Afbeelding
Foto: Peter de Koning

AFSCHEID ALS VOORZITTER UNIE VAN WATERSCHAPPEN

Watergraaf Peter Glas nu ook officier

Watergraaf Peter Glas van waterschap De Dommel in Boxtel is gistermiddag bij zijn afscheid als voorzitter van de Unie van Waterschappen benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. De versierselen die horen bij deze koninklijke onderscheiding werden in Den Haag opgespeld door minister Melanie Schultz van Haegen.

Boxtelaar Glas trad aan als watergraaf in 2003 en geeft sindsdien leiding aan het waterschap in Boxtel. In 2010 werd hij tevens aangesteld als voorzitter van het landelijk bestuur van de Unie van Waterschappen, waarvan 23 waterschappen lid zijn en waar in totaal meer dan tienduizend mensen werkzaam zijn. Minister Schultz van Haegen stelde bij de uitreiking van de koninklijke onderscheiding dat Glas het huidige Nederlandse waterbeheer en het waterschapsbestel in sterke mate heeft vormgegeven. Hij heeft veel betekend voor de innovatie van het bestel en sloot gedurende de economische crisis zogeheten 'green deals' waarmee milieuvriendelijke initiatieven meer kans kregen. Glas was nauw betrokken bij de ontwikkeling van waterschappen tot energie- en grondstoffabrieken.

De minister riep in Den Haag de lokale verdiensten van Glas in herinnering. Als watergraaf was hij in samenwerking met de gemeente Boxtel belast met de uitvoering van het ambitieuze project Dommel door Boxtel. Schultz van Haegen omschreef dat project als een grote impuls voor natuur, cultuur en recreatie. Glas was ook actief voor Circo Circolo op landgoed Velder en is momenteel verbonden aan planvorming voor voormalig milieu-educatiecentrum De Kleine Aarde.

Op maatschappelijk terrein is de watergraaf onder meer als reservist verbonden aan de Koninklijke Landmacht en maakt hij deel uit van de raad van commissarissen van de Nederlandse Waterschapsbank. Ook is hij lid van de Provinciale Raad Gezondheid Brabant en bekleedt hij het voorzitterschap van het OESO Water Governance Initiative. Ook is hij bestuurslid van de Noord-Brabantse Waterschapsbond en is hij vice-voorzitter van stichting Stabat Mater. Daarnaast is Glas actief binnen de Stuurgroep Deltaprogramma en heeft hij zitting in de werkgroep Veerkrachtig Bestuur.

FOTO ONDER: Watergraaf Peter Glas is gistermiddag in Den Haag koninklijk onderscheiden. Hij werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau met de zwaarden. (Foto: Peter de Koning).