AFRIKAANSE MEIDEN GAAN NAAR SCHOOL

Boxtel wil tieners uit Eritrea toekomst bieden

MARC CLEUTJENS

Als het aan burgemeester Mark Buijs ligt, blijven de minderjarige meisjes die momenteel worden opgevangen in De Kleine Aarde en in het voormalig klooster van de zusters oblaten langere tijd in Boxtel. ,,In de wetenschap dat hun toekomst zeer waarschijnlijk in Nederland ligt, moeten we ze heel goed begeleiden en toekomstperspectief bieden. En die toekomst mag wat mij betreft in Boxtel liggen."

Welgeteld 29 meisjes in de leeftijd van 13 tot 17 jaar verblijven nu precies tien weken in Boxtel. Nadat ze de eerste weken in een beschutte omgeving zijn opgevangen en tot rust zijn gekomen, vliegen ze nu uit. Ze doen samen spelletjes, leren fietsen, gaan boodschappen doen en volgen taallessen op de brede school.

Wethouder Marusjka Lestrade vertelt deze week in Brabants Centrum hoe het met de jonge vluchtelingen gaat. Een interview met de meiden zelf is vanwege veiligheidsrisico's niet toegestaan. De lange arm van de dictatuur die in Eritrea de scepter zwaait reikt ver, zo stellen de organisaties die de meiden begeleiden. Ook krantenfoto's maken van de groep vluchtelingen is taboe; ze zouden hun familie in Eritrea in gevaar kunnen brengen.

Duidelijk is dat de meiden een helletocht achter de rug hebben via Sudan en Libiƫ. Met bootjes zijn ze de Middellandse Zee overgestoken. Bij hun aankomst heeft wethouder Lestrade met burgemeester Buijs aangegeven dat deze groep na een noodopvang van 72 uur niet opnieuw verplaatst mocht worden. ,,Daar waren we vierkant voor gaan liggen."

Burgemeester Buijs constateert dat de meiden langzaam uit hun schulp kruipen. ,,En wat ik zo ontzettend bewonder is dat ze weer leren van het leven te genieten. Boxtel moet ze daarbij helpen en gastvrij ruimte bieden aan deze tieners. Dat is onze opdracht voor de toekomst." Hij verwacht dat Boxtel in de nabije toekomst mogelijk meer opvang zal bieden aan jonge vluchtelingen vanwege de lokale expertise op het gebied van jeugdzorg en jongerenwerk. Concrete ontwikkelingen zijn momenteel echter nog niet te melden, volgens Buijs.

Op pagina 5: 'Het gaat goed met de meiden uit Eritrea'.