BOXTEL TREKT NOGMAALS DE BEURS

Hobbycentrum Blanca
alleen voor vrijwilligers

HENK VAN WEERT

Door in totaal 43.000 euro subsidie toe te kennen, heeft het college van B. en W. definitief een nieuw hobbycentrum voor senioren mogelijk gemaakt. Het wordt gevestigd in een deel van het leegstaande Blanca-complex op de hoek van de Baroniestraat en Spoorstraat. Niet ouderenbond KBO, zoals aanvankelijk de bedoeling was, maar een nieuw op te richten stichting gaat het gebouw beheren. ,,Het wordt een plek waar uitsluitend door vrijwilligers gesleuteld, geknutseld, geschilderd en gegymd kan worden", benadrukt beoogd voorzitter Alphons van der Heijden.

Het liefst zou Van der Heijden al op 1 januari het nieuwe hobbycentrum in gebruik nemen. ,,De voorbije maanden hebben we ook al de nodige voorbereidingen getroffen om in het nieuwe jaar te starten. Maar de nutsvoorzieningen moeten nog worden aangepast. We moeten eigen meters voor gas, water en elektra krijgen en het is maar de vraag of dat allemaal nog voor de jaarwisseling gerealiseerd is", vertelde Van der Heijden gisteren. Samen met wethouder Eric van den Broek en KBO-voorzitter Betsie van der Sloot gaf hij uitleg over de vorming van het hobbycentrum in Blanca.

Eerder werd al duidelijk dat de gemeente alleen financiële steun wilde verlenen als het hobbycentrum een voorziening zou worden voor álle veertienduizend 50-plussers in Boxtel en niet alleen voor de KBO-leden. Door de oprichting van een aparte stichting is die voorwaarde nu gewaarborgd, stelt wethouder Van den Broek. Eerder stelde het college van B. en W. al 25.000 euro beschikbaar voor de inrichting van het hobbycentrum en zo'n zelfde bedrag legt ook de ouderenbond op tafel. ,,Daarvoor hebben we gespaard. We vinden het een goede zaak dat naast onze leden ook de overige senioren in Boxtel straks van de ruimte gebruik kunnen maken", motiveerde Van der Sloot het KBO-besluit om de beurs te trekken.

GARANTSTELLING

Afgelopen dinsdag stelde trok B. en W. nog eens 18.000 euro extra. Daarmee staat de gemeente Boxtel drie jaar garant voor de huurkosten die de nieuwe stichting moet betalen aan de eigenaar van het pand. Eind oktober stemde het college al in met die garantstelling, maar bij de uitwerking daarvan doken toch weer problemen op. Dat had alles te maken met juridische constructies. Die zijn door de vorming van een nieuwe onafhankelijke Stichting Hobbycentrum Boxtel van de baan.

Verdeeld over diverse cursussen en activiteiten telt Boxtel momenteel 188 mensen die straks hun hobby uit gaan oefenen in het Blanca-gebouw. Om de voorziening kostendekkend te kunnen krijgen zijn circa 350 deelnemers nodig, heeft Van der Heijden uitgerekend. Hij heeft goede hoop dat hij daarvoor mensen vindt: ,,Sinds er sprake is van de vorming van een hobbycentrum zijn er sowieso al veertig mensen die er ook gebruik van willen maken."

Het hobbycentrum wordt toegankelijk gemaakt voor rolstoelers en krijgt een lift. Er komen drie afzonderlijke ruimten die elk 140 vierkante meter groot zijn en waar senioren onder meer hout en metaal kunnen bewerken, fietsen repareren, boetseren en schilderen. Bovendien zullen er bewegingslessen worden gegeven en gaat een koor er repeteren. ,,Uitgangspunt daarbij is dat alle begeleiding plaatsvindt door vrijwilligers. Wie vakkrachten wil, zal die zelf moeten inhuren. Dat gaat de nieuwe stichting niet doen", aldus Van der Heijden.

NIET CONCURREREN

De gemeente stelt als voorwaarde dat de doe-ruimte geen activiteiten wegtrekt uit de bestaande gemeenschapshuizen. En dat is nadrukkelijk niet de bedoeling, stelt beoogd voorzitter Van der Heijden van de op te richten stichting. Er is één uitzondering op die regel en daarmee kan wethouder Van den Broek instemmen, zo gaf hij gisteren aan: ,,De Stichting Uitkeringsgerechtigden Boxtel heeft te kennen gegeven naar het nieuwe hobbycentrum te willen verhuizen." SUB organiseert al 25 jaar wekelijks naailessen in gemeenschapshuis De Rots, maar krijgt geen subsidie meer van de gemeente. Die subsidie ging nagenoeg helemaal op aan de huurkosten van De Rots.

Wethouder Van den Broek zei blij te zijn met het initiatief. ,,Dit past helemaal in de gedachte van de Wmo (de Wet maatschappelijke ondersteuning - red.) waarbij projecten vanuit mensen en belangengroepen zelf worden opgestart. Daar werken we als gemeente graag aan mee."