Boomdokters onderzoeken morgen opnieuw de toestand van de zieke paardenkastanje bij de Zwaanse Brug. De uitkomsten gebruikt de gemeente Boxtel voor een heroverweging van de kapvergunning. (Foto: Peter de Koning).
Boomdokters onderzoeken morgen opnieuw de toestand van de zieke paardenkastanje bij de Zwaanse Brug. De uitkomsten gebruikt de gemeente Boxtel voor een heroverweging van de kapvergunning. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

OPNIEUW ONDERZOEK NAAR TOESTAND MONUMENTALE BOOM

't Kan nog elke kant op met de kastanje

HENK VAN WEERT

Door de drie bezwaren die zijn ingediend, moet de gemeente Boxtel haar kapvergunning voor de monumentale, maar zieke paardenkastanje bij de Zwaanse Brug, heroverwegen. Om daarbij van de meeste actuele gegevens uit te gaan, doet een bomendokter morgen, vrijdag 11 december, opnieuw onderzoek. Het zou zomaar kunnen dat de kapvergunning alsnog wordt ingetrokken.

De veelbesproken en beeldbepalende kastanjeboom heeft de zogeheten kastanjebloedingsziekte. Bovendien is de stam aangetast door de tonderzwam. Desondanks heeft de boom sinds het eerdere onderzoek door deskundigen van Pius Floris Boomverzorging begin dit jaar enkele stormen zonder problemen doorstaan. Morgen wordt bekeken hoe groot het risico is dat er spontaan takken uit de boom kunnen breken, vertelt wethouder Herman van Wanrooij (Openbare Ruimte).

Het verzoek voor een kapvergunning werd ingediend door uitbater John van de Langenberg die begin september restaurant De Rechter opende in Villa Het Hof. De kastanjeboom staat op zijn terras. Door de ingediende bezwaren is de gemeente wettelijk verplicht de kapvergunning opnieuw te bekijken. ,,Daarbij moeten nieuwe feiten en omstandigheden worden meegewogen. Vandaar dat we tot een nader onderzoek hebben besloten", aldus Van Wanrooij.