Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

OUD-BOXTELAAR WIL BARTEN VIJFTIG JAAR DIRIGENT

Boxtelse Cantorij treedt op in Deurne

De Boxtelse Cantorij verzorgt zondag 13 december een kerstconcert in de protestantse kerk van Deurne. Het koor staat al 46 jaar onder leiding van oud-Boxtelaar Wil Barten, die ook tijdens het kerstconcert weer als dirigent optreedt. Barten viert tijdens het kerstconcert zijn gouden dirigentschap.

Festival of Lessons and Carols. Dat is het motto van de uitvoering in de kerk aan de Helmondseweg in Deurne. Organist Gerard Habraken verleent medewerking aan het concert, dat om 17.30 uur begint. ,,In plaats van het traditionele kerstconcert heeft de Boxtelse Cantorij dit jaar gekozen voor een Festival of Lessons and Carols", vertelt Barten. ,,Dat is een sfeervolle gebeurtenis die in de donkere dagen voor Kerstmis in elke Engelse kathedraal plaatsvindt."

Hij vervolgt: ,,De Boxtelse Cantorij volgt zondag deze mooie traditie en zingt een aantal unieke carols en kerstmotetten, afgewisseld met een aantal hymns als samenzang en enkele lezingen in het Engels over het kerstverhaal. Dit zal het publiek een klein uurtje in een echte Engelse sfeer brengen."

RENAISSANCE

Oud-Boxtelaar Barten dirigeerde reeds op vijftienjarige leeftijd het schoolkoor van gymnasium Beekvliet, gestimuleerd door zijn muziekleraar die hem de beginselen van het dirigeren bijbracht. Na het gymnasium ging Barten schoolmuziek en koordirectie studeren aan het Brabants Conservatorium. In 1969 richtte hij de Boxtelse Cantorij op, die nu al 46 jaar onder zijn leiding zingt.

De Boxtelse Cantorij ontwikkelde zich al snel tot een kamerkoor, gespecialiseerd in muziek uit de RenaIssance en Anglicaanse kerkmuziek uit heden en verleden. Het koor verzorgde regelmatig radio- en tv-opnames en treedt op binnen- en buitenland. Reeds twaalf keer heeft de Boxtelse Cantorij het kathedrale koor van Canterbury vervangen door geheel in Anglicaanse stijl Evensongs te verzorgen in die beroemde kathedraal.

Barten volgde cursussen in Engeland en werd in 1989 'Deputy Lay Clerk' (vervangend zanger) van het Canterbury Cathedral Choir. In de afgelopen jaren dirigeerde hij een bonte mengeling van koren. Als gastdirigent geeft hij regelmatig workshops. Hij arrangeert en componeert voornamelijk koormuziek. In 2009 ontving de oud-Boxtelaar ter gelegenheid van het veertigjarig jubileum van de Boxtelse Cantorij uit handen van de burgemeester de legpenning van de gemeente Deurne voor zijn inzet voor het muziekonderwijs in die gemeente.

KAARTVERKOOP

Kaarten voor het kerstconcert van de Boxtelse Cantorij zijn verkrijgbaar via telefoonnummer (0493) 31 57 13 of via e-mail: wbarten@upcmail.nl.

FOTO BOVEN: De Boxtelse Cantorij vindt haar oorsprong in Boxtel en verzorgt regelmatig concerten in Engeland. Het jaarlijkse kerstconcert wordt zondag 13 december opgevoerd in Deurne. (Foto: collectie Wil Barten).


spullen inleveren op 11 december

Actie voor de Voedselbank

in winkelcentrum Oosterhof

Omroep Brabant besteedt net als vorig jaar in de maand december aandacht aan alle Voedselbanken in de provincie met als doel zoveel mogelijk producten in te zamelen voor cliƫnten. Morgen, vrijdag 11 december, zijn medewerkers van de regionale televisiezender van 08.00 tot 12.00 uur aanwezig in winkelcentrum Oosterhof om producten in te zamelen.

Vorig jaar konden alleen levensmiddelen worden ingeleverd op enkele inleverpunten. Dit jaar riep Omroep Brabant iedereen op een inzamelpunt te worden. Hierdoor wordt het mogelijk om de producten in heel Brabant in te leveren. Voedselbank Boxtel aan het Ronduutje gaf daar gehoor aan; gistermiddag was het mogelijk om producten in te leveren bij de voormalige Molenwijkschool aan het Ronduutje in Boxtel.

houdbare producten

Mensen die alsnog voedingsmiddelen willen afgeven, zijn vrijdagochtend wel


Kerstconcert

Big Band Boxtel

in Comsche Hoeve

De muzikanten van de Big Band Boxtel verzorgen zondag 20 december in partycentre De Comsche Hoeve aan de Stationstraat een kerstconcert.

Het kerstconcert prijkt voor het derde jaar op rij op de kalender en staat onder leiding van dirigent Mari van Gils. Het repertoire omvat naast bigbandnummers ook een aantal kerstliedjes. De zang wordt verzorgd door Jazzmin en Donna Hobbelen en Maria van Gils.

Het kerstconcert begint om 14.30 uur en is gratis toegankelijk.

kom in het het winkelcentrum in Boxtel-Oost. Er wordt gevraagd om houdbare producten, zoals koffie, thee, fruitsap (pak), cruesli/muesli, jam, hagelslag, suiker, groenten, fruit, vis, soep (in blik), macaroni, spaghetti of rijst. Kijk voor meer informatie op www.omroepbrabant.nl.


Koor Ratatouille

brengt breed palet

aan kerstliederen

Kamerkoor Ratatouille verzorgt deze maand twee kerstconcerten op verschillende locaties. Zaterdag 19 december is de zanggroep vanaf 20.00 uur te beluisteren in het protestants kerkje aan de Clarissenstraat. Ratatouille houdt de kerstsfeer nog even vast met een concert in de Sint-Theresiakerk in Lennisheuvel op zondag 27 december om 15.00 uur.

In het protestants kerkje zijn allerlei kerst- en sfeerliederen te horen. Het programma wordt afgewisseld met een instrumentaal intermezzo. De entreeprijs voor het concert op 19 december bedraagt negen euro. Kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang. Gelet op het beperkt aantal plaatsen adviseert Ratatouille voor dit concert vooraf kaarten te reserveren via e-mailadres info@kamerkoorratatouille.nl of via telefoonnummer (0411) 67 28 56. Kaartjes kunnen ook op de dag zelf bij de kassa gekocht worden.

Op zondag 27 december zingt Ratatouille een groot deel van het kerstprogramma nogmaals in de Sint-Theresiakerk. De liederen van het kamerkoor worden die middag afgewisseld met Keltische muziek van het duo Spelt en enkele gedichten. De entreeprijs bedraagt vijf euro, ook hier hebben kinderen tot en met 12 jaar gratis toegang. Vooraf reserveren is niet nodig.