Anton van de Ven bezoekt de kerststal van Riet van der Heijden aan de Keefheuvel in Liempde. De kribkesroute start vrijdag 11 december. (Foto: Peter de Koning).
Anton van de Ven bezoekt de kerststal van Riet van der Heijden aan de Keefheuvel in Liempde. De kribkesroute start vrijdag 11 december. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Kribkesroute van heinde en verre bezocht

Liempde telt 180 verlichte kerststallen

Lonneke Hoondert

Initiatiefnemer Anton van de Ven deed het idee op in buurprovincie Limburg. Inmiddels is het verworden tot een oer-Liempds evenement: de jaarlijkse Kribkesroute rondom de kerstdagen. Liempdenaren zetten vanaf vrijdag 11 december tot en met Driekoningen op 6 januari hun kerststallen buiten en vormen zo met hun 'kribkes' een fiets- of wandelroute door het dorp.

,,Ik liep door het Limburgse Epen en werd gegrepen door het tafereel daar: al die verlichte kerststallen buiten in de sneeuw. Een prachtig gezicht", vertelt de Liempdenaar enthousiast. Van de Ven besloot vervolgens een Kribkesroute in zijn eigen woonplaats Liempde te introduceren. Met succes, want waar in 2012 al meteen 53 inwoners meededen, zetten drie jaar later 180 huishoudens hun kerststallen in de straten van Liempde.

Bezoekers komen van heinde en verre om de populaire route af te leggen langs de verschillende stalletjes. Van de Ven heeft zelfs een keer een gezin uit Doetinchem op de stoep gehad. Zij waren via Facebook op de hoogte gebracht van de route. ,,De vierde editie van het kerststallen-evenement bestaat uit twee wandelingen, die zichzelf ook lenen voor een mooie fietstocht. De Liempdse buurtschappen Hezelaar, Kasteren, Kleinder Liempde en Vrilkhoven doen namelijk ook mee", licht de Liempdenaar toe.

,,Het bijzondere is dat mensen steeds creatiever hun kerststallen inrichten. Zo is er bijvoorbeeld een kerststal met Nijntje-figuren in de hoofdrol. Het wordt wel steeds moeilijker om elk jaar iets nieuws voor de deur te zetten." De initiatiefnemer is nog bezig met zijn eigen 'kribke'. ,,Ik zoek naar geschikte paspoppen van ongeveer 1.20 meter. Ik ben eigenlijk nét iets te laat begonnen", geeft Van de Ven lachend toe.

Nieuwe kerststal

In november onthulde Van de Ven dat hij samen met Jan en Hans Kuppens een nieuwe kerststal aan het bouwen was. Tijdens de aankomende editie van de Kribkesroute maakt dit nieuwe 'kribke' haar opwachting. De kerststal krijgt een bijzondere plek: de gerestaureerde kiosk in het Concordiapark. ,,De inwoners zullen blij verrast zijn als ze de nieuwe kerststal in hartje Liempde zien", gaf hij eerder al aan. De oude kerststal was door slijtage en vocht niet meer toonbaar en al vroeg in het jaar ging Van de Ven op zoek naar een alternatief. Die vond hij bij de Sint-Jorisparochie in Eindhoven. De kerk sloot en wilde haar kerststalbeelden graag overdoen aan de Liempdenaar.

Routeborden

,,Ondanks dat veel Liempdenaren deelnemen, is het best lastig de route sluitend te krijgen", vertelt de initiatiefnemer. ,,Soms willen mensen niet meedoen, omdat ze in een moeilijk vindbare straat wonen en bang zijn dat er te weinig bezoekers langs hun kerststal komen. Daar probeer ik altijd wat op te verzinnen", zegt Van de Ven vastbesloten. Daarom introduceerde de Liempdenaar dit jaar de gele en oranje route. Van de Ven toont de verschillende routes op het kleine stratenplan van Liempde in de folder. ,,Langs de routes hebben we nu ook borden geplaatst, zodat het publiek weet langs welke straten ze moet lopen en geen enkele kerststal mist."

Heeft Van de Ven ook plannen om de Kribkesroute in Boxtel te introduceren? ,,Nee, dit is echt iets Liempds, dat krijg je niet zomaar elders van de grond", zegt hij resoluut.

WinterWonderZondagen

Liempde pakt dit jaar rondom kerst groots uit. Begin november werd het dorp voorzien van acht kilometer kerstverlichting, onder de noemer Liemt in het Licht, om de feestdagen extra sfeer te geven. Op de zondagen 20 en 27 december organiseert het dorp de WinterWonderZondagen. Tijdens deze zondagen kunnen deelnemers aan de kerststallenwandeling genieten van allerlei activiteiten die langs de Kribkesroute en in het centrum plaatsvinden. Zo zijn er muziekoptredens, theateracts en kramen met hapjes en drankjes voor de inwendige mens. Liefhebbers kunnen zelfs met ludiek vervoer de route afleggen: er is keuze uit een treintje, vierpersoonsfietsen of op een kar achter een ezel.

Liemt Lopt Uit

Vrijdag 11 december trapt Liempde het feestseizoen af met de kerstmarkt Liemt Lopt Uit op het Raadhuisplein. De kerstmarkt vindt plaats rondom het Raadhuisplein in Liempde van 18.30 tot 22.00 uur. Uiteraard wordt het kerstevenement opgeluisterd door Liempdse muziekverenigingen, zijn er kerstbomen te koop en staan er verschillende kraampjes. Tijdens de kerstmarkt vindt een loterij plaats waarbij winnaars bonnen ontvangen van ondernemers die zijn aangesloten bij Op Liemt Gemunt. Ook wordt, zoals elk jaar, het eindbedrag van het spaarprogramma bekendgemaakt en krijgen de Liempdse verenigingen cheques uitgereikt. Op de avondmarkt verkoopt de Liempdse Boeremert originele boerenkledij. Toegang tot de kerstmarkt is gratis, evenals de koffie, thee, limonade en chocolademelk.

Folders

Tijdens Liemt Lopt Uit worden de folders met de route van de Kribkesroute uitgedeeld. Daarnaast is de routekaart te downloaden op www.kribkesrouteliempde.nl en af te halen bij diverse Liempdse horecagelegenheden. Startpunten van de route zijn Café De Durpsherberg, Café 't Groene Woud, Café 't Huukske, Het Wapen van Liempde en 't Struifhuis.

FOTO BOVEN: Anton van de Ven bezoekt de kerststal van Riet van der Heijden aan de Keefheuvel in Liempde. De Kribkesroute wordt vrijdag 11 december afgetrapt tijdens Liemt Lopt Uit. (Foto: Peter de Koning).