Marianne van Hoof ziet kansen voor het praktijkonderwijs op De Kleine Aarde. (Foto: Peter de Koning).
Marianne van Hoof ziet kansen voor het praktijkonderwijs op De Kleine Aarde. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Marianne van Hoof heeft grote plannen voor De Kleine Aarde

Samen leven en leren in toekomstbestendig plan

Lonneke Hoondert

De beeldvormende vergadering van de gemeenteraad op dinsdag 5 januari, waar verschillende partijen hun plannen voor de invulling van het terrein van voormalig milieueducatiecentrum De Kleine Aarde presenteren, komt steeds dichterbij. Inmiddels hebben vier initiatieven zich gemeld, waarvan het innovatieve en op onderwijs gerichte plan 'Samen leven en leren' van de Boxtelse Marianne van Hoof er één van is.

Van Hoof schuift aan tafel en begint enthousiast te vertellen over haar initiatief. Het is duidelijk dat de Boxtelse gepassioneerd is over haar project. Haar plannen zijn toekomstbestendig, zoals ze het zelf omschrijft. ,,We moeten creatief worden op het moment dat financiële middelen afnemen. En dat is nu al aan de gang. Als samenleving staan we voor een flink aantal uitdagingen, vooral op het gebied van het sociale domein. Ouderenzorg, jeugdhulp, passend onderwijs en mensen met verminderde mogelijkheden: onze sociale verzorgingsstaat lijkt onbetaalbaar te worden."

Met haar plannen voor De Kleine Aarde speelt Van Hoof in op de overheid die zichzelf steeds meer terugtrekt en uitgaat van zelfredzaamheid bij de burger. ,,We weten nu al dat we als samenleving alle zeilen bij moeten zetten om te zorgen dat iedereen in de toekomst een menswaardig bestaan heeft. Waarom wachten tot er grote groepen mensen buiten de boot gaan vallen? We kunnen nu de krachten bundelen en zoeken naar slimme oplossingen, zodat straks iedereen bij de maatschappij betrokken kan blijven", licht Van Hoof toe.

Praktijkonderwijs

De Boxtelse, met een educatieve achtergrond, ziet op De Kleine Aarde vooral een rol weggelegd voor praktijkonderwijs op het gebied van zorg, tuinieren, koken, voeding, kleding, techniek, persoonlijke verzorging, ontspanning en recreatie. ,,Leerlingen kunnen hun stage lopen in de wijk en zo ondersteuning bieden aan mensen die hulp nodig hebben. De studenten doen een waardevolle leerervaring op en tegelijkertijd kan het bijvoorbeeld voorkomen dat ouderen in de wijk vereenzamen." Door de jongeren door middel van stage te verbinden aan de wijk, hoopt Van Hoof de kwetsbare groepen in de samenleving minder gevoelig te maken voor teruglopende financiële middelen.

Maatschappelijke betrokkenheid vormt de rode draad in alles wat de Boxtelse doet. ,,Ik wil mensen op een positieve en enthousiasmerende manier betrekken bij de veranderingen in de gemeenschap. Mensen zien deze kanteling in het sociale domein als een bedreiging, maar we moeten het zien als een kans om de samenleving te veranderen en juist toekomstbestendig te maken."

Ook voor jongeren die in de jeugdzorg zijn beland, ziet Van Hoof kansen. ,,Het zou fantastisch zijn als er ruimte komt voor die jeugd om op De Kleine Aarde snuffelstages te doen. Ze krijgen dan de rust en ruimte om zichzelf te mogen zijn en te ontdekken waar hun talenten liggen. Weten wie je bent en waar je goed in bent zijn van groot belang voor een positief zelfbeeld en helpt jongeren een plek te vinden in de gemeenschap."

Het liefst zou de Boxtelse haar plannen voor jongeren in de jeugdzorg breder trekken naar het reguliere onderwijs. ,,Ik ben ervan overtuigd dat wanneer we kinderen op jonge leeftijd al aanspreken op hun talenten, in plaats van ze enkel theoretische kennis proberen aan te leren, ze beter zullen functioneren in de samenleving. Als je mag zijn wie je bent en je weet wat je talenten zijn, groeit je eigenwaarde. Ik voorzie dat een dergelijk onderwijssysteem uiteindelijk zal leiden tot een gelukkiger leven."

Andere initiatieven

Naast het plan van Van Hoof zijn er nog drie initiatieven voor De Kleine Aarde. André en Esther Tops hebben ideeën om De Kleine Aarde om te vormen tot een lunchcafé, kookstudio en kantoorunits. Bewoners uit de wijk 'In Goede Aarde' hebben een burgerinitiatief gelanceerd voor een sociaal-duurzaam 'dorp'. Daarnaast heeft zich ook een collectief gemeld, bestaande uit verschillende partijen (Heijmans Bouwen, waterschap De Dommel, Van Maris Projects, Helicon, Rabobank Hart van de Meierij, Summa College, SintLucas, woonstichting Sint-Joseph en Brabantse Ontwikkelings Maatschappij), voor een brede invulling van het terrein.

,,Ik hoop op reacties naar aanleiding van mijn verhaal", aldus Van Hoof. ,,Ik heb de ambitie om de krachten te bundelen met andere initiatieven, zodat we aan De Kleine Aarde een toekomstbestendige invulling kunnen geven."

Reacties kunnen gestuurd worden naar het mailadres samenlevenenleren@gmail.com.

FOTO BOVEN: Marianne van Hoof ziet kansen voor het praktijkonderwijs op De Kleine Aarde. (Foto: Peter de Koning).