Afbeelding
Foto: Peter de Koning

shows op zaterdag 12 en zondag 13 december

Vogels kijken in Boxtel en Liempde

De leden van Ons Ideaal zijn dinsdag gestart zijn met de opbouw en inrichting van de ruimtes. Vervolgens brachten de deelnemers aan de gewestelijke wedstrijd de vogels naar De Rots, waar hedenmiddag keurmeesters uit het hele land actief waren om de vogels te beoordelen op formaat, kleur en conditie. Morgen, vrijdag 11 december, is een rustdag, maar zaterdag 12 en zondag 13 december kunnen mensen de vogels bezichtigen. ,,Ook voor mensen die geen vogels kweken, is de show beslist de moeite waard", laat de organisatie weten.

De vogelshow van Ons Ideaal is toegankelijk op zaterdag 12 december tussen 14.00 en 22.00 uur en op zondag 13 december van 10.00 tot 16.00 uur. De toegang op beide dagen is gratis.

notenkraker

Vogelvereniging De Notenkraker uit Liempde organiseert op 12 en 13 december haar jaarlijkse vogelshow. Ruim 170 vogels van verschillend pluimage nemen deel aan de tentoonstelling. De vogels worden op 11 december gekeurd op formaat, kleur en conditie door drie keurmeesters van de Nederlandse Bond voor Vogelliefhebbers. De vogelexpositie is gratis toegankelijk voor publiek op zaterdag van 20.00 tot 22.00 uur en op zondag van 10.00 tot 16.00 uur en vindt plaats bij L'Union aan de Heidezoom 2 in Liempde.

OP DE FOTO: Deelnemers aan de gewestelijke wedstrijd van vogelvereniging Ons Ideaal brachten gistermiddag de vogels naar gemeenschapshuis De Rots. Daar werden ze beoordeeld, onder meer door keurmeester Ad Nooren. Komend weekeinde kan het publiek de vogels bezichtigen. (Foto: Peter de Koning).


FINALIST JUNIOR SONGFESTIVAL OP DE BRES VOOR ZEESCHILDPAD

Zangeres Nohr de Vos zet de aarde op 1

Nohr de Vos is woensdag 16 december een van de deelnemers aan de live televisie-uitzending 'Zet de aarde op 1', die vanaf 21.30 uur wordt uitgezonden door AvroTros op NPO 1. Met twee andere finalisten van het Junior Songfestival treedt de Boxtelse op met Ellen ten Damme.

'Zet de aarde op 1' is een programma dat zoveel mogelijk donateurs voor het Wereld Natuur Fonds (WNF) wil werven. Naast een stoet bekende Nederlandse artiesten hebben de programmamakers ook de drie hoogst geëindigde finalisten van het Junior Songfestival uitgenodigd om mee te doen. Nohr is een van hen, met winnares Shalisa en de groep 4Life. Met z'n allen gaan ze een muzikale ode brengen aan de aarde.

Het programma is het hoogtepunt van de campagne 'Aarde op 1' van het WNF. ,,Niet eerder in de geschiedenis van de mensheid is de druk op onze aarde zo groot geweest als nu", stelt deze organisatie. ,,We kappen bomen sneller dan ze kunnen groeien. We vissen meer dan oceanen kunnen aanvullen, het klimaat verandert sneller dan de natuur kan bijbenen. Een situatie die vooral voor bedreigde dieren zeer urgent is. Voor hen is de natuurvernietiging nu al een kwestie van erop of eronder, van voortbestaan of uitsterven. Een laatste strohalm is dus heel hard nodig."

Met deze campagne en de uitzending 'Zet de Aarde op 1' wordt volgens het WNF duidelijk gemaakt dat we samen kunnen beschermen wat kwetsbaar is. ,,Zonder natuur is er geen leven op aarde mogelijk. Daarom wordt de kijker opgeroepen om structurele hulp te bieden en de aarde op 1 te zetten", aldus het WNF.

ELLEN TEN DAMME

Nohr vertelde deze week dat ze met de andere JSF'ers is gekoppeld aan de bekende zangeres en liedjesschrijver Ellen ten Damme. ,,We hebben samen een lied geschreven dat gaat over de zeeschildpad", aldus Nohr. ,,In het programma komen verschillende teams in actie die allemaal een liedje gaan zingen over hun eigen bedreigde diersoort. Andere bekende Nederlanders zijn onder meer Frans Bauer, René Froger en Frits Sissing."

Het lied over de zeeschildpad is inmiddels opgenomen in de studio. ,,En wat veel leuker is: we hebben samen met Ellen ten Damme een bezoekje gebracht aan diergaarde Blijdorp in Rotterdam. Daar zijn films en foto's gemaakt, maar hebben we ook alles geleerd over zeeschildpadden. Wat heel gaaf was, was dat we de dieren ook mochten voeren."

Nohr vertelde deze week dat de storm rond het Junior Songfestival wat geluwd is. Kort na de spannende eindstrijd in Aalsmeer trad de Boxtelse nog regelmatig op met de andere finalisten, nu is het wat rustiger geworden. ,,Enerzijds vind ik dat jammer omdat optreden zo leuk is. Anderzijds is het ook wel eens lekker rustig om in het weekend een keertje te kunnen uitslapen en meer tijd aan andere dingen te kunnen besteden. Ik heb óók meer tijd voor school. En dat gaat goed hoor, ik haal alleen maar voldoendes."

De uitzending 'Zet de aarde op 1' met Nohr de Vos is woensdag 16 december vanaf 21.30 uur te zien op NPO 1.

Afbeelding