Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

ZILVERLINDES VERVANGEN KASTANJEBOMEN BIJ OPENBARE BEGRAAFPLAATS

Boxtel weerspreekt klachten over beheer Munsel

Het gemeentebestuur van Boxtel spreekt tegen dat het onderhoud van de openbare begraafplaats Munsel te wensen overlaat. Daarmee reageert het college van B. en W. op vragen van oppositiepartij Balans, die deze week stelde dat 'herhaaldelijk' klachten over het groenbeheer bij de partij terechtkomen. De gemeente Boxtel kent die klachten niet en kan zich bovendien niet herkennen in de kritiek. ,,Onze begraafplaats ziet er spic en span uit, de beheerder werkt er met ziel en zaligheid", reageert wethouder Herman van Wanrooij.

De klachten over het onderhoud op de begraafplaats Munsel zijn evenwel niet nieuw. In de rubriek Vrije Tribune in Brabants Centrum hebben lezers de voorbije jaren tweemaal kritisch gereageerd op de wijze waarop het groen op het kerkhof onderhouden wordt. Die ingezonden brieven riepen felle reacties op van inwoners die juist wél tevreden zijn over het onderhoud en een dikke pluim gaven aan de beheerders.

Volgens Balans gingen de recente klachten over de aanwezigheid van veel bladeren, afkomstig van de vele bomen die op en rond de begraafplaats staan. De partij toont begrip voor het feit dat in de herfst veel bladeren vallen. ,,Bij ons is er echter geen begrip voor dat deze bladeren alleen maar verplaatst worden met bladblazers en daardoor zelfs tegen en tussen de graven van dierbaren blijven liggen."

Balans riep de gemeente Boxtel deze week op het bladafval zo snel mogelijk op te ruimen. De fractie gaf ook aan dat bezoekers de laatste jaren 'iets minder tevreden' zijn over het onderhoud van de begraafplaats. ,,Mocht dit de algemene trend zijn, dan zouden wij dit betreuren", stelt Balans. ,,Dierbaren verdienen een waardige en respectvolle laatste rustplaats." De fractie roept op om de tevredenheid onder bezoekers van het kerkhof te peilen, zodat begin volgend jaar duidelijk wordt welke meningen er leven over het groenbeheer.

SFEERVOL

Volgens een woordvoerder van de gemeente Boxtel zijn geen klachten bekend over het onderhoud van de begraafplaats, die volgens velen juist een fraai parkachtig karakter heeft waar het groen al vele decennia met veel zorg wordt beheerd. ,,Door het jaar heen krijgen we juist veel complimenten voor de sfeervolle, groene aankleding van onze begraafplaats", stelt de zegsman.

Hij vult aan dat de voorbije jaren geen veranderingen in het groenbeheer op Munsel zijn doorgevoerd. ,,Net zoals vroeger wordt er elke dag gewerkt aan het groen." Onderdeel van die werkzaamheden vormt ook het opruimen van bladafval, waarover Balans deze week klaagde. ,,Vanwege het jaargetijde valt er simpelweg meer", reageert de woordvoerder.

Naast beheerder Wim Bressers is Gerard van den Broek een van de vrijwilligers op de begraafplaats. Hij is de vader van wethouder Eric van den Broek, die vanochtend op sociale media uitgebreid reageerde op de netelige kwestie. Van den Broek senior komt tweemaal per dag op de begraafplaats en helpt er als vrijwilliger mee bij het opruimen van bladeren. ,,Ik heb nooit klachten gehoord en mensen zijn juist tevreden over het groenbeheer", reageert hij. ,,Er is mij geen enkele klacht bekend. Bladeren worden elke dag zo goed mogelijk opgeruimd en afgevoerd. Maar ja, in de herfst blijven ze vallen en kun je er niet voortdurend bij blijven staan..."

Wethouder Van Wanrooij betreurt dat weer discussie ontstaat over het groenbeheer. ,,Met respect wordt elke dag aandacht besteed aan groenbeheer."

ZILVERLINDE

De gemeente Boxtel maakte deze week bekend dat de buurtbewoners die nabij de begraafplaats wonen, gekozen hebben voor een nieuwe boomsoort die aan weerszijden van de Kastanjelaan geplant zullen worden. De keuze is gevallen op zilverlindes die in januari de plek gaan innemen van de kastanjebomen, die eerder dit jaar massaal werden gekapt omdat ze besmet waren met de kastanjebloedingsziekte.

FOTO BOVEN: Begraafplaats Munsel in wintertooi. De voorbije maanden waren vaker kritische geluiden te horen over het groenbeheer van het kerkhof. (Archieffoto Albert Stolwijk).