GEMEENTE ZET EXTRA MEDEWERKERS IN

'Drugscriminaliteit ook
in Boxtel reëel probleem'

MARC CLEUTJENS

Boxtel gaat meer werk maken van de aanpak van drugscriminaliteit. Geïnspireerd door de succesvolle aanpak van andere Meierijgemeenten zoals Vught en Heusden wil burgemeester Mark Buijs bereiken dat overtreders van de Opiumwet harder worden aangepakt. Boxtel gaat nauw samenwerken met andere instanties, zoals de politie en woonstichting Sint-Joseph.

Ook in Boxtel is op het gebied van drugscriminaliteit sprake van een 'reëel probleem', zo verduidelijkte burgemeester Buijs deze week. ,,Het probleem is altijd groter dan we zien en we denken zelfs dat hetgeen we weten slechts het topje van de ijsberg is. Reden dus om als overheid aan het werk te gaan en de slagkracht te vergroten."

Dat kan doordat Boxtel met andere gemeenten in de Meierij meer financiële middelen heeft gekregen om de strijd met drugscriminelen aan te binden. ,,We gaan met name extra mensen inhuren die gespecialiseerd zijn in de bestrijding van drugsoverlast", aldus Buijs. ,,En de maatregelen voor overtreders van de Opiumwet zullen stevig zijn. Wie in overtreding is, kan erop rekenen dat het onroerend goed waarvan gebruik gemaakt wordt op slot gaat. Heusden en Vught hebben daarin een voortrekkersrol gespeeld en ook in Boxtel gaan we drugspanden dus sneller sluiten."

TE LAAT?

De burgemeester erkent dat de overheid vaak een stap te laat komt als het aankomt op een daadkrachtige aanpak van drugscriminaliteit. ,,Maar dat betekent toch niet dat we deze mensen hun gang moeten laten gaan? We moeten nooit accepteren dat dit probleem er is, zeker omdat door drugs heel veel mensen in een onveilig circuit terechtkomen waar ze zich niet meer aan kunnen onttrekken. We moeten dus bereid zijn om klappen uit te delen en altijd onze slagkracht te gebruiken."

Buijs geeft aan dat met name in de provincie Noord-Brabant de drugscriminaliteit een hoge vlucht heeft genomen waarin naar schatting een bedrag van 2 miljard euro omgaat. ,,Mensen die hierin opereren, ondermijnen de samenleving en we moeten ervoor zorgen dat het minder verleidelijk is om in dit circuit aan de slag te gaan. Dat kan door meer specialisten in te zetten die betere rapportages kunnen maken en in beeld brengen waar en op welke schaal van een drugsprobleem sprake is."

In het gemeentehuis beschikt de burgemeester inmiddels over een veiligheidsofficier, die ook alle zaken rondom drugscriminaliteit coördineert. ,,Dat het belangrijk is om hiervan werk te maken, hebben recente incidenten laten zien. Mensen die in hun rijtjeshuis wiet kweken, zijn kennelijk bereid niet alleen hun eigen leven in gevaar te brengen, maar ook dat van hun jonge kinderen en de buren. Dat moet stoppen."


Bestuurder

rijdt door na

aanrijding

Op de Europalaan in Boxtel-Oost is maandagmiddag een 13-jarige jongen van zijn fiets gereden. Dit gebeurde op de fietsoversteekplaats van de Maastrichtsestraat naar de Puttersdreef. Zonder zich over het lot van het slachtoffer te bekommeren, reed de automobilist door. De 24-jarige verdachte werd kort na het ongeval aangehouden.

Andere verkeersdeelnemers schoten te hulp en hielpen het slachtoffer overeind. Terwijl een verpleegkundige zich om de jongen bekommerde, passeerde het bewuste voertuig de ongevalslocatie opnieuw. De politie aarzelde geen moment en zette een achtervolging in; de auto werd aangetroffen op de Pellenwever. Het slachtoffer bleek slechts enkele schaafwonden aan het ongeval te hebben overgehouden. Nadat hij van de schrik van bekomen, is hij naar huis gebracht.

GEVAARLIJK

Het ongeval riep op sociale media heftige reacties op. Opvallend is dat veel inwoners klagen over deze en andere gevaarlijke oversteekplaatsen voor fietsers in de Europalaan. De politieke partij INbox stelde onlangs vragen over deze kruisingen en herinnerde het gemeentebestuur aan plannen voor meer fietsveiligheid.