Kinderen van de Theresiaschool poseren bij hun robotparcours. Philipssponsors Jos Nelis (midden) en Anja Welvaarts (links) en initiatiefneemster Irene Colenbrander zijn trots op hun team. (Foto: Peter de Koning).
Kinderen van de Theresiaschool poseren bij hun robotparcours. Philipssponsors Jos Nelis (midden) en Anja Welvaarts (links) en initiatiefneemster Irene Colenbrander zijn trots op hun team. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Theresiaschool Lennisheuvel doet mee met Lego League

Robots programmeren in de klas

Lonneke Hoondert

De Provinders hebben ze zichzelf genoemd: het team van de Sint Theresiaschool in Lennisheuvel dat dit jaar voor het eerst meedoet aan de Lego League. Een wedstrijd waarbij kinderen spelenderwijs de maatschappelijke rol van techniek en technologie onderzoeken. Zaterdag doen de Provinders, een samenstelling van de woorden professionals en uitvinders, mee aan de regiofinale in Tilburg.

Voor de wedstrijd moeten de leerlingen zelf een robot bouwen en programmeren, die tijdens de wedstrijd een parcours aflegt. Enthousiast tonen de bouwers wat hun robot allemaal moet gaan doen tijdens de regiofinale. Objecten verplaatsen, bepaalde banen afleggen en objecten optillen. ,,We gaan waarschijnlijk niet winnen, want we krijgen de robot niet goed geprogrammeerd, maar onze teamregel is dat we vooral plezier moeten hebben, dat gaat wel lukken", glundert Bas Colenbrander. ,,Het bouwpakket kwam een maand te laat binnen, waardoor we behoorlijk wat vertraging hebben opgelopen", licht Irene Colenbrander toe. De moeder van Bas nam het initiatief om mee te doen aan de Lego League.

Trash Trek

Het thema van dit jaar is Trash Trek gedoopt en dat houdt in dat de leerlingen, naast het bouwen van de robot, zelf een oplossing moeten bedenken voor een bestaand afvalprobleem. In het geval van de Theresiaschool togen de kinderen naar de McDonalds in Best. ,,Mijn moeder zegt altijd dat het eten daar niet goed voor je is, maar het was daar juist hartstikke schoon", vertelt Bas. De techneuten bedachten voor de hamburgerketen een machine die de handen wast en tegelijkertijd het water recycled. ,,Want ze gooien daar wel duizend handschoenen per dag weg", zegt Mat van den Nieuwenhof afkeurend.

Tijdens de wedstrijd worden de jonge deelnemers ook beoordeeld op hun core values, oftewel of ze respectvol naar elkaar en sportief hebben samengewerkt. Hun bevindingen tonen ze de jury in een presentatie waar ze zelfs nog tijdens het interview ijverig aan werken. Eén van de kernwaarden is dat ontdekken belangrijker is dan winnen.

Geen meisjes

Alle deelnemers hebben hun eigen taken in het project. Zo hielp Mat mee met het bouwen van de robot en maakte Bas een begin aan de programmering van het apparaat. ,,Dit is veel leuker dan school. Daar leer je alleen volgens het boekje en nu mag ik zelf van alles verzinnen", zegt Bas. Jop Schellekens doet vooral mee vanwege de kans om met Lego een robot te bouwen en zit driftig te werken aan de presentatie voor de finale. ,,Meedoen leek me echt cool. Ik bouw thuis vaak met Lego. Ik verzin graag nieuwe dingen om te bouwen."

Het valt op dat alleen jongens in het team zitten. ,,Termen als programmeren en bouwen schrikt meiden jammer genoeg af. Ik hoop dat ze zien hoe leuk we het dit jaar hebben gehad en ze volgend jaar wel mee willen doen," zegt Irene hoopvol.

Jet-Net Junior

Jos Nelis en Anja Welvaarts, die namens Philips een kijkje nemen tijdens de bijeenkomst van de jonge wetenschappers, benadrukken het belang van onderwijs in technologie op basisscholen. Jos en Anja zijn beiden het gezicht van Philips Jet-Net Junior. Een landelijk programma waarbij toonaangevende technologische bedrijven, kinderen in aanraking laten komen met wetenschap en techniek.

Philips werd door Irene benaderd om een rol te spelen in technisch onderwijs op de Theresiaschool. ,,Onze kinderen zijn onze toekomst. Ik heb zelf bij Heijmans gewerkt en daar worstelden we continu met de vraag hoe we jong technisch geschoold personeel konden aantrekken. Ik zie aan mijn twee kinderen dat ze enorm behoefte hebben aan technisch onderwijs. De school biedt een standaardprogramma, maar ik wil mijn kinderen meer bieden. De technologische ontwikkelingen gaan zo snel, ik wil dat ze daarin mee kunnen. Andere ouders sloten zich aan en als ouders begeleiden we nu dit project, want de leerkrachten hadden een te volle agenda," vertelt de Boxtelse.

Na de uitnodiging van Irene ging Jos het gesprek aan met schooldirecteur Tom van Esch om te kijken hoe techniek in de toekomst meer geïntegreerd zou kunnen worden in het schoolprogramma. Een opstap was deelname aan de Lego League en Philips besloot de basisschool te sponsoren door de kosten voor het bouwpakket van de robot op zich te nemen.

Bèta-awareness

Jos hoort vaak van volwassenen dat zij als kind dachten dat techniek niets voor ze was. Bijvoorbeeld doordat ze scheikunde te saai of te theoretisch vonden. Uiteindelijk bleken zij er toch talent voor te hebben. ,,De praktijk blijkt heel anders dan wat er vanuit de schoolboeken geleerd wordt. Maar weinig leerlingen die een technisch profiel kiezen stromen door in een technisch beroep. Wij zijn van mening dat je kinderen daarom al vroeg moet laten kennismaken met technologie. Alles om ons heen heeft te maken met techniek, het is goed om kinderen daar op jonge leeftijd al bewust van te maken en de interesse aan te wakkeren. Op scholen heerst amper bèta-awareness," legt Jos, die overigens ooit begon als onderwijzer, uit.

Schooldirecteur Tom valt Jos bij: ,,Ons onderwijsprogramma is nog niet ingericht op het geven van technologisch onderwijs, maar op dit moment zijn we druk bezig een nieuwe visie neer te leggen. Deze visie baseren we op de nieuwe leerlijn '21st century skills'. In de toekomst zal technologie een grote rol gaan spelen in de maatschappij en we hopen straks onze leerlingen daar klaar voor te kunnen stomen middels een nieuw lesprogramma. Vaardigheden zoals probleemoplossend vermogen, creativiteit en samenwerken staan daarin centraal."

FOTO BOVEN: Het Lego League-team van de Theresiaschool poseert trots bij het robotparcours. Anja Welvaarts (links) en Jos Nelis (midden) van Philips zijn evenals initiatiefneemster Irene Colenbrander (rechts) trots op 'hun' team. (Foto: Peter de Koning).