Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

KINDERKOPJES IN SMALLE DEEL BURGAKKER NA ENKELE WEKEN ALWEER VERWIJDERD

Keistampersdorp Boxtel:
kasseien eruit en erin...

HENK VAN WEERT

De gemeente Boxtel heeft er geen gras over laten groeien. Na de kritiek van met name rolstoelers op het hobbelige wegdek van de onlangs opnieuw bestrate Burgakker, zijn de kasseien afgelopen maandag verwijderd. Als de werkzaamheden naar wens verlopen, moeten eind volgende week de nieuwe, afgevlakte kinderkopjes erin liggen.

Medewerkers van aannemingsbedrijf Heijmans haalden de keien uit het wegdek in het smalle deel aan het begin van de Burgakker. ,,We wisten waar we de nieuwe kasseien moesten bestellen en die konden snel geleverd worden. Momenteel wordt de bovenkant afgevlakt zodat mogelijk overmorgen al met de herbestrating kan worden gestart", meldde wethouder Herman van Wanrooij (Openbare Ruimte) maandag. Dat bleek iets té optimistisch. Gisteren werd nog niet gewerkt, maar vanochtend werden de keien dat toch geleverd en konden de stratenmakers dan toch aan de slag.

IN EEN ZANDBED

De afgezaagde kinderkopjes komen in een zandbed te liggen en niet in de specie, zoals elders in het centrum wel gebeurde. Dat heeft alles te maken met leidingen en kabels die onder het wegdek liggen. Die moeten makkelijk bereikbaar en dus is het zaak de voegen tussen de kasseien niet dicht te smeren met cement. ,,Mede afhankelijk van het weer hopen we dat de klus eind volgende week is geklaard", vertelde Jan-Hein Heijmans aanvullend. Heijmans is als omgevingsmanager namens de gemeente en Heijmans projectleider de bestratingswerkzaamheden in hartje Boxtel.

IN DE ROLSTOEL

Twee weken geleden ging Van Wanrooij met zijn collega, centrumwethouder Eric van den Broek, de uitdaging aan van inwoonster Ineke Platel om zelf aan den lijve te ondervinden hoe het is om in een rolstoel over de hobbelkeien te rijden. Meteen werd besloten de zogeheten kinderkopjes te vervangen; ze lagen er nog maar een paar weken opnieuw in. De herbestrating maakt deel uit van de herinrichting van de route Sta-P, tussen kasteel Stapelen en de Sint-Petrusbasiliek.

FACEBOOK

De Burgakker heeft al ruim twee eeuwen kasseien. Ze zijn nog aangekocht door de bekendste Boxtelaar aller tijden: landmeter en volksvertegenwoordiger Hendrik Verhees (1744-1813). Inwoners van Boxtel staan van oudsher bekend als keistampers. Het was een middeleeuwse schimpnaam die werd gebezigd in omliggende dorpen uit jaloezie dat Boxtel als eerste in de regio een met keien verhard wegdek kende: in de Rechterstraat. De scheldnaam werd later door de Boxtelaren als eretitel gedragen. Dat nu juist een dorp dat geroemd wordt om het stratenmakersvak een pas aangelegd wegdek weer moet opbreken is opmerkelijk...

Het Facebookbericht van deze krant over de verwijderde kasseien leidde dezeweek weer tot veel reacties. Veel mensen uitten kritiek op het opnieuw bestraten en betitelden de werkzaamheden als weggegooid geld. En ook dat is opmerkelijk, want twee weken geleden waren juist veel opmerkingen te horen op het hobbelige wegdek.

BOMEN PLANTEN

Woensdag 16 december wordt de reconstructie van de cultuurhistorische as tussen kasteel Stapelen en de Sint-Petrusbasiliek, ook wel aangeduid als route Sta-P, afgesloten. Dan worden op diverse plekken bomen geplant. Daarvoor is rekening gehouden met de aanleg van het nieuwe wegdek. Zowel in de Oude Kerkstraat als de Rechterstraat en het pleintje voor bibliotheek De Meierij aan de Burgakker zijn al uitsparingen in de bestrating open gelaten. Bij de boomgaten zijn ook zitbankjes in het wegdek verankerd.

FOTO BOVEN: Vanochtend zijn de stratenmakers van aannemingsbedrijf Heijmans gestart met het opnieuw plaveien van het smalle deel van de Burgakker. De hobbelige kinderkopjes maken plaats voor afgevlakte exemplaren zoals ook elders in het centrum te zien zijn. (Foto: Albert Stolwijk).

Afbeelding