14 september 2013: Boxtel loopt op de Markt te hoop tegen de plannen om op bedrijventerrein Vorst naar schaliegas te gaan boren. (Foto: Marc Cleutjens).
14 september 2013: Boxtel loopt op de Markt te hoop tegen de plannen om op bedrijventerrein Vorst naar schaliegas te gaan boren. (Foto: Marc Cleutjens). Foto: Albert Stolwijk

TUSSENBALANS BELEIDSPROGRAMMA 2014-2018: RUIMTE VOOR INNOVATIE EN VERNIEUWING'

Boxtel wil graag voorop lopen met duurzaamheid

HENK VAN WEERT

Met het beleidsakkoord 'Ruimte voor innovatie en vernieuwing' als leidraad is het college van B. en W. in Boxtel nu ruim anderhalf jaar op weg. Tijd om een politieke tussenbalans op te maken van het voorgenomen en uitgewerkte beleid tot nu toe. Het schema onderaan deze pagina kan lezers een handvat bieden om inzicht te krijgen. Vandaag de eerste aflevering, waarin het gaat over duurzaamheid.

Politieke
barometer

Bij het aantreden van het nieuwe dagelijks bestuur lanceerden de coalitiepartners Combinatie95, SP, INbox en D66 in het voorjaar van 2014 tien speerpunten. Brabants Centrum vroeg het college naar de stand van zaken en bood de raadsfracties gelegenheid daarover hun mening te geven.

De Boxtelse coalitie werd in maart 2014 gesmeed onder leiding van Peter van de Wiel, de lijsttrekker van Combinatie95. Die partij behaalde de meeste stemmen en is met vijf zetels de grootste fractie in de raadzaal. Van de Wiel nam met succes het voortouw bij de samenstelling van een nieuw gemeentebestuur. Net als in de bestuursperiode ervoor nam de Liempdse politicus daarin ook zelf zitting als wethouder, onder meer met duurzaamheid in zijn portefeuille.

Gevraagd naar wat er tot op heden qua duurzaamheid van de grond is gekomen, antwoordt het college dat de veelbesproken proefboring naar schaliegas op bedrijventerrein Vorst na veel inspanningen van de baan is. ,,In 2009-2010 is de gemeente onvolledig en verkeerd geïnformeerd over de plannen voor een proefboring. Na die informatieachterstand te hebben ingelopen, heeft de gemeente haar uiterste best gedaan de mening van het Boxtelse publiek te vertegenwoordigen. Het resultaat is dat de geplande proefboring niet doorgaat en de Rijksoverheid alsnog een brede energiediscussie gaat starten."

HONDERD STAPPEN?

Fractievoorzitter Marria van den Hoven van coalitiepartij INbox vindt het goed dat de proefboringen naar schaliegas niet doorgaan. ,,Dat hebben we dan gerealiseerd. Maar er is juist iets níet gedaan..." Op andere gebieden van duurzaamheid zijn er volgens Van den Hoven nog wel vorderingen te maken. Zo vraagt ze zich af of de honderd stappen in de sprong naar duurzaamheid, in 2009 vastgelegd in de beleidsnota Duurzame Ontwikkeling, allemaal gezet zijn: ,,Daarin wordt onder meer gesproken over kleinschalige windenergie op Ladonk. Onze fractie heeft daarover ooit een motie ingediend, maar er nooit meer iets van vernomen." INbox dringt ook aan op betere voorzieningen voor fietsers.

Fractievoorzitter Wim van der Zanden van Balans, de grootste oppositiepartij, zet vraagtekens bij de stelling dat de gemeente aanvankelijk verkeerd zou zijn geïnformeerd over schaliegas. En hij kan er over meepraten. Van der Zanden maakte immers in 2010 deel uit van het vorige college van B. en W. dat besloot mee te werken aan proefboringen naar schaliegas. ,,Met als belangrijkste argument dat het prima paste in de duurzaamheidsgedachte van de gemeente. Doordat de Rabobank succesvol de noodzakelijke afwijking van het bestemmingsplan bij het gerechtshof aan de kaak stelde, kwam er tijd voor de maatschappelijke discussie. Daaruit is gebleken dat het (proef)boren naar schaliegas niet duurzaam is en dat er geen draagvlak voor is."

In de ogen van Balans is wethouder Van de Wiel van grootste bestuurlijke aanjager voor schaliegasboringen daarna de fanatiekste tegenstander geworden. ,,Mét resultaat", stelt Van der Zanden.

ALERT BLIJVEN

Andere fracties zijn positief over de manier hoe het schaliegasdossier is afgesloten, hoewel het CDA opmerkt dat de gemeente alert moet blijven. Dat vindt ook PvdA/GroenLinks: ,,We zijn nog steeds in opperste staat van paraatheid. Minister Henk Kamp schermt met wetenschappelijke experimenten en daar kan altijd een proefboring uit volgen. Een optie waar we serieus rekening mee moeten houden", stelt deze fractie. En: ,,De minister komt met een energienota, maar daar laten wij ons niet mee in slaap sussen. Boxtel moet zelf aan de slag, zelf een brede energiediscussie houden. Net zoals in 2013. Toen nodigde onze partij Tweede Kamerlid Jan Vos uit voor een werkbezoek. Dat was de start van breed landelijk verzet tegen proefboringen naar schaliegas."

Op gebied van duurzaamheid werkt het gemeentebestuur momenteel (samen met mbo-school Helicon) aan de invulling van Green Tech Park, een pilot om energie te winnen uit groen restafval. Maar óók is het college bezig met het vinden van een nieuwe toekomst voor het voormalig milieueducatiecentrum De Kleine Aarde dat in 2010 failliet ging. Op beide fronten is de gemeente echter afhankelijk van andere partijen, stellen B. en W.

Als het gaat over De Kleine Aarde vindt Balans dat wethouder Van de Wiel heeft gefaald: ,,Concrete invulling lijkt verder weg dan ooit. Om te jammeren dat de gemeente zelf niet alles in de hand heeft, is een zwak excuus voor het 'niet vasthebben van het stuur' in dit dossier." Fractievoorzitter Van den Hoven van INbox is minder kritisch, maar wel terughoudend: ,,Pas na 5 januari (als de gemeenteraad praat over de diverse initiatieven voor De Kleine Aarde - red.) kunnen we zeggen of het hoopgevend is.

MEER VAART MAKEN

PvdA/GroenLinks geeft aan dat het begrip duurzaam inhoudelijk vervaagt en dringt erop aan meer vaart te maken. Ook zou volgens deze fractie het onderwerp misschien wel anders benaderd moeten worden. ,,Niet meer denken in grote prestigeprojecten, maar kleinschalig, op de maat van de inwoners van Boxtel." Het CDA stelt dat veel is geïnvesteerd zonder tastbaar resultaat; de fractie ziet graag meer professionaliteit en daadkracht: ,,Deze projecten moeten uit de hobbysfeer." Ook de SP vindt dat het tijd wordt voor dat er een concrete invulling komt.

Combinatie95 noemt Green Tech Park 'bijzonder kansrijk'. De pilot kan voor de regio en ver daarbuiten als voorbeeld gaan functioneren: ,,Door dit project komt de ambitie om Boxtel energie-neutraal te maken een grote stap dichterbij en gaan we over naar een circulaire economie waar afval weer grondstof wordt."

Jong en oud demonstreerden twee jaar geleden tegen schaliegas.
    ...WIM VAN DER ZANDEN...
    ...MARRIA VAN DEN HOVEN...
         ...PETER VAN DE WIEL...