Dringend behoefte aan ontzorging

Project voor dagbesteding wordt opgestart in 2016

Lonneke Hoondert

Het CDA zat in november samen met Combinatie95 aan tafel tijdens een serie bijeenkomsten voor mantelzorgers. Daar gingen ze in gesprek met mantelzorgers over hun persoonlijke, vaak schrijnende, situaties. ,,Ik denk dat we allemaal ontdaan waren van wat er uit die gesprekken naar voren kwam", vertelt fractievoorzitter Hélène van As van het CDA.

Van As geeft aan dat met name de behoefte aan ontzorging van de mantelzorger de boventoon voerde tijdens de gesprekken. Dagbesteding zou hierin een belangrijke rol kunnen spelen. ,,De groep mensen zonder zorgindicatie valt buiten de boot en vereenzaamt. Aan 'gewone' activiteiten van ouderenbonden en buurthuizen kunnen ze vanwege hun beperking vaak niet deelnemen, maar een dagopvang is weer een stap te ver. Daarvoor heb je ook een indicatie nodig en de mantelzorger mag bij dagopvang vaak niet mee. Er is behoefte aan een plek waar mantelzorger én patiënt zichzelf kunnen zijn en even ontzorgd worden", licht Van As toe.

Een dergelijke voorziening voor dagbesteding heeft Boxtel niet. ,,Een dagbesteding waar mantelzorgers samen met degene voor wie ze zorgen heen kunnen, zodat ze hun wereld kunnen vergroten, dát hebben ze nodig. Mantelzorgers hebben behoefte aan een moment waar ze andere mantelzorgers ontmoeten en ervaringen delen. Maar ook aan een plek waar ze voor een paar uur hun vriend of familielid in professionele handen kunnen achterlaten om zo even op adem te komen", schetst de fractievoorzitter. ,,We begrepen van Steunpunt Mantelzorg van ContourdeTwern, dat de instelling in 2014 op verzoek van de gemeente al een onderzoek heeft gedaan naar de mogelijkheden van dagbesteding in Boxtel. Onderdeel van dat plan is om in 2015 een proef te starten met dagbesteding in de wijk Oost. Met dit plan is niets meer gebeurd sinds het aan het gemeentebestuur is gepresenteerd."

Brief aan B. en W.

In een brief aan B. en W. dringen het CDA en Combinatie95 er bij het college op aan om zo snel mogelijk te starten met de proef uit het plan van ContourdeTwern. Daarbij schatten ze in dat de kosten goed te overzien zijn. ,,Een sociaal medewerker, die kan verbinden en creatief is, heeft zes tot acht uur per week nodig om dit op te zetten en draaiende te houden. Zeker wanneer deze ondersteund wordt door goed opgeleide vrijwilligers", aldus Van As. Wanneer de proef een succes blijkt, hopen de politieke partijen dat deze uitgerold kan worden naar andere wijken van Boxtel en naar de dorpen Liempde en Lennisheuvel.

Wethouder Eric van den Broek geeft aan dat in samenspraak met de klankbordgroep voor mantelzorgers een conceptplan is opgesteld. De gemeente wil de respijtzorg, de mogelijkheid voor de mantelzorger om de taken tijdelijk over te dragen, meenemen in het bovengenoemde voorstel van ContourdeTwern voor dagbesteding. De bedoeling is dat dit project in 2016 stapsgewijs uitgevoerd gaat worden.

Unicum

Het gebeurt eigenlijk nooit in Boxtel: een oppositiepartij en een coalitiepartij die samen schriftelijke vragen stellen aan het college van B. en W. Toch ontving het college deze week een gezamenlijke brief van CDA en Combinatie95 over de zogeheten niet-geïndiceerde dagbesteding. Van As van het CDA en Ineke van Giersbergen van Combinatie95 voerden daar in het woord. ,,Wat betreft zorg zitten wij op één lijn met Combinatie95, het is in die zin niet zo vreemd dat we samen optrekken in onze vraagstelling aan B. en W", aldus Van As.