Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

WOONZORGCENTRUM MOLENWEIDE WORDT MODERN VERPLEEGHUIS VOOR ALLE CULTUREN

'Wereldhuis Boxtel biedt eenheid in verscheidenheid'

MARC CLEUTJENS

Tien jaar na de laatste verbouwing en uitbreiding gaat Molenweide in Boxtel opnieuw op de schop. Zorggroep Elde gaat het in 1972 gebouwde woonzorgcentrum aan de Achterberghstraat omvormen tot Wereldhuis waar ouderen van Molenweide en Sefkat in Boxtel en Nieuw Beekvliet in Sint-Michielsgestel in een multiculturele sfeer gaan samenleven. Het Wereldhuis wordt volgens directeur Jan Kees Metz een unieke woonvorm waar culturen samensmelten en ouderen van alle gezindten zich thuis gaan voelen.

Voordat het Wereldhuis officieel geopend kan worden, moet er verbouwd worden. En die klus gaat ingrijpender worden dan de Zorggroep Elde in eerste instantie had voorzien. Aanvankelijk werd uitgegaan van een twee jaar durende verbouwing die voor bewoners en medewerkers de nodige hinder zou opleveren. ,,Fasegewijs en afdeling voor afdeling zou Molenweide aangepakt worden", vertelt Metz. ,,Nu de plannen verder uitgewerkt zijn, komen we tot de conclusie dat dit plan praktisch onhaalbaar is. De verbouwing zou teveel overlast met zich mee brengen."

HANDEN IN HET HAAR

Terugvallen op een andere locatie binnen het vastgoed van de Zorggroep Elde bleek geen optie, mede doordat de tijdelijke bebouwing bij het vroegere verpleeghuis Lindenlust enkele jaren geleden al is ontmanteld. ,,We zaten even met de handen in het haar, maar hebben een prachtige oplossing gevonden in Vught", aldus de directeur. ,,We hebben ons oog laten vallen op het fraai in het groen gelegen complex De Braacken waar onze cliënten en alle medewerkers vanaf september 2016 ondergebracht kunnen worden."

De verwachting is dat De Braacken tot april 2017 door de honderd bewoners van Molenweide bezet zal worden. ,,Natuurlijk is tijdelijk naar elders verhuizen ingrijpend. Maar het zorgcomplex in Vught is een lot uit de loterij en biedt ook de kans om de realisering van het Wereldhuis een stuk sneller te laten verlopen", stelt Metz. In Vught krijgt iedereen de beschikking over een eigen appartement met sanitair, er is een kapel en om het complex ligt een fraaie tuin. ,,Een bewoner van 96 jaar vertelde me deze week lachend dat hij de verhuizing als een lange vakantie beschouwt."

VERPLEEGZORG

De omvorming tot Wereldhuis zal vooral inpandig plaatsvinden. Het uit 1972 stammende hoofdgebouw wordt gemoderniseerd en krijgt een uitnodigende entree waar bewoners van alle gezindten zich volgens directeur Metz meteen thuis zullen voelen. De verbouwing die in 2005 plaatsvond, wordt deels ongedaan gemaakt. ,,Toen werd Molenweide een woonzorgcentrum waarin we van twee appartementen één woning hebben gemaakt", legt Metz uit. ,,Het Wereldhuis wordt een complex waar louter verpleegzorg wordt geboden."

Het Wereldhuis biedt straks plaats aan 124 bewoners. Er is plaats voor tachtig bedden die bedoeld zijn voor ouderen die zijn aangewezen op zware verpleeghuiszorg. Daarnaast wordt het Wereldhuis straks het onderkomen voor 44 mensen waarvoor wonen en zorg gescheiden worden. Deze groep gaat er wonen volgens het thuiszorgmodel; cliënten kopen zorg in die nodig is.

KOSMOPOLIETEN

Het Wereldhuis gaat gastvrij wonen en zorg bieden aan ouderen die momenteel in Molenweide wonen. Maar er is straks dus ook plaats voor de 22 bewoners die thans in Sefkat wonen. Deze mensen hebben een islamitische achtergrond en zijn grotendeels afkomstig uit Turkije. Daarnaast verblijven er mensen van onder meer Marokkaanse, Irakese en Algerijnse afkomst. In het Wereldhuis wordt voor deze doelgroep een aparte gebedsruimte ingericht. ,,De verwachting is dat deze groep ouderen de komende jaren zal groeien", zo stelt Metz.

Woonzorgcentrum Nieuw Beekvliet in Sint-Michielsgestel sluit net als Sefkat in 2017 de deuren. De veertig bewoners zijn afkomstig uit de overzeese gebieden. ,,In het Wereldhuis ligt de nadruk straks op de multiculturele samenleving die we samen vormen. We houden vast aan de gastvrije verzorging van religieuzen en kloosterlingen, dat was en is onze basis. Maar daarnaast staat het Wereldhuis open voor mensen uit de overzeese gebieden en niet-westerse allochtonen en alle kosmopolieten die zich hier thuis voelen."

De verschillende doelgroepen betrekken het Wereldhuis medio 2017 gelijktijdig, zodat iedereen op hetzelfde moment kan kennismaken met elkaars culturele achtergronden. ,,Eenheid in verscheidenheid is ons motto", zegt de directeur. ,,En we denken dat wonen in het Wereldhuis voor iedereen een verrijking zal zijn."

FOTO LINKS: Woonzorgcentrum Molenweide wordt medio 2017 heropend als Wereldhuis. (Foto: Peter de Koning).

FOTO RECHTS: Voormalig verpleeghuis Lindenlust biedt al enkele jaren onderdak aan zorgcentrum Sefkat. (Foto: Albert Stolwijk).

Afbeelding