Kees van den Aker en Cees van Rooij in een noodlokaal van de Sint-Willibrordusschool in Esch, dat gebruikt gaat worden als doe-ruimte.
Kees van den Aker en Cees van Rooij in een noodlokaal van de Sint-Willibrordusschool in Esch, dat gebruikt gaat worden als doe-ruimte. Foto: Annelieke van der Linden

'doe-ruimte' in noodlokaal Sint-Willibrordusschool

'Esch voor Elkaar: een grote olievlek'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Naar aanleiding van de veranderingen in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) stak vorig jaar een aantal Esschenaren de koppen bij elkaar om te onderzoeken welke activiteiten en diensten nog werden gemist in het dorp. De werkgroep Esch voor Elkaar werd opgericht. Inmiddels is er een wekelijks samenzijn in dorpshuis De Es, een vervoersservice en boodschappendienst. Vanaf januari komt daar ook een 'doe-ruimte' bij waar allerlei activiteiten kunnen worden gehouden, zoals timmeren en verven.

,,Voordat we een enquĂȘte hielden in het dorp hadden we zelf het idee dat er al behoorlijk veel activiteiten in Esch werden georganiseerd", aldus Cees van Rooij, initiatiefnemer van Esch voor Elkaar. ,,Toch kwam een aantal opmerkingen meerdere keren terug, zoals een boodschappendienst en vervoer naar de dokter of het ziekenhuis. Wij gingen ervan uit dat de meeste mensen dat onderling wel geregeld kregen", voegt Kees van den Aker, lid van de werkgroep, toe. ,,Daarnaast is in voormalig woonzorgcentrum Sint-Jozef, dat nu is veranderd in Het Buitenhuis, een aantal activiteiten voor ouderen in Esch weggevallen, zoals kienen, biljarten en bloemschikken."

KBO

De eerste bijeenkomst van Esch voor Elkaar trok veel publiek. Van Rooij: ,,Toch een teken dat het onderwerp behoorlijk leeft." Al snel werd besloten Esch voor Elkaar onder de vlag van KBO Esch te laten opereren. ,,We passen bij elkaar, daarnaast is er constant overleg tussen ons en de KBO", aldus Van den Aker. ,,Zo blijf je uit elkaars vaarwater", voegt Van Rooij toe.

Wekelijks komen zo'n zestien mensen op donderdag bij elkaar in De Es voor een praatje, om een kaartje te leggen op een spelletje te spelen. Vrijwilligers zorgen dat mensen naar medische afspraken worden gebracht en er is een boodschappendienst in het leven geroepen. ,,Nadat we merkten dat er behoefte was aan bepaalde diensten en activiteiten, zochten we naar vrijwilligers en zijn groepjes gevormd. Ga het maar regelen, hebben we tegen ze gezegd", grinnikt Van den Aker. ,,Inmiddels verspreidt Esch voor Elkaar zich als een grote olievlek door het dorp en is een mooi pakket met diensten gerealiseerd."

Met als klap op de vuurpijl een eigen ruimte waar mensen hobby's kunnen uitoefenen, zoals timmeren, computeren en verven. ,,Via-via hoorde ik dat er een noodlokaal van vijftig vierkante meter van de Sint-Willibrordusschool aan de Postelstraat leegstond", vertelt Van den Aker. ,,Via de gemeente Haaren en de school heb ik kunnen regelen dat we er vrijblijvend gebruik van mogen maken, met als tegenprestatie dat we wat kleine klusjes voor de school verrichten. Zo hebben we onlangs het hele schoolplein ontdaan van blad..."

Vanaf januari is het lokaal vooralsnog op twee dagdelen geopend voor mensen die willen 'hobbyen'. Het eerste moment dat ze terechtkunnen, is op maandag 4 januari vanaf 09.30 uur.