De varkensslachterij van VION in Boxtel is een van de grootste van Europa. Zondagavond willen boeren uit de regio de poorten van het vleesconcern blokkeren uit protest tegen de lage varkensprijs. (Foto: Gerard Schalkx).
De varkensslachterij van VION in Boxtel is een van de grootste van Europa. Zondagavond willen boeren uit de regio de poorten van het vleesconcern blokkeren uit protest tegen de lage varkensprijs. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

PROTEST TEGEN LAGE VARKENSPRIJZEN

Varkensboeren dreigen met blokkade VION

De actiegroep Eerlijke Prijs Agra, onder leiding van Overijsselse varkensboer Willy Wolfkamp, blokkeert zondagavond 13 december de Boxtelse varkensslachterij VION in protest tegen de lage varkensprijzen. De groep eist dat de vleesverwerker vijf cent per kilo meer gaat betalen.

Eerder deze week stuurde de actiegroep een brandbrief naar VION en slachterij Compaxo. VION gaf daarop aan niet in gesprek te gaan met de varkensboeren. Compaxo heeft inmiddels Eerlijke Prijs Agra uitgenodigd voor een gesprek, waardoor zij niet hoeven te vrezen voor blokkades.

VION liet weten dat de actiegroep enkele maanden geleden ook een brief heeft gestuurd en dat zij toen wel om de tafel hebben gezeten. Tijdens die sessie heeft de directie de boze varkensboeren duidelijk gemaakt hoe de varkensprijs tot stand komt en dat deze reëel is. Omdat de situatie op de vleesmarkt nog niet veranderd is, vindt VION een gesprek op dit moment niet zinvol.

Begrip

Vanuit Compaxo wordt met begrip gereageerd, ook al zien zij het nut van blokkades niet in. De vleesverwerker geeft aan dat de lage prijzen op de varkensmarkt een Europees probleem zijn, dat niet opgelost kan worden door de poort van de slachterij te blokkeren. Varkens kunnen dan niet afgeleverd worden, wat geld kost.

Wolfkamp meent dat dit hét moment is om de vleesprijzen te verhogen. ,,Met de naderende feestdagen wordt het vlees vlot verkocht", zegt hij deze week in een interview met Boerenbusiness.nl. Wolfkamp vindt dat de slachterijen een politiek spel spelen, terwijl er genoeg ruimte is om de prijzen op te laten lopen. ,,Als dit niet realistisch was geweest, dan zouden wij dit ook niet eisen. De blokkades zijn voor ons een pressiemiddel."

Wolfkamp strijdt al jaren tegen de lage varkensprijzen. Eerder blokkeerde hij in 2011 de vestiging van VION in Apeldoorn. De actievoerder stapte in augustus op bij de Nederlandse Vakbond Varkenshouders, omdat de vakbond het te vroeg vond voor protest.

Eerlijke Prijs Agra start vanavond al met haar actie. Dan blokkeert een aantal boeren de VION-vestiging in Apeldoorn tot vrijdagmiddag. Op zondagavond is de Boxtelse locatie van VION aan de beurt.

Nederlandse Vakbond Varkenshouders en LTO Varkenshouderij nemen niet deel aan de actie.