiding voor het ophalen van heel wat herinneringen. Kees van Brunschot wist als de dag van gisteren wat hij op 31 januari 1938 deed, de dag dat prinses Beatrix geboren werd. ,,Het was wasdag en mijn nichtje hielp mijn moeder met het koken van de was. Toen de klokken luidden, liet mijn nichtje alles vallen en rende ze naar het café waar het gratis dansen was vanwege het goede nieuws", vertelde Van Brunschot. ,,Ik wilde graag mee, maar was nog te jong en moest toen mijn moeder helpen", besloot de Esschenaar.

Ivy van Geel, aanspreekpunt van de Boxtelse afdeling van Eet met je hart, schoof ook bij diverse gasten even aan. ,,Het is zó mooi om al die verhalen te horen", vertelde ze, terwijl ze rondkeek naar de genietende gasten. ,,Door de kleinschaligheid ontstaan zulke fijne gesprekken en mooie ontmoetingen. Dáár doe je het voor!"