Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

EERBETOON AD HERMENS AAN AMERIKAANSE PILOTEN

Veel gliders landden voortijdig in de Meierij

MARC CLEUTJENS

Operatie Market Garden beoogde de Duitse bezetter in september 1944 een belangrijke slag toe te brengen. De afloop is bekend, de missie mislukte. Opvallend was de massale inzet van zweefvliegtuigen, ook wel bekend als gliders. Een groot aantal toestellen landde op weg naar de landingszone voortijdig in de Meierij. Ad Hermens uit Geldrop schreef er een lijvig boek over.

Hermens, geboren in Rosmalen in 1932, was ooggetuige van de armada die over zijn toenmalige woonplaats richting Nijmegen en Arnhem vloog en zag tal van gliders neerstorten of een noodlanding maken. Na eerdere publicaties over onderwerpen uit de Tweede Wereldoorlog, koos de auteur thans voor een boek over de zweeftoestellen en hun bemanningen. Zijn boek is grotendeels gebaseerd op ooggetuigenverslagen die hij de voorbije decennia in de Meierij heeft opgetekend. Daarnaast dook hij in archieven en bestudeerde hij via internet digitale collecties in binnen- en buitenland.

Hermens' studie maakte duidelijk dat in Noord-Brabant talloze gliders voortijdig waren geland. Om die reden heeft hij voor zijn boek gekozen voor afbakening van het gebied. Hij richt zich op voortijdige landingen in de Meierij en belicht gebeurtenissen die plaatsvonden in Boxtel, Oirschot, 's-Hertogenbosch, Rosmalen, Berlicum, Schijndel en Sint-Oedenrode. ,,Het blijkt nu dat er ware heldendaden zijn verricht door de jonge Amerikaanse Airbornes en niet minder door verzetsmensen, kloosterlingen en verplegend personeel", stelt Hermens.

De meeste gliders die in de Meierij landden, hadden de landingszone nabij Son als bestemming. Daar zat generaal Taylor met smart op de troepen te wachten, maar veelal arriveerden de gliders niet. Ze kwamen neer in weilanden en op akkers. Een aantal manschappen verloor het leven, anderen doken onder met hulp van verzetsmensen. Ook in de regio Boxtel gebeurde dat veelvuldig, meer dan honderd Airbornes werden wekenlang opgevangen in de Kampina.

Het boek 'Voortijdige gliderlandingen in de Meierij van 's-Hertogenbosch' telt 306 pagina's. De uitgave kost 39,95 euro en kan bij de auteur besteld worden via telefoonnummer (040) 285 00 16 of e-mail: agchermens@onsbrabantnet.nl.