Afbeelding
Foto: Henk van Weert

PROVINCIE VERDUBBELT BIJDRAGE BOXTEL

Verfraaiing landschap krijgt vervolg

De Stika-regeling die de provincie Noord-Brabant, de waterschappen en bijna alle Brabantse gemeenten sinds 2007 hanteren wordt verlengd. De regeling is bedoeld om de samenleving te betrekken bij het beheren en verfraaien van het landschap.

Tijdens een bijeenkomst in de Brabanthallen heeft wethouder Peter van de Wiel van de gemeente Boxtel, samen met tal van andere bestuurders, maandag zijn handtekening gezet onder een nieuw vierjarig Stika-contract voor Het Groene Woud. Ook voor de regio's Biesbosch Streeknetwerk, Midden-Brabant en Horst & Raam werden dergelijke overeenkomsten gesloten. Hiervoor komt in totaal 5 miljoen euro beschikbaar.

Stika

De afkorting Stika staat voor Subsidieregeling Groen Blauw Stimuleringskader. Provincie, waterschappen en gemeenten vullen in dit kader een subsidiepot. Bewoners in het buitengebied kunnen hierop een beroep doen om vaak cultuurhistorisch waardevolle landschapselementen te beheren of aan te leggen.

'Denk hierbij aan houtsingels, poelen en bloemrijke akkerranden. Deze activiteiten zijn goed voor mens, flora en fauna: het landschap wordt verfraaid, akker- en struweelvogels krijgen meer ruimte en niet onbelangrijk: soorten als kikkers en salamanders krijgen gelegenheid zich te verplaatsen tussen natuurgebieden', stelt de provincie.

Het is voor de derde keer dat de gemeente Boxtel een Stika-contract met de provincie sluit. Het bedrag dat partijen uit een regio bij elkaar brengen, wordt door de provincie verdubbeld. In het geval van Boxtel gaat om 35.000 euro per jaar. In de afgelopen acht jaren was steeds 50.000 euro beschikbaar.


Boxtel trakteert bij oplevering van route Sta-P

Met het plaatsen van enkele bomen wordt woensdagmiddag 16 december de reconstructie van de route Stap-P, de cultuurhistorische as tussen kasteel Stapelen en de Sint-Petrusbasiliek in Boxtel, officieel opgeleverd.

,,We zijn trots op het resultaat. De cultuurhistorische route door het oude centrum van Boxtel ligt er prachtig bij. Tijdens het project, van het maken van de plannen tot het plaatsen van de laatste kei, hebben we samengewerkt met ondernemers en inwoners. Tijd dus voor een bedankje", aldus een gemeentewoordvoerder.

Mensen die meegewerkt hebben aan het project worden woensdag om 14.30 uur bedankt op het kruispunt Rechterstraat-Kruisstraat-Burgakker. Daarbij gaat het om winkeliers, horecaondernemers en bewoners. Maar ook de bezoekers van het centrum kunnen die dag op een traktatie rekenen. Een bon van Meewerkend Boxtel is te vinden op de website www.boxtel.nl/centrum en kan worden ingeleverd bij de lokale horeca.

FOTO RECHTS: Vanochtend werd nog gewerkt aan de herbestrating van de Burgakker. (Foto: Henk van Weert).