De mannelijke rol van Simon Zelotes wordt in de Boxtelse rockopera 'Jesus Christ in Concert' vertolkt door drie vrouwen: Mariëlle Geelen, Lisa van Nunen en Petra Spanjers. (Foto: Peter de Koning).
De mannelijke rol van Simon Zelotes wordt in de Boxtelse rockopera 'Jesus Christ in Concert' vertolkt door drie vrouwen: Mariëlle Geelen, Lisa van Nunen en Petra Spanjers. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

KAARTVERKOOP VOOR ROCKOPERA IN VOORMALIGE HEILIG HARTKERK VAN START

'Boxtel gaat Jesus Christ Superstar beleven'

MARC CLEUTJENS

'Jesus Christ in Concert'. Dat is de officiële titel waarmee de rockopera Jesus Christ Superstar in maart driemaal wordt opgevoerd. De voormalige Heilig Hartkerk biedt het perfecte decor voor het indrukwekkende werkstuk van Andrew Lloyd Webber en Tim Rice waarin het lijdensverhaal van Jezus wordt verteld door Judas. De digitale kaartverkoop is vanaf heden gestart en loopt via de website van Podium Boxtel.

Vrijdag 18, zaterdag 19 en zondag 20 maart wordt Jesus Christ in Concert opgevoerd in de vroegere Heilig Hartkerk. De voorstellingen op vrijdag en zaterdag worden 's avonds om 20.15 uur opgevoerd, op zondag begint een matineevoorstelling om 15.00 uur. Initiatiefnemer Roeland Heesbeen en voorzitter Paul van Alphen van Podium Boxtel, die de productie ondersteunt, rekenen op een stormloop op de kaarten en houden stiekem rekening met een vierde uitvoering. De Heilig Hartkerk is om die reden ook op donderdag 17 maart gereserveerd.

De lokale bewerking van Jesus Christ Superstar gaat Boxtel in vervoering brengen, zo is de verwachting van alle betrokkenen bij het spektakel. Sinds de eerste audities plaatsvonden in Podium Boxtel is een hechte groep zangers, acteurs en muzikanten samengesteld die wekelijks met veel enthousiasme repeteert in de voormalige pastorie van de Breukelse kerk. Na de jaarwisseling zullen de repetities zich waarschijnlijk verplaatsen naar een nabijgelegen schoolgebouw waar meer ruimte is voor acteerspel en de band.

De cast van Jesus Christ in Concert zal naast de reeds vastgelegde zangers en acteurs ook bestaan uit een grote groep kinderen van basisscholen in Boxtel. Alle scholen zijn uitgenodigd om drie leerlingen te leveren, die als figurant willen meedoen aan de productie. Verder is een dansgroep van Tiga in de arm genomen en zal een team van Gemmy Schellekens werken aan de choreografie van de dansers.

WERKGROEPEN

Deze week vonden cruciale gesprekken plaats over de definitieve inrichting van het monumentale kerkgebouw dat begin dit jaar aan de eredienst werd onttrokken. Muzikaal leider Dave Hanhart en regisseur Anke Heesbeen hebben zich gebogen over de aankleding van de kerk. Vast staat dat het complete gebouw onderdeel zal uitmaken van de voorstelling. ,,Natuurlijk wordt op het vroegere altaar een groot podium gebouwd waar het verhaal gespeeld zal worden", vertelt initiatiefnemer Roeland Heesbeen. ,,Maar daarnaast gaan we ook andere plekken in de kerk benutten zodat het publiek Jesus Christ Superstar van alle kanten gaat beleven", vult voorzitter Van Alphen van Podium Boxtel aan. ,,Er zal nog lang over nagepraat worden."

Om Jesus Christ in Concert goed te kunnen voorbereiden, wordt de grote groep vrijwilligers die zich heeft gemeld verdeeld over acht werkgroepen, die zich onder meer gaan bezighouden met logistiek, decorbouw, kleding en attributen en natuurlijk veiligheid. ,,We hebben een uitgebreid veiligheidsplan geschreven om ervoor te zorgen dat de Heilig Hartkerk een geschikte plek is voor dit theaterspektakel waar per voorstelling 450 bezoekers plaats kunnen nemen op de kerkbanken", vertelt Van Alphen.

Binnen de werkgroepen wordt ook gekeken naar de inrichting van horecapunten in de kerk en wordt het parkeren van auto's en het stallen van fietsen rond de kerk in kaart gebracht. Nog niet bekend is waar parkeerplekken gereserveerd worden; het plein voor de Heilig Hartkerk blijft tijdens de uitvoeringen om veiligheidsredenen autovrij. Onder meer het Breukelsplein en de parkeerplaats bij het NS-station aan de Parallelweg Noord zijn in beeld. ,,We verwachten dat het publiek vooral uit Boxtel en directe omgeving zal komen, dus kom op de fiets", stelt Van Alphen.

KAARTVERKOOP

De voormalige Heilig Hartkerk biedt bij elke voorstelling plaats aan maximaal 450 bezoekers. Toegangskaarten zijn in de voorverkoop uitsluitend te koop via de website van Podium Boxtel (www.podiumboxtel.nl), bij de Boxtelse verkooppunten zijn om logistieke redenen geen kaarten te koop. De kerk wordt verdeeld in drie rangen; kaarten kosten in de voorverkoop 12,50 euro, 15 euro en 22,50 euro. Per rang worden geen stoelnummers toegekend, bij de opening van de kerk bezet het publiek op volgorde van binnenkomst de kerkbanken.

Opvallend is de samenwerking van de theatermakers met andere partijen in Boxtel. Zo is een actie opgezet om cliënten van Eet met je hart - vaak zijn dat eenzame ouderen - de kans te bieden om de voorstelling Jesus Christ in Concert te bezoeken. Daarnaast zet Stichting Brabants Centrum een actie op voor cliënten van de Voedselbank Boxtel.

Stichting Brabants Centrum en woonstichting Sint Joseph trekken bij dit initiatief samen op. Ze bieden abonnees van de krant die tevens huurder van Sint-Joseph zijn de kans om kaarten tegen gereduceerd tarief aan te schaffen. Huurders worden daarover volgende week via huurderskrant Deurpost geïnformeerd. In een advertentie wordt deze week informatie verstrekt over de Boxtelse theaterproductie.

Tijdens de voorstellingen vragen de organisatoren het publiek in witte kleding te verschijnen. Om die reden staat prominent in alle uitingen: 'dresscode white'.

De organisatoren van Jesus Christ in Concert zijn dringend op zoek naar meer vrijwilligers. Belangstellenden kunnen zich melden via e-mail: jcheilighart@gmail.com.