Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

• KERSTMAN EN BURGEMEESTER IN ARRENSLEE • KINDEREN DROMMEN SAMEN BIJ WENSBOOM VAN BEEKSTRAAT

Vuurspuwer verwarmt kerstmarkt in Selissenwal

Lonneke Hoondert

Terwijl een groepje scouts zichzelf opwarmt bij een vuurput, klinken verderop de beats van de deejay bij het indoor-lasergamen. Acteurs, gehuld in kledij uit de tijd van Charles Dickens, vormen de kers op de taart: de kerstmarkt in Selissenwal is een succes en buitengewoon sfeervol te noemen.

,,Het is wel koud, maar de sfeer is er niet minder om", vertelt Tiny. Zij is speciaal met haar kleinzoon naar Selissen gekomen en staat te wachten bij het parcours, waar kinderen met elektrische mini-auto's kunnen rijden. Zoals Tiny staat er nog een aantal ouders en opa's en oma's te wachten bij de attractie. Ook de oliebollenkraam kan op veel belangstelling rekenen, evenals de draaimolen en de tientallen verlichte kramen waar ondernemers hun waren op hebben uitgestald. Bezoekers schuifelen geduldig langs stands met bijvoorbeeld kerstversieringen, lekkernijen en beautyproducten.

Druk is het eveneens bij het lasergamen in de garage van gemeenschapshuis De Walnoot. Jongerenwerker Meike Schreurs van ContourdeTwern laat een nieuwe groep jongens toe in de 'arena'. Met dranghekken en zeil hebben ze een parcours geïmproviseerd. ,,Vanuit het jongerenwerk lopen we 's avonds regelmatig in de wijk Selissen. Jongens die we vaak tegenkomen tijdens die ronde hebben we gevraagd wat ze missen in de wijk. Vorig jaar hebben we zelf iets georganiseerd tijdens de kerstmarkt, nu mochten de jongeren kiezen. Ze stemden unaniem op lasergamen. Alle kinderen die je nu ziet, zijn afkomstig uit de wijk", vertelt Meike trots.

Rond vijf uur arriveert een lange stoet kinderen op de kerstmarkt, aangevoerd door de kerstman en burgemeester Mark Buijs . Leerlingen van de Prinses Amaliaschool en de Molenwijkschool haalden de burgemeester thuis op in een heuse verlichte arrenslee. Eenmaal aangekomen bij de grote wensboom, die het winkelcentrum siert, zingen ze kerstliedjes voor de burgemeester.

'O dennenboom' wordt iets te vroeg in gestart door de kinderen, maar al snel herpakken ze zich en zingen ze uit volle borst het liedje uit. Schooldirecteur Stephan van de Vries van de Prinses Amaliaschool noemt de optocht 'één groot feest'. ,,Dat dit allemaal kan hier in deze mooie wijk en dat we dit allemaal samen doen, is heel bijzonder", vertelt De Vries.

Na de kerstzang van de scholieren vraagt burgemeester Buijs zich af of ze wel eens hebben nagedacht over de tekst van het liedje 'Er is een kindeke geboren op aard'. Hij staat stil bij de schrijnende situatie van vluchtingen. ,,In het liedje wordt namelijk gezongen dat het 'kindeke' geen huis heeft, net als veel kinderen die nu moeten vluchten voor oorlog." Na deze overweging spoort Buijs de leerlingen aan hun kerstwensen in de wensboom te hangen.

Iris wenst een minuut gratis winkelen in drogisterij Trekpleister en Gizeh hoopt dat beroemde mensen haar basisschool komen bezoeken. ,,Het zou echt cool zijn als Enzo Knol langskomt", glundert de jonge fan van de bekende vlogger op YouTube.

Vuurspuwer

Voorzitter Bart van Roosmalen van de winkeliersvereniging Selissen en kartrekker van het kerstevenement is in zijn nopjes. ,,Hier kan het centrum jaloers op zijn" zegt hij met een knipoog. Ook andere winkeliers zijn enthousiast. ,,Voorgaande jaren zagen we vaak dat vanaf een uur of zeven het publiek wegbleef. Nu hebben we veel extra's, zoals een vuurspuwer ter afsluiting, en doen nóg meer winkeliers en mensen uit de wijk mee. Ik verwacht dat het druk blijft", aldus Annemieke Schuurmans van Puur Hair & Style.

En gezellig druk, dat bleef het. Genieten van een kop warme chocolademelk worden bezoekers letterlijk en figuurlijk verwarmd door de vurige capriolen van vuurspuwer Evert Duitshof. Een waardige afsluiter.

FOTO'S BOVEN: Sfeerbeelden van de drukbezochte kerstmarkt in de wijk Selissenwal. (Foto's: Albert Stolwijk).

Afbeelding
Vuurspuwer Evert Duitshof maakte indruk met allerlei spectaculaire capriolen.