Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

al 25 jaar een vast evenement op tweede kerstdag

Kroketten op het menu bij Kerst-In...

Het idee voor de Kerst-In komt uit Dordrecht. ,,Een medewerkster van STUW, de voorloper van welzijnsorganisatie ContourdeTwern, hoorde van een initiatief waarbij mensen elkaar ontmoetten op Tweede Kerstdag en haalde dit naar Boxtel", legt Frans van de Wiel uit. Hij en Steenbakkers werkten voorheen bij STUW en werden verantwoordelijk voor de Kerst-In. De eerste editie vond plaats in gemeenschapshuis De Rots. ,,We zorgen voor wat entertainment en bestelden eten uit de keuken van het Liduinaziekenhuis", aldus Steenbakkers. Vervolgens werd de Kerst-In jarenlang in de activiteitenruimte van STUW in Sint-Ursula georganiseerd. Toen daar geen plek meer was, vond het evenement twee jaar geleden plaats in gemeenschapshuis De Walnoot. Vorig jaar kon de organisatie weer terecht in Sint-Ursula, maar dit jaar zijn bezoekers weer welkom in De Rots. ,,De cirkel is rond", grinnikt Steenbakkers. ,,Het is onze bedoeling hier te blijven. Mensen vinden een vaste plek prettig", voegt Van der Aa toe.

Het concept is in al die jaren niet veranderd. ,,We starten de eerste twee uur met een open programma, waar mensen kunnen binnenlopen. Vaak komen dan ook kinderen en kleinkinderen mee. Vervolgens starten we om 18.00 uur met de Brabantse koffietafel, waarvoor mensen zich vooraf aanmelden", aldus Frans van de Wiel. ,,Er zijn altijd mensen die meteen starten met kaarten, daarnaast kunnen bezoekers een praatje maken met elkaar of genieten van het entertainment. Veel mensen houden Tweede Kerstdag vrij om naar de Kerst-In te komen", voegt Jeanne van de Wiel toe. ,,We proberen jaarlijks nieuwe artiesten te regelen, maar tweede kerstdag is vaak een lastige dag." Dit jaar zijn de Liempdse troubadour Jan van der Heijden en goochelaar Ignacio van de partij.

orgel

Ook organist Wil van den Broek is al 24 jaar aanwezig. Hij werd in 1992 als 20-jarige leerling van de toenmalige Streekmuziekschool gevraagd de middag muzikaal op te luisteren. MIK Kunsteducatie stelde jaarlijks tegen een kleine vergoeding het orgel beschikbaar. ,,Vanwege het faillissement moesten we op zoek naar een nieuw orgel. Via via heb ik dat kunnen regelen", aldus Steenbakkers. ,,Ieder jaar in september belt Wil ons met de vraag of we weer van zijn diensten gebruik willen maken. Hij hoeft het niet te vragen, want hij staat vast op de lijst", vertelt Jeanne van de Wiel.

Tijdens de eerste edities van de Kerst-In zorgden de organisatoren voor een chique kerstdiner, sinds vorig jaar is gekozen voor een Brabantse koffietafel, waaraan supermarkt Jumbo en Bloemsierkunst Marimba een bijdrage leveren. ,,We krijgen geen subsidie meer van de gemeente en wilden het evenement laagdrempelig houden", legt Jeanne van de Wiel uit. ,,Bovendien horen we van mensen dat ze de soep, kroketten en gehaktballen met brood die op het menu staan heerlijk vinden, nadat ze op Eerste Kerstdag vaak al een groot diner voorgeschoteld krijgen."

De laatste jaren trekt de Kerst-In gemiddeld vijftig bezoekers. ,,En ieder jaar zie ik weer nieuwe gezichten", aldus Jeanne van de Wiel. ,,Zolang er animo voor het evenement is, blijven we dit met veel plezier doen." Vanwege het zilveren jubileum heeft de organisatie gezorgd voor een klein geschenk. ,,Daarnaast krijgen we van Bloemsierkunst Marimba altijd kerststukjes om de tafels mee op te moeilijken", vertelt Van der Aa. ,,Mensen mogen deze na afloop mee naar huis nemen. Vaak reserveren ze al een plantje bij binnenkomst..."

Aanmelden voor de Brabantse koffietafel, die vijf euro per persoon kost, kan In De Rots op woensdag 16 december van 10.00 tot 11.00 uur of op donderdag 17 december in Sint-Ursula van 10.00 tot 12.00 uur.

FOTO BOVEN: De organisatie van de Kerst-In. Van links naar rechts: Frans van de Wiel, Bets Lammers, Jeanne van de Wiel, Wil van der Aa en Rien Steenbakkers. Niet op de foto: Thea Klomp. (Foto: Annelieke van der Linden).


Oosterhof

in teken van

'Proef de Kerst'

Linda van Boeckel van kapsalon Haartrend van Hees en Barbara Brinckman van de Poolse specialiteitenwinkel Lukullus trekken zaterdag 19 december de kar bij de organisatie van een heuse kerstmarkt in het Boxtelse winkelcentrum Oosterhof. De kerstmarkt is te bezoeken van 15.00 tot 20.00 uur.

Het concept van Moonlight shopping, waarbij mensen tot tien uur 's avonds de boodschappen doen, hebben de winkeliers losgelaten. ,,Dit jaar willen we de kerstsfeer in Oosterhof brengen en het boodschappen doen leuker maken. Tussen 15.00 en 18.00 uur is er van alles te doen voor de kinderen en tussen 18.00 uur en 20.00 uur kunnen volwassenen meedoen aan onze kerstbingo, daar kunnen ze allerlei prijzen winnen die beschikbaar zijn gesteld door onze winkeliers", vertellen Van Boeckel en Brinckman enthousiast. Tussen 15.00 en 17.00 uur kan iedereen een gratis bingokaart afhalen voor het bingospel dat gepresenteerd wordt door Liempdenaar Youri Berkelmans.

De kerstmarkt heeft het thema 'Proef de Kerst' en in het licht daarvan richten ondernemers uit het winkelcentrum hun kramen in, om klanten allerlei kerstlekkernijen te laten proeven en ideeën op te laten doen wat betreft kerstcadeaus en -versieringen. ,,Terwijl de ouders hun kerstinkopen doen, kunnen kinderen knutselen, zichzelf laten schminken of een mooie kerstfilm kijken", licht Van Boeckel toe. ,,Het enige dat we nu nog zoeken is iemand die voor kerstman wil spelen", lachen de twee winkeliers.


Elly van Weert

exposeert in

De Stenen Hut

De Boxtelse kunstenares Elly van Weert exposeert momenteel schilderijen in De Stenen Hut aan de Parklaan in Vught.

Van Weert schildert flora en fauna en heeft een aantal fraaie werkstukken opgenomen in de expositie, die is ingericht het ontmoetingscentrum van Reinier van Arkel. Belangstellenden zijn hier dagelijks tussen 10.00 en 16.00 uur welkom.