Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

ANNELIES DE LEIJER ZWAAIT AF BIJ VAN BAKKERIJ VAN EIJNDHOVEN

'Ik ben geboren tussen de mik...'

De Leijer is geen onbekende naam in de bakkerswereld. Boxtelaar Jan de Leijer is een volle neef van Annelies, bovendien werkte ze vroeger al mee in de bakkerij van haar ouders in Son. ,,Ik ben als het ware geboren tussen de mik. Nadat mijn vader in 1973 zijn bakkerij sloot, heb ik achttien jaar als filiaalleider bij Schoonderwoerd in Veghel gewerkt."

Via een personeelsadvertentie in weekblad Midden-Brabant kwam ze bij bakkerij Van Eijndhoven terecht. ,,Ik ging op sollicitatiegesprek en binnen een halfuur was het bekeken. Ze wisten wat voor vlees ze in de kuip hadden", grinnikt De Leijer.

nicotinetaart

Met veel plezier heeft ze 24 jaar in Liempde gewerkt. ,,Bij mijn vader hielp ik met brood bakken en worstenbroodjes draaien. In Liempde heb ik vooral in de winkel gestaan. Het mooiste aan het werk is het contact met klanten. In dit dorp heerst een gemoedelijke sfeer. Wel merk je dat de mensen graag willen weten wie er achter de toonbank staat. Ik kreeg toen ik net begon regelmatig de vraag: 'Van wie bende gij er inne'? Daarnaast delen mensen lief en leed met je. Mensen zijn klanten, maar worden goede bekenden."

Zo weet de medewerkster precies op welke momenten vaste klanten hun brood kopen. ,,Dat krijg je als je ergens 24 jaar werkt. Het is bijna een huwelijk. Misschien dat ik ooit nog eens een boekje schrijf over mijn herinneringen. Ik heb regelmatig leuke dingen meegemaakt. Zo zijn er regelmatig klanten die vragen naar nicotinetaart of bavariapunten. Inmiddels heb ik genoeg ervaring om te weten dat ze nougatinetaart en bavaroispunten bedoelen..."

als de dag van gisteren

Op Oudjaarsdag staat De Leijer voor het laatst in de winkel. ,,De periode rondom de feestdagen is altijd leuk, je bent lekker bezig. Toch is het altijd weer spannend of alle bestellingen kloppen." Om contact met mensen te blijven houden, start De Leijer binnenkort met vrijwilligerswerk in een bejaardenhuis in Son. ,,Daarnaast ben ik gevraagd om de Heemkundekring te ondersteunen. En ik houd veel van golfen. Ik ga me zeker niet vervelen. Dit jaar werk ik vijftig jaar in de bakkerswereld. Het is heel snel gegaan. Ik herinner me nog als de dag van gisteren dat ik als jong meisje de geldtas van mijn vader kreeg en brood ging bezorgen."

FOTO BOVEN: Annelies de Leijer (midden), samen met Jos en Ine van Eijndhoven in de bakkerij aan de Barrierweg in Liempde. (Foto: Albert Stolwijk).


Schoorsteenbrandjes

Op een steenworp afstand van de kazerne bluste de Liempdse brandweer vrijdagavond rond acht uur een schoorsteenbrand in een woning aan de Koolhof. Met behulp van een hoogwerker van de brandweer uit 's-Hertogenbosch werd het rookkanaal schoongeveegd. Ook werd onder de dakpannen en het lood gecontroleerd of het vuur daar schade had aangericht. De doorgang voor het verkeer werd een klein uur versperd. Een dag later was er een schoorsteenbrandje in Esch waarvoor tegen half elf een blusploeg uit Haaren in actie kwam.


GEMEENTE POSITIEF OVER BOUWPLAN

Plan voor seniorenwoningen aan Boxtelseweg in Liempde

De gemeente Boxtel staat positief tegenover een particulier plan om in de achtertuin van de woning aan de Boxtelseweg 50 in Liempde vijf tot tien seniorenwoningen te bouwen. Een deel van de bestaande woning moet worden gesloopt om de achtertuin te ontsluiten.

De eigenaar van het vrijstaande huis waarin jarenlang de familie Van den Anker woonde, heeft het gemeentebestuur gepolst of er mogelijkheden zijn om ongeveer de helft van de ruime achtertuin te bestemmen voor kleinschalige seniorenwoningen. Die zouden gebouwd moeten worden volgens het principe van collectief particulier opdrachtgeverschap. Dat betekent dat de toekomstige bewoners het project naast autobedrijf Van Driel zelf gaan ontwikkelen. Op die manier werden eerder starterswoningen gebouwd aan de Heideweg in Liempde.

,,Rondom de poel in de achtertuin wil de eigenaar vijf tot tien huizen in een parkachtige omgeving bouwen. Wij willen daarin graag meedenken, maar er ligt wel een uitdaging. De provincie moet nog worden overtuigd van de noodzaak om te bouwen op deze uitbreidingslocatie", vertelde wethouder Peter van de Wiel (Ruimtelijke Ontwikkeling) gistermiddag.