COPY-PASTE: HERGEBRUIK IN DE KUNST

Museum MuBo verrast met
interactieve tentoonstelling

Het Boxtelse museum MuBo, waar tot medio januari een tentoonstelling te zien is over zeventig jaar Brabants Centrum, presenteert in samenwerking met de Kunstbalie uit Tilburg een eigentijdse tentoonstelling over het hergebruik van beelden, teksten en objecten in de kunst. De expositie is te zien van 19 december tot en met 14 februari.

De nieuwe multidisciplinaire tentoonstelling bestaat uit zeven vernieuwende kunstwerken, gemaakt uit bestaand materiaal door negen kunstenaars. Bij elk kunstwerk nodigt een activiteit kinderen én volwassenen uit met het kunstwerk aan de slag te gaan met verrassende resultaten.

De tentoonstelling gaat over het opnieuw gebruiken van bestaande dingen in kunstwerken. Zo wordt oud ijzer een vreemde geluidsmachine en kun je nieuwe gedichten maken met bestaande zinnen. Een ouderwetse kopieermachine wekt zelfgemaakte tekeningen tot leven op het plafond en met bestaande foto's is een collage gemaakt van een fantasiewereld. Spectaculair is de animatiefilm, het ultieme filmverhaal gemaakt uit 65.000 uitgeprinte filmbeelden uit driehonderd filmklassiekers van James Bond tot Frankenstein.

NEGEN KUNSTENAARS

Negen (inter)nationale kunstenaars hebben de zeven kunstwerken ontworpen en gemaakt. Zo zien we Kouwe Kermis van de Belgische audiomachinist Geert Jonkers, Planed van het wereldberoemde kunstenaarsduo Gilbert & George, Watervallen van de Nederlandse fotografe Winifred Limburg, Fast Film van de Oostenrijkse cineast Virgil Widrich, Stiftgedichten van de Belgische dichter Dimitri Antonissen, Godmode van Belgische mediakunstenaar Tim Knapen en de Poetry Feeder van het duo Cheryll Gallaway en Leonieke Rammelt.

,,Je kunt de kunstwerken niet alleen zien en beleven, maar ze inspireren juist ook om als bezoeker, jong en oud, zelf aan de slag te gaan", legt secretaris Willem van Vossen van MuBo uit. ,,Bij elk kunstwerk ligt een eenvoudige uitleg hoe je zelf je eigen kunstwerk, gedicht en film kunt maken. Het wijst zich vanzelf en waar nodig kan altijd een beroep worden gedaan op de aanwezige MuBo-medewerkers.

Copy-Paste is volgens Van Vossen 'een eigentijdse en interactieve tentoonstelling voor jong en oud om samen met de kinderen te bezoeken'. ,,Het is ook een echte aanrader voor de kerstvakantie." De entreeprijs voor volwassenen is 3,50 euro en voor kinderen van 12 jaar en ouder twee euro. Voor kinderen tot 12 jaar is de toegang gratis, mits onder begeleiding van een volwassene. MuBo is geopend op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur, ook op Tweede Kerstdag. Op Eerste Kerstdag is MuBo gesloten.

Meer weten? Kijk naar het filmpje: www.klunky.nl/artikel/copy-paste.