kazerne: 'blijf klagen bij gemeente'

Ergernis in Esch over zwaar militair verkeer

CARRY DIRKX

Sinds dit voorjaar trekken regelmatig zware militaire lesvoertuigen door de smalle straten van Esch. Al in 1998 is door de gemeente Haaren met defensie afgesproken dat deze voertuigen niet door Esch zouden gaan. Jarenlang ging dat goed, maar ineens doken de rupsvoertuigen en ander zwaar materieel weer op. Bewoners aan de Leunisdijk en Haarenseweg willen dat het zo snel mogelijk ophoudt.

,,Je hoort de voertuigen al in de verte aankomen en voelt de trillingen als ze voorbij komen", zegt Henk van Sambeek, bewoner aan de Leunisdijk, over het militair verkeer door Esch. ,,Het zijn zware militaire voertuigen, zoals rupsvoertuigen en vrachtwagens met aanhangers met daarop zware generatoren. Veel zwaarder dan een gewone vrachtwagen."

De smalle straten in het dorp zijn niet geschikt voor dit soort verkeer, vindt Van Sambeek. Daarbij staan de huizen op de Leunisdijk erg dicht op de straat, waardoor het lawaai en de trillingen in deze huizen voel- én hoorbaar zijn. In het verleden maakte Van Sambeek zich hard voor het terugdringen van het doorgaande vrachtverkeer door Esch, in de Werkgroep Vrachtverkeer. Met succes. Toen het militaire verkeer dit jaar terugkeerde, heeft hij deze werkgroep uit de mottenballen gehaald om het protest van de bewoners te organiseren.

Afgelopen zomer zijn, mede door inspanningen van het Essche raadslid Peter den Ouden, de in 1998 gemaakte afspraken met Defensie herbevestigd. Maar ook daarna ging het militaire verkeer door. Soms even niet, soms wekelijks. Van Sambeek baalt en blijft klachten indienen bij de gemeente. ,,Maar die reageert traag. Voordat een klacht is afgehandeld, zijn de voertuigen alweer twee keer door het dorp gereden." Vorige week schreef hij een brief naar gemeente en Defensie met een oproep de afspraken na te komen.

blijven klagen

De gemeente Haaren schaart zich achter de bewoners. ,,We hebben al verschillende meldingen naar Defensie gedaan", zegt Helma van Drunen, woordvoerder van de gemeente Haaren. ,,Alle klachten sturen we door. De communicatie van ons naar de bewoners kan beter: we geven hun klachten door aan Defensie, maar koppelen niet altijd terug dat we dat doen." Van Drunen zegt dat de voertuigen door Esch mogen rijden, maar hoopt dat Defensie beseft dat dat niet gewenst is. Ook burgemeester en wethouders zijn inmiddels op de hoogte van de klachten.

Majoor Helga van Stratum van de kazerne in Oirschot heeft het probleem Esch 'sinds kort op haar bordje liggen', zegt ze. ,,Wij konden - op papier - niks vinden over afspraken. Maar de klachten zijn bekend en worden nu gecommuniceerd naar onze medewerkers. Daar moet eerst over gesproken worden hoger in de organisatie en dan moet het weer naar de werkvloer. Het duurt even voor het daar door druppelt. Daarbij: er zijn zo'n 140 rij-instructeurs, die moeten allemaal op de hoogte zijn." Waarom gaan de voertuigen ineens weer door Esch? ,,Om de drie jaar wisselen we hier van functie. Het kan zijn dat niet alle gemaakte afspraken goed zijn doorgegeven." De bereidheid om Esch links te laten liggen, is er. ,,Wij willen ons zeker aan die afspraak houden. Maar het kan even duren voordat iedereen op de hoogte is. We raden de inwoners aan vooral te blijven klagen bij de gemeente. Hoe vaker die klachten op ons bordje komen, hoe eerder het duidelijk is binnen onze organisatie dat het moet veranderen."